Articole medicale

26.09.2022

Alergia la ambrozie

Dr. Crina Mihaela Pantiru

Medic specialist Alergologie-Imunologie

Alergia la ambrozie

Cele mai multe persoane consideră anotimpul de primăvară ca fiind principalul sezon al debutului alergiilor. În ultimii ani, alergia la ambrozie a depășit cu mult numărul cazurilor de alergii ale sezonului de primăvară. Astfel, prevalența alergiilor la ambrozie în populația generală a ajuns să fie comparabilă cu cea a diabetului zaharat, ambrozia devenind astfel cea mai alergenică plantă din România.

Ambrozia este o specie de buruiană, cu perioada de înflorire între jumătatea a doua a lunii iulie și până la jumătatea lunii octombrie. Ea este răspândită în toate zonele geografice ale României, fiind întâlnită mult în zonele neîngrijite/părăsite, pe marginea drumului/șoselelor și a căilor ferate, inclusiv pe terenurile agricole și în parcurile și grădinile neîntreținute.
Ambrosia artemisiifolia reprezintă cea mai răspândită specie de buruieni a genului Ambrozia, cu denumirea populară de iarba pârloagelor, floarea pustei sau iarbă de paragină. Polenizarea acestei plante este realizată de către vânt, prin intermediul grăuncioarelor de polen aeropurtate, o singură plantă matură putând elibera în atmosferă până la un miliard de astfel de grăuncioare de polen. Cea mai mare cantitate de polen se eliberează în atmosferă după ora 10 dimineața și până în jurul orei 16:00-17:00.

Alergia la ambrozie: simptome

Simptomatologia presupune manifestări de rino-conjunctivită alergică, similar altor tipuri de alergie la polen: nas înfundat, strănut repetitiv, secreții nazale cu lichid clar, transparent, lăcrimare, mâncărime oculară, nazală și mâncărime în gât, oboseală, dureri de cap precum și somnolență pe perioada zilei.

De asemenea, la persoanele astmatice, poate agrava simptomatologia deja prezentă precum tuse, dificultăți respiratorii și chiar wheezing (respirație șuierătoare).

Alergia la ambrozie: diagnostic

Diagnosticul alergiei la ambrozie se efectuează în cabinetul medicului alergolog prin testări cutanate prick specifice sau prin efectuarea unor investigații serologice de laborator ce confirmă prezența anticorpilor de tip IgE pentru polenul de ambrozie.

Alergia la ambrozie: tratament

Tratamentul alergiei la ambrozie presupune :

  • în primul rând, limitarea contactului cu acest tip de polen prin reducerea pe cât posibil a activităților efectuate în mediul exterior;
  • tratament medicamentos simptomatic – antihistaminice pe cale orală, corticosteroizi intranazali sau inhalatori;
  • imunoterapie alergen specifică prin creșterea toleranței organismului la alergenii specifici.

Consultația este foarte importantă pentru determinarea tipului de alergie și pentru indicarea tratamentului. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.