„A ști că poți să îi oferi pacientului acces la toate opțiunile e un lucru cu adevărat extraordinar.
Acesta e și motivul pentru care încercăm să creăm zone concentrate de excelență în anumite specialități, așa cum este Centrul de Excelență în Patologia Tiroidei și Paratiroidelor, organizat în jurul unuia din cei mai buni chirurgi ai țării.”, afirmă dr. Sorin Nistor, Director Medical Arcadia.
Centrul de Excelență în Patologia Tiroidei și Paratiroidelor a fost lansat la Arcadia în 2014 și este unic în regiune prin abordarea activității de chirurgie endocrină, accesul la servicii integrate, echipa medicală pluridisciplinară și traseul terapeutic performant.
Coordonatorul Centrului, conf. dr. Alexandru Grigorovici, este unul din cei mai prestigioși și apreciați specialiști din domeniu. Președinte al Societății Române de Chirurgie Endocrină, singurul chirurg endocrinolog din România certificat de ESES (Societatea Europeană de Chirurgie Endocrină), cadru didactic și autor a numeroase lucrări științifice, doctorul Grigorovici este profesionistul prin definiție. Cel care cu talent, seriozitate și un palmares impresionant în spate, oferă pacienților săi nu doar șansa la un tratament avansat, ci și încrederea în propria forță de vindecare.
Sub conducerea sa, pacienți cu afecțiuni tiroidiene benigne sau maligne, precum și cei cu patologii paratiroidiene beneficiază la Arcadia de investigații complete, diagnostic precis și intervenții chirurgicale cu grad înalt de dificultate. „Acest Centru e mai necesar ca niciodată. Cancerul tirodian are o incidență de zece ori mai mare astăzi decât în urmă cu 20 de ani și o prevalență ce ocupă locul trei în lume”, confirmă conf. dr. Alexandru Grigorovici.
Cu o lună în urmă, echipa sa a abordat cel mai dificil caz de cancer tiroidian adresat la Arcadia, într-un stadiu extrem de avansat, la o pacientă de 70 de ani. Un caz delicat, tratat cu rezerve de alte echipe medicale și cu indicații pentru tratament paliativ. „Pacienta era disfonică, înghițea cu dificultate, astfel că alimentarea era tot mai dificilă, respira tot mai greu - în ansamblu, se confrunta cu o calitate a vieții extrem de scăzută. Am încercat să facem ceva pentru ea, chiar dacă nu a fost deloc ușor. Intervenția a durat aproape 3 ore și a solicitat o colaborarare strânsă cu medicul anestezist. Pentru că formațiunea neoplazică era invadantă, am intervenit și la nivelul traheei și a esofagului, procedând la excizia în bloc a tumorii, cu grija de a nu afecta aceste organe”, descrie conf. dr. Grigorovici.
A contat foarte mult și tonusul psihologic al pacientei, care a pășit cu încredere și optimism în sala de operație: „dorința pacientului de a se vindeca și încrederea în succesul intervenției contează mult, poate chiar preponderent, în procesul de depășire a episodului de boală”, mărturisește cu convingere chirurgul.
Intervenția a fost o adevărată șansă pentru pacientă, a cărei speranță de viață, în absența intervenției, nu ar fi depășit trei luni. Evoluția sa după operație a fost bună, aceasta aflându-se în prezent sub observație, cu indicații pentru administrarea de iod radioactiv.
Fiecare caz e cu emoții, mai ales că după intervenție, urmează o perioadă de monitorizare atentă a pacientului, pentru ca echipa medicală să se asigure că evoluția este favorabilă și au fost luate cele mai bune decizii. „Emoții sunt întotdeauna, însă nu în măsura în care să te împiedice să ai o tehnică performantă. Trebuie să te gândești că pe acea masă de operație e un om ca și tine și trebuie să ai grijă de el”.
Peste 7000 de pacienți cu patologie tiroidiană și paratiroidiană au fost operați de conf. dr. Alexandru Grigorovici, de-a lungul carierei sale. Dincolo de statistici și numere, rămân plăcerea muncii bine făcute, echilibrul regăsit după fiecare decizie dificilă, recunoștința pacienților.