Articole medicale

26.04.2022

Angioplastia coronariană cu stent

Dr. Igor Nedelciuc

Medic primar Cardiologie

Angioplastia coronariană este o procedură utilizată pentru lărgirea arterelor coronare blocate sau îngustate. Se pot implanta unul sau mai multe stenturi, toate în cursul aceleiași intervenții sau în etape succesive, imediat sau la distanță de efectuarea coronarografiei.

Când este indicată angioplastia coronariană și care sunt beneficiile acestei intervenții? Toate răspunsurile le oferă dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, în cadrul episodului 11 Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale.

 

Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia – Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și, așa cum v-am obișnuit, aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Suntem onorați să-l avem astăzi ca invitat la Arcadia Talks pe domnul doctor Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie. Tema discuției noastre este angioplastia coronariană cu stent. Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit! Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră!

Dr. Igor Nedelciuc: Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitație!

Alina Popa: Domnule doctor, este recunoscută expertiza dumneavoastră în cardiologie intervențională. Cum este definit acest domeniu al cardiologiei?

Dr. Igor Nedelciuc: Cardiologia intervențională este o ramură a cardiologiei. Folosește un acces arterial sau venos și prin acest abord arterial sau venos putem explora arterele inimii, arterele corpului uman, circulația arterială, circulația venoasă. Având un diagnostic foarte clar invaziv, putem face și intervențiile percutane care decurg din aceste investigații.

Alina Popa: Domnule doctor, tema emisiunii este angioplastia coronariană. Ce este angioplastia coronariană?

Dr. Igor Nedelciuc: Înainte de a discuta despre angioplastia coronariană, vă explic în termeni foarte populari ce înseamnă circulația coronariană. Inima are trei artere mari care irigă mușchiul cardiac și asigură un aport de oxigen pentru contracțiile inimii. Când apare o problemă de circulație coronariană, când apare un blocaj în circulația coronariană, o obstrucție a unei artere coronariene apar anumite simptome specifice, care se numesc angină pectorală. Apar dureri în piept, scăderea toleranței de efort, lipsa de aer. Aceste simptome apar atunci când obstrucția coronariană depășește 75%. Când crește frecvența cardiac, inima nu reușește să aibă o perfuzie adecvată. Atunci apar aceste simptome. Coronarografia care se face pentru a vizualiza exact această patologie determină o obstrucție. O putem vizualiza datorită coronarografiei. Această obstrucție poate fi reparată, reparată prin implantarea unui stent coronarian.

Alina Popa: Când este indicată angioplastia coronariană?

Dr. Igor Nedelciuc: Angioplastia coronariană este necesară atunci când există o simptomatologie a anginei pectorale, simptomatologie care se manifestă prin durerile în piept, scăderea toleranței de efort, și când această simptomatologie este concordantă cu o problemă anatomică care este descoperită prin coronarografie. Când avem simptome specifice și o obstrucție coronariană, atunci ne putem gândi că este necesară o intervenție coronariană pentru a lărgi această arteră, pentru a îmbunătăți fluxul coronarian și atunci apare necesitatea implantării unui stent.

Alina Popa: Cum trebuie să se pregătească pacienții pentru o astfel de intervenție?

Dr. Igor Nedelciuc: În mod obișnuit nu există o pregătire specifică. Procedura este relativ ușor de suportat. Se realizează sub anestezie locală printr-un abort vascular periferic la nivelul înghinal sau la nivelul radial. Ce ar fi important este ca pacientul să nu fi mâncat. Aceasta este unica pregătire necesară pentru un caz electiv.

Alina Popa: Domnule doctor, vă invit să facem un exercițiu și să ne imaginăm că suntem în sala angiografului. Am înțeles că așa se numește. Cum se realizează angioplastia coronariană?

Dr. Igor Nedelciuc: Înainte de toate este importantă o discuție cu pacientul. Medicul curant sau medicul intervenționist care va efectua această procedură ar trebui să-i explice pacientului în ce constă procedura, că nu este dureroasă. Explică în mare cum se procedează se introduce substanță de contrast, că ne uităm împreună pe un monitor și atunci inclusiv pacientul poate fi implicat în această discuție. Medicul poate să-i arate exact cum arată circulația lui coronariană. Este important ca pacientul să fie relaxat. Procedura se face sub anestezia locală. Pacientul este întins pe o masă în sala de cateterism, este acorperit cu un camp steril, iar materialele sunt amplasate pe o masa, cât și peste acest camp steril. Este foarte importantă colaborarea dintre pacient, medicul care efectuează intervenția și personalul mediu. În timpul intervenției pacientul este foarte bine urmărit. Este monitorizată electrocardiograma în mod continuu, este monitorizată tensiunea arterială, saturația de oxigen. Orice problemă care apare în timpul procedurii poate fi comunicată de pacient, iar comunicarea această dintre medic și pacient este importantă.

Alina Popa: Deci comunicarea dintre medic și pacient este extrem de importantă. Ați menționat despre stenturi. Ce sunt stenturile?

Dr. Igor Nedelciuc: Stentul este o proteză, o proteză dintr-un aliaj special. Este ca o plasă, ca o carcasă care este introdusă în interiorul arterei dilatată cu ajutorul unui balonaș. Acest stent rămâne în interiorul arterei ca o carcasă care menține lumenul arterial permeabil și permite restabilirea circulației coronariene.

Alina Popa: După o astfel de intervenție, cât durează spitalizarea?

Dr. Igor Nedelciuc: Spitalizarea la procedurile elective care sunt programate, care nu prezintă urgențe majore este scurtă, cel mult o noapte de spitalizare. Sunt cazuri în care la procedurile relativ simple pacientul poate fi externat în aceeași, dar, de obicei, pentru siguranța pacientului, pentru a fi urmărit rămâne o noapte internat și a doua zi se externează din spital.

Alina Popa: Sunt convinsă că cei care ne privesc ar fi interesați să afle și beneficiile acestei intervenții.

Dr. Igor Nedelciuc: O intervenție efectuată la timpul potrivit are un beneficiu enorm. Dacă pacientul nu a ajuns încă într-o fază foarte avansată a bolii, nu s-a produs un infarct miocardic, atunci o angioplastie cu stent poate preveni această complicație neplăcută. De obicei, pacienții sever simptomatici simt un beneficiu imediat și la externarea din spital diferența este semnificativă, adică le crește toleranța de efort, dispar durerile din piept și calitatea vieții se îmbunătățește semnificativ.

Alina Popa: Care sunt recomandările după externare?

Dr. Igor Nedelciuc: După externare pacienții au nevoie de tratament: tratament medicamentos care ține strict de procedură, anumite medicamente care previn formarea trombelor în interiorul stentului și care sunt importante în primele luni post-procedural. Este la fel de important și stilul de viață. Ar trebui văzută și cauza principală care a determinat această boală. Trebuie corectați factorii de risc, obezitatea, diabetul, tratamentul eficient al tensiunii arteriale, tratamentul eficient al dislipidemiei. Când avem toate aceste eforturi depuse pentru a trata această boală sunt șanse mari de un beneficiu pe termen lung.

Alina Popa: Deci prevenția este foarte importantă. O ultimă întrebare, domnule doctor, în cadrul unui episod de spitalizare, în cadrul unei intervenții pot fi montate mai multe stenturi sau în general un singur stent?

Dr. Igor Nedelciuc: De obicei, numărul de stenturi ține de cât de avansată este problema. Dacă la coronarografie vedem mai multe artere afectate în mai multe locuri, atunci, teoretic, pot fi montate și mai multe stenturi. Dar dacă această boală coronariană este extrem de avansată, dacă sunt mai multe locuri în care arterele sunt obstrucționate sau sunt anumite condiții anatomice în care, din punct de vedere tehnic, nu putem implanta stent, această categorie de pacienți este îndreptată către chirurgie cardiovasculară pentru intervenția pe cord deschis. Este important ca pacienții să se adreseze la timp ca să evităm aceste intervenții complexe pe cord deschis. În fazele inițiale ale bolii cred că putem rezolva majoritatea cazurilor.

Alina Popa: Domnule doctor, vă mulțumesc foarte mult că ați acceptat invitația noastră. Sunt convinsă că am adus un plus de informație astăzi celor care ne privesc.

Dr. Igor Nedelciuc: Și eu vă mulțumesc și urez sănătate pentru toată lumea!

Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi! Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!