Foamea este modul prin care corpul ne transmite că are nevoie de mai multă hrană. Când ne este foame, putem avea dureri de cap, ne putem simți iritați sau nu ne putem concentra.
În această perioadă petrecem mult timp în casă așa că e cu atât mai important să analizăm cele mai frecvente motive pentru care putem avea senzația constantă și, uneori excesivă, de foame.
1. Nu mănânci suficiente proteine
Consumul de proteine este important pentru controlul apetitului deoarece contribuie la creșterea sațietății. Consecința? Vei consuma mai puține calorii în timpul zilei.
Include o sursă de proteine de calitate în dieta zilnică și vei preveni astfel foamea excesivă!
2. Nu dormi suficient
Somnul joacă un rol important în controlul apetitului, deoarece ajută la reglarea grelinei, hormonul stimulator al apetitului, și, de asemenea, la asigurarea nivelurilor adecvate de leptină, un hormon care contribuie la senzația de sațietate.
Prin urmare cel puțin 8 ore de somn în fiecare noapte poate menține sub control nivelul de foame.
3. Mănânci prea mulți carbohidrați rafinați
Carbohidrații rafinați (faina albă, produse de patiserie, dulciuri) sunt carbohidrați care au fost prelucrați. Prin acest proces se elimină o parte importantă din fibre, vitamine și minerale. Organismul tău le va digera foarte repede, glicemia și nivelul de insulină vor crește rapid. Și iar apare senzația de foame.
4. Dieta ta este săracă în grăsimi
Grăsimea joacă un rol cheie în menținerea sațietății. Grăsimile au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate. Există multe alimente sănătoase, bogate în grăsimi, pe care le poți include în dietă: pește gras, avocado, ulei de măsline, ouă, iaurt cu conținut ridicat de grăsimi.
5. Nu bei suficientă apă
De multe ori, senzația de foame pot fi confundată cu cea de sete. Dacă îți este mereu foame, 1-2 pahare de apă pot fi de ajutor pentru a face diferența.
6. Nu incluzi suficiente fibre în dietă
Alimentele bogate în fibre încetinesc rata de golire a stomacului.
În plus, un aport ridicat de fibre influențează eliberarea hormonilor care reduc pofta de mâncare și producția de acizi grași cu lanț scurt, care s-au dovedit a avea efecte de promovare a plenitudinii gastrice.
7. Mănânci în timp ce ești distras de alte activități
Deși crezi că economisești timp, trebuie să știi că nu este sănătos să mănânci în timp ce citești, răspunzi la un email sau te uiți la televizor. Aceste alegeri sunt asociate cu un apetit mai mare, un aport crescut de calorii și cu creșterea în greutate. Este redusă conștientizarea cantităților consumate și este împiedicată recunoașterea semnalelor pe care corpul ni le transmite atunci când suntem sătui.
8. Consumi alcool
Alcoolul este cunoscut pentru efectele sale de stimulare a poftei de mâncare: poate inhiba producția de leptină, hormonul sațietății, mai ales atunci când este consumat înainte sau în timpul meselor.
9. Bei calorii
Dacă consumi o mulțime de alimente lichide – smoothie-uri, shake-uri – este posibil să simți că îți este foame mai des decât dacă ai mânca alimente solide.
Lichidele trec prin stomac mai repede decât alimentele solide, iar consumul acestora tinde, de asemenea, să dureze mai puțin timp decât consumul de alimente solide. Acest lucru te poate determina să mănânci mai mult, întrucât creierul nu are suficient timp pentru a procesa semnale de sațietate.
10. Ești exagerat de stresat
Stresul excesiv este un motiv pentru care este posibil să îți fie foame frecvent, dată fiind capacitatea sa de a crește nivelul de cortizol din organism.
11. Suferi de o afecțiune medicală
Foamea excesivă poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale specifice. Este, de exemplu, un semn clasic al debutului diabetului zaharat de tip 1, dar poate fi și un semn de hipertiroidism, hipoglicemie, depresie, anxietate sau sindrom premenstrual.
Este important să mergi la un consult de specialitate și să ai o discuție cu medicul pentru un diagnostic cert și cele mai bune opțiuni de tratament.
Nu uita!
Dacă ai des senzația de foame, este important să îți reevaluezi dieta și stilul de viață. Facem asta împreună, în cadrul consultației de nutriție. Te poți programa la 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor