Infiltrațiile lombare sunt resurse terapeutice importante, care permit ameliorarea sau dispariția durerilor lombare sau a durerilor de tip sciatică (dureri în întregul membru inferior) și cruralgie (durere la nivelul coapsei).
Cum se realizează infiltrațiile lombare?
Medicul introduce un ac foarte fin, sub ghidaj radiologic, permițând contactul cu o articulație dureroasă sau o hernie discală care inflamează originea vertebrală a nervului sciatic. Odată confirmată poziționarea corectă a acului, se injectează o cantitate variabilă de antiinflamator steroidian în concentrații mari, ceea ce permite eliberarea lentă a produsului, fără repercusiuni și efecte secundare asupra restului organismului.
Astfel, se pot infiltra articulațiile vertebrale și, în acest caz, procedura se numește infiltrația articulațiilor posterioare lombare. În alte cazuri, se poate infiltra o rădăcină nervoasă, și, în acest caz procedura poartă denumirea de infiltrație peridurală/periradiculară. O altă variantă tehnică este infiltrația caudală epidurală, care se adresează mai multor zone ale rădăcinilor nervoase vertebrale concomitent.
Rata de succes a infiltrațiilor coloanei este de aproximativ 60%; prin succes se definește scăderea intensității simptomelor (durerii) cu minim 50% în comparație cu durerile de dinainte de infiltrație. Efectul infiltrațiilor devine maximal începând cu săptămâna a doua după momentul terapeutic. De obicei, medicul va programa un consult de reevaluare la două săptămâni. Efectul unei infiltrații este cuprins între șase săptămâni și șase luni. Unii pacienți, care prezintă un rezultat insuficient după prima infiltrație, necesită uneori o reinfiltrare în săptămânile sau lunile care urmează gestului inițial. De obicei, infiltrațiile pot fi repetate de trei sau patru ori pe an, datorită efectelor secundare posibile ale supradozării antiinflamatorului.
În general, trebuie verificată absența tratamentului anticoagulant sau antiagregant plachetar cu 10 zile înaintea infiltrației. Este important de menționat că acest gest terapeutic nu vindecă hernia discală sau artroza vertebrală. Totuși, infiltrațiile permit ameliorarea durerilor, cu scăderea dozei medicamentelor luate pe cale orală sau injectabil intramuscular/intravenos, și diminuează frecvența necesității unui gest chirurgical.
Pacientul este poziționat pe masa de operație în decubitus ventral. Infiltrațiile se pot efectua cu anestezie locală sau sedare anestezică intravenoasă, în funcție de preferințele pacientului și ale medicului anestezist. Cooperarea pacientului conștient este esențială; aceasta va contribui la rapiditatea gestului și va diminua riscurile de durere și complicații. În general, infiltrația durează 15 minute. După o dezinfecție minuțioasă a pielii, medicul efectuează un reperaj radiologic al regiunii ce necesită infiltrația, apoi efectuează o anestezie locală, din ce în ce mai profundă, până la nivelul regiunii care trebuie tratate. Sub control radiologic, acul este poziționat la nivelul regiunii patologice (hernie discală, nerv, articulație posterioară). Se injectează o substanță de contrast, care confirmă medicului distribuția dorită a medicamentului, apoi se injectează medicamentul antiinflamator de tip retard. Câteva imagini radiologice sunt efectuate și înregistrate pe parcursul diferitelor faze ale intervenției.
Ce se întâmplă după infiltrație?
Pacientul este transportat în afara sălii de operație, în sala de supraveghere postoperatorie, unde va rămâne până la trezirea completă, dacă s-a făcut sedarea, sau direct în camera unde este spitalizat dacă s-a folosit o anestezie locală. În următoare ore după infiltrație, se supraveghează tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelul durerii. Apoi se permite verticalizarea la una sau două ore după infiltrație, urmând ca pacientul să fie externat. Durata de spitalizare este scurtă – de obicei în ambulator, de jumătate de zi. Este important să nu se programeze activități fizice intense în ziua efectuării infiltrației. În general, se recomandă evitarea conducerii mașinii în următoarele 24 de ore. În zilele următoare, se efectuează ședințe de kinetoterapie, care contribuie la ameliorarea redorii și tensiunii/spascitității musculare. Pacienții sunt încurajați să noteze într-un jurnal cotidian o evaluare pe o scară analogică vizuală a intensității și caracterului durerii, pe care sa-l relateze la consultația de control (două săptămâni). Ideal, medicația pe cale orală sau injectabilă dinaintea infiltrației, ar trebui oprită, pentru a nu interfera cu evaluarea eficacității infiltrației.
De cele mai multe ori, infiltrațiile sunt bine tolerate, cu eficacitate ridicată și efecte secundare puțin frecvente.
Datorită efectului lor benefic în ameliorarea sau dispariția durerilor lombare sau a durerilor de tip sciatică și cruralgie, infiltrațiile reprezintă o variantă importantă de tratament. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de Call Center Arcadia – 0232 920.
Powered by Froala Editor