Considerate în anumite perioade istorice drept „semne de frumusețe", privite în zilele noastre mai degrabă cu neplăcere, în special dacă strică efectul rochiilor decoltate sau al unui machiaj laborios, alunițele sunt deseori abordate din perspectiva impactului estetic și prea puțin ca indicatori ai stării de sănătate.
Prejudecată sau neștiință, nici nu contează. Medicii dermatologi ne atrag atenția că orice leziune cutanată prezintă un potențial de risc, astfel că evaluarea periodică a nevilor este singura metodă de prevenție a cancerului de piele sau de depistare a bolii în faze incipiente. Ar fi timpul să-i ascultăm.
Știați că:
- alunițele aparent inofensive pot ascunde un cancer de piele?
- expunerea la soare determină creșterea numărului de alunițe și provoacă intensificarea culorii lor?
- profesiile care necesită un grad mai mare de expunere solară prezintă un risc crescut de malignizare a alunițelor?
- șoferii sunt mai expuși riscului de cancer de piele pe partea stângă a corpului, din cauza razelor de soare care pătrund prin geamul autoturismului, mai ales în zilele fierbinți de vară?
- alunițele aparent normale trebuie examinate cel puțin o dată pe an, de către un specialist?
Evaluare rapidă și nedureroasă
Dermatoscopia sau microscopia cu epiluminiscență reprezintă o metodă foarte utilă de examinare a diferitelor leziuni cutanate, pentru că permite vizualizarea structurilor din profunzimea pielii.
În plus, lentila folosită, sistemul de iluminare al aparatului și fluidul care se aplică pe piele înainte de examinare conferă imaginii o claritate sporită. Întrucât modificările la nivelul unei alunițe (nev pigmentar) pot fi uneori insesizabile cu ochiul liber, dermatoscopia este obligatorie pentru acuratețea diagnosticului și pentru stabilirea cu certitudine a benignității sau malignității aluniței.
Tehnica este nedureroasă, este rapidă și nu provoacă disconfort pacientului.
La Arcadia, al treilea an de screening dermatologic pentru profilaxia cancerului de piele
Este a treia vară consecutivă când Arcadia, prin Centrul de Dermatologie și Estetică Medicală, efectuează dermatoscopii gratuite și oferă pacienților diferite facilități pentru prevenția sau tratamentul cancerului de piele.
În cadrul primelor două ediții ale campaniei de screening dermatologic, din 2010 și 2011, au beneficiat de consultații medicale și dermatoscopii gratuite aproximativ 1.000 de pacienți, dintre care 65% femei, 29% bărbați, 6% copii. Circa 17% dintre pacienții evaluați au fost diagnosticați cu nevi displazici (cu structură modificată), melanom sau carcinom.
„Rezultatele înregistrate la Arcadia la campaniile de screening din primii doi ani confirmă statisticile generale, la nivel național, ale incidenței nevilor periculoși sau cu potențial malignizant și arată încă o dată faptul că fiecare dintre noi trebuie să acorde atenție leziunilor pigmentare. De asemenea, arată că evaluările medicale trebuie făcute în mod periodic, an după an, pentru că un rezultat bun obținut astăzi la dermatoscopie nu rămâne în mod obligatoriu la fel după un timp. Sunt mulți factori care agravează în zilele noastre evoluția bolilor de piele și care coboară vârsta la care cancerul poate apărea: deși e greu de cuantificat contribuția fiecăreia dintre cauze, este cert că putem menționa aici intensitatea crescută a radiațiilor solare, cultul pentru pielea bronzată, creșterea temperaturilor medii și faptul că ne îmbrăcăm din ce în ce mai subțire, alți factori alimentari și genetici. Faptul că dermatologia dispune astăzi de echipamente de diagnostic tot mai sofisticate și de soluții terapeutice avansate reprezintă o veste bună pentru pacienți, însă o scădere reală a morbidității în cancerul de piele va veni numai dintr-o profilaxie mai bună, adică din responsabilitatea cu care fiecare persoană va înțelege să-și protejeze și verifice starea de sănătate", arată dr. Mirela Cherciu în mesajul său către pacienți.
Vino cu alunița la control!
Vino la Arcadia la o consultație de dermatologie și primești:
- dermatoscopie gratuită și evaluarea leziunilor cutanate;
- plan individual de tratament și consiliere medicală profilactică;
- talon de participare la tombola „VARA FRUMUSEÈšII SĂNĂTOASE", cu premii constând în produse dermatocosmetice de protecție solară și de îngrijire a pielii.
Campania durează până la data de 31 august a.c. și oferă ca bonus pacienților depistați cu leziuni periculoase o reducere de 10% la serviciile medicale de excizie a acestora. Detalii aici