În calitate de medic internist, adesea, în timpul consultației, întâlnesc pacienți care relatează că nu au fost siguri dacă trebuie să consulte un specialist sau dacă există un moment anume când să solicite asistență medicală.
Medicii de medicină internă sunt specialiști instruiți pentru a gestiona o gamă largă de probleme de sănătate ale adulților, concentrându-se adesea pe prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor cronice și acute. În acest articol regăsiți cele mai frecvente semne și simptome care pot semnala că este timpul să programați o evaluare la medicină internă.
1. Oboseala persistentă
În timp ce toată lumea se poate simți obosită din când în când, oboseala persistentă (cunoscută și sub denumirea de astenie fizică sau fatigabilitate) reprezintă o condiție medicală mai serioasă. Dacă resimțiți în mod constant extenuare, epuizare, dificultăți de concentrare, diminuarea atenției, oboseală musculară, în pofida unui somn odihnitor, ar trebui investigate o serie de probleme de sănătate subiacente. Cauzele ar putea include anemie (scăderea cantității de globule roșii și hemoglobină din sânge), deficite sau carențe de vitamine esențiale și minerale (vitamina D, vitamine din grupul B, calciu, fier), o funcționare inadecvată a glandei tiroide (hipotiroidism sau hipertiroidism), apnee în somn sau infecții cronice. Examenul fizic și efectuarea analizelor de sânge, urină, studii de somn (polisomnografia) pot determina care este cauza de bază a oboselii. Ulterior, pacienții pot beneficia de un plan de tratament personalizat, care poate include modificări ale stilului de viață, tratament de corecție a deficitelor sau ajustări ale medicației cronice.
2. Modificările inexplicabile ale greutății corporale
Modificările neintenționate în greutate – fie că sunt scăderea sau creșterea semnificativă în greutate – nu trebuie niciodată trecute cu vederea. Pierderea bruscă în greutate poate semnala afecțiuni precum diabetul zaharat, unele afecțiuni digestive, hipertiroidismul sau afecțiunile maligne. În schimb, creșterea inexplicabilă în greutate poate indica prezența sindromului metabolic, insulinorezistența, hipotiroidismul sau chiar unele probleme psihologice, cum ar fi depresia sau tulburarea de alimentație excesivă. Este esențială păstrarea unei evidențe a modificărilor în greutate și a oricăror simptome însoțitoare, deoarece aceste informații vor fi utile medicului în diagnosticarea și formularea unui management adecvat oricărei situații medicale.
3. Durerile de cap frecvente sau severe
Durerile de cap pot avea multiple cauze, de la stres și deshidratare până la afecțiuni precum migrenele, durerile de cap de tip tensional sau chiar probleme mai severe, cum ar fi modificări ale presiunii intracraniene, tumori sau anevrisme. Dacă experimentați dureri de cap persistente sau o schimbare bruscă a tiparului acestora, este recomandat să solicitați sfatul medicului. Pornind de la o evaluare amănunțită a stării fizice, completată de studii imagistice precum o scanare CT sau RMN cranio-cerebrală și analize de sânge, se poate elucida problema medicală de bază.
4. Durerea în piept sau disconfortul toracic anterior
Durerea în piept este un simptom comun care poate varia ca manifestare și severitate. Fie că se resimte ca o înțepătură, gheară, presiune sau apăsare toracică, este imperativă investigarea acesteia. În timp ce unele dureri în piept pot fi legate de anxietate, afecțiuni ale peretelui toracic, ale coloanei vertebrale sau de boala de reflux gastroesofagian, altele ar putea indica și afecțiuni care pot pune în pericol viața, precum angina pectorală, infarctul miocardic (atac de cord) sau unele afecțiuni pulmonare. Dacă prezentați dureri în piept, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, greață sau transpirație abundentă, trebuie solicitată imediat asistență medicală deoarece, la majoritatea pacienților, acestea sunt de cauză cardiacă. Evaluarea medicală, electrocardiograma (EKG), radiografia toracică sau testele de stres sunt utile pentru a determina cauza și orienta către tratamentul adecvat.
5. Dificultățile în respirație sau „lipsa de aer”
Experimentarea modificărilor sau a dificultăților în respirație (cunoscute sub denumirea de dispnee) poate fi neliniștitoare, mai ales dacă apare brusc sau după un efort minim. Afecțiunile respiratorii cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul bronșic și embolia pulmonară, pot fi responsabile de aceste simptome alarmante. De asemenea, unele patologii cardiovasculare precum insuficiența cardiacă, infarctul miocardic se pot prezenta, de asemenea, sub formă de greutate în respirație. Alte cauze pot fi reprezentate de reacțiile alergice severe, intoxicațiile cu substanțe toxice sau atacurile de panică. Momentul declanșării dificultăților în respirație, durata lor și orice simptome suplimentare care le însoțesc facilitează identificarea cauzei de către medic, care inițiază testele de diagnostic și opțiunile de tratament adaptate nevoilor fiecărui caz.
6. Modificări ale tranzitului intestinal sau de urinare
Tulburările de tranzit intestinal precum greața, vărsăturile, regurgitațiile acide, sațietatea precoce, meteorismul abdominal, distensia sau durerea abdominală sunt adesea indicatori ai unor afecțiuni medicale subiacente. De exemplu, diareea persistentă sau constipația pot semnala sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinală sau chiar cancerul colorectal. În mod similar, urinarea frecventă însoțită de usturime, prezența sângelui în urină sau schimbările bruște în controlul vezicii urinare pot indica infecții ale tractului urinar, probleme cu rinichii sau probleme ale prostatei. Monitorizarea acestor schimbări și consultarea unui medic sunt necesare pentru îngrijirea preventivă și tratamentul eficient.
7. Tusea persistentă
Orice tuse care persistă mai mult de trei săptămâni necesită o evaluare medicală. În timp ce majoritatea cazurilor de tuse sunt legate de infecții virale și se rezolvă relativ repede, o tuse uscată, persistentă poate sugera afecțiuni pulmonare, cum ar fi bronșita cronică, tuberculoza pulmonară, neoplasmul pulmonar sau alte afecțiuni medicale de tipul bolii de reflux gastroesofagian. Dacă tabloul clinic este însoțit și de alte simptome îngrijorătoare, precum febra, scăderea în greutate sau tusea cu sânge, este necesară solicitarea asistenței medicale imediate pentru evaluarea complexă a plămânilor, inclusiv radiografii toracice sau teste funcționale pulmonare, pentru stabilirea cauzei și a conduitei terapeutice.
8. Tulburări ale sănătății mintale
Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Dacă observați schimbări semnificative în starea dumneavoastră de spirit, cum ar fi creșterea anxietății, sentimente de depresie sau labilitate emoțională, este recomandată solicitarea ajutorului medical. Tulburările de sănătate mintală pot afecta calitatea vieții și sunt adesea intricate cu probleme de sănătate fizică. Specialiștii de medicină internă pot efectua evaluarea statusului funcțional al organismului, depistarea deficitelor de vitamine și oligoelemente, tulburările de electroliți, evaluarea stării mintale. Totodată, pot iniția tratamentele specifice și vă pot direcționa către o consiliere psihologică sau psihiatrică, în funcție de caz, pentru evaluare și tratament – psihoterapie sau tratament medicamentos.
9. Durerile și umflăturile articulare
Manifestările articulare de tipul durerii, umflării (tumefierii) articulațiilor, impotenței funcționale pot fi simptome de artrită, artroze, lupus sau alte afecțiuni inflamatorii articulare. Durerile articulare cronice care vă afectează activitățile zilnice și vă impactează în mod negativ calitatea vieții necesită evaluare medicală complexă, pentru instituirea tratamentului specific și de încetinire a progresiei acestora.
10. Istoricul familial de afecțiuni cronice sau cancer
Dacă aveți antecedente familiale de afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, afecțiuni cardiace sau cancere (sân, colon, stomac, prostată, plămân și altele), este necesară efectuarea screeningului, chiar dacă în prezent nu prezentați simptome. Controalele regulate permit identificarea potențialelor afecțiuni din timp și inițierea măsurilor preventive.
Starea de sănătate trebuie verificată periodic, iar obținerea unei recomandări medicale de la un specialist, mai ales în cazul prezenței manifestărilor clinice, este un pas proactiv către menținerea stării dumneavoastră de bine. Conștientizarea simptomelor, precum cele expuse mai sus, trebuie urmată de o vizită la medic pentru a beneficia de o evaluare medicală adecvată. Detectarea și intervenția precoce pot îmbunătăți semnificativ rezultatele în materie de stare de sănătate și calitate a vieții.
Dacă prezentați oricare dintre semnele și simptomele menționate mai sus, nu ezitați să programați un consult la medicul de medicină internă.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.