Începând din vara acestui an, Arcadia este centru de recoltare în cadrul Programului național pentru prevenția cancerului de col uterin, un program devenit operațional în cursul lunii septembrie.
Campania consistentă de informare a populației, modul exemplar în care s-au mobilizat medicii din rețeaua de screening Arcadia, platforma complexă de resurse medicale și logistice pusă la dispoziție de Arcadia și organizarea promptă și eficientă a serviciilor de recoltare, precum și interesul manifestat de către paciente au făcut ca lucrurile să se miște cu viteză, iar rezultatele – la nici două luni de la debutul programului – să fie semnificative.
Astfel, recoltările de probe biologice pentru efectuarea testelor Babeș-Papanicolau au început din luna octombrie, fiind realizate atât în cadrul cabinetelor de Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Arcadia, cât și prin intermediul caravanelor medicale mobile organizate în localități din județul Iași și alte județe ale Moldovei.
Statisticile indică o distribuție echilibrată a pacientelor din punctul de vedere al mediului din care provin (rural/urban), precum și din punctul de vedere al grupei de vârstă:
- 1193 de paciente au efectuat recoltarea, în total;
- dintre acestea, 57% provin din mediul urban și 43% din mediul rural, majoritatea fiind din județul Iași;
- 25,57% paciente au vârsta între 25-34 ani, 30,18% între 35-44 ani, 21,79% între 45-54 ani, iar 22,46% între 55-64 ani.
Rețeaua de screening Arcadia numără în prezent 121 de cabinete de medici de familie.
Informații despre rețeaua de screening Arcadia și despre pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a beneficia de serviciile medicale de screening în cadrul acestei rețele pot fi consultate pe aici.
Mai multe informații despre cancerul de col uterin și cum poate fi prevenit sunt disponibile și aici.