Articole medicale

08.07.2022

Angiografia periferică: Informații și recomandări pentru pacient

Dr. Amin Bazyani

Medic specialist Cardiologie

Angiografia periferică: Informații și recomandări pentru pacient

Angiografia periferică este o intervenție de cardiologie intervențională care studiază circulația periferică cu scopul de a oferi detalii despre funcția și permeabilitatea arterelor specifice studiate.

Recomandări înainte de angiografia periferică

  • Dacă luați medicamente antitrombotice (substanțe active: acenocumarol, dabigatran etexilat, rivaroxaban, apixaban) vi se va indica o dată de oprire a tratamentului înainte de realizarea angiografiei. Dacă nu ați întrerupt tratamentul înainte de investigație, este necesar să anunțați medicul.
  • Beți multă apă în timpul zilei de înainte de test, deoarece trebuie să fiți bine hidratat. Dacă aveți o restricție de lichide (recomandată de un medic) din cauza unei afecțiuni medicale, este necesar să informați medicul.
  • Nu mâncați alimente solide sau băuturi după miezul nopții. Puteți lua medicamentele obișnuite cu o cantitate mică de apă în dimineața procedurii (cu excepția medicamentelor pentru diabet sau a insulinei).
  • Dacă aveți diabet, nu luați medicamentele/insulina în dimineața zilei în care se efectuează procedura.
  • Aveți în vedere că nu veți putea conduce autovehicule în ziua procedurii.

Înainte de a merge în laborator

  1. Un medic sau o asistentă vă va explica procedura, scopul, beneficiile și riscurile acesteia.
  2. Vi se va cere să semnați un formular de consimțământ.
  3. O linie IV (intravenoasă) va fi inițiată în mână sau braț.
  4. Vi se va cere golirea vezicii urinare.

În laborator

În timpul procedurii veți sta întins, astfel încât aparatul cu raze X să se poată roti în jurul părții superioare a corpului. Dacă aveți probleme cu spatele, spuneți personalului pentru a vă ajuta să găsiți o poziție confortabilă. Plasturi ECG (electrozi) vor fi plasați pe umeri, brațe și picioare. Acești plasturi sunt atașați de echipamente care vă monitorizează inima.

 

Puncte de abord arterial

Zona care va fi folosită pentru procedură va fi rasă și curățată pentru a elimina bacteriile care se află pe piele. Deoarece angiografia periferică se face folosind o tehnică sterilă, medicii și asistentele din laborator vor purta halate, măști și mănuși sterile. Veți fi acoperit de la piept până la picioare cu un câmp steril. Dacă trebuie să vă mișcați brațele, cereți asistentei din cameră să vă ghideze.
Medicul dumneavoastră va injecta o cantitate mică de anestezic în zona utilizată pentru procedură (zona inghinală, brațul sau încheietura mâinii), care va amorți repede. Nu veți simți durere în acest loc în timpul angiografiei. Piciorul sau mâna se pot simți, de asemenea, amorțite.
Veți simți presiune în locul în care este introdus tubul. Veți putea comunica cu medicul dumneavoastră și cu asistenta.

Plasarea cateterelor

Un mic tub gol (o teacă) va fi plasat prin incizie în arteră. Vasele de sânge nu au nervi pe căptușeala lor interioară, prin urmare procedura provoacă un disconfort minim.
În timpul procedurii se folosește substanță de contrast pentru a vedea arterele. Este posibil să aveți o senzație de căldură sau de înroșire, dar aceasta este o reacție normală și va dura doar 20-30 secunde.

 

După procedura de diagnostic

Tratamentul recomandat depinde de tipul și severitatea bolii arterelor periferice. Odată diagnosticat, tratamentul poate include:

  1. Medicamente pentru a ajuta la reducerea simptomelor durerii de picioare sau a claudicației;
  2. Chirurgie bypass arterială periferică pentru ocolire în jurul blocajelor;
  3. Angioplastie periferică cu balon sau cu stent;
  4. Stentarea arterei renale;
  5. Stentarea arterei subclavie;
  6. Stentarea anevrismului de aortă abdominală.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia este cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de profil din regiune, specializată în prevenția, diagnosticul şi tratamentul afecțiunilor cardiovasculare. Spitalul dispune de o structură echipată cu o tehnologie performantă ce susține calitatea actului medical, care include o unitate de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI) Coronarieni, echipată cu sisteme ultraperformante de asistare respiratorie și monitorizare multiparametrică.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.