Termenii „microbiom” și „microbiotă” se referă la totalitatea populațiilor de bacterii care coexistă în tractul gastrointestinal. Acestea contribuie la derularea proceselor naturale din corpul uman, cercetările științifice realizate până în prezent demonstrând importanța pe care microbiota o are pentru sănătate.
Fusobacterium nucleatum (F. nucleatum) este o bacterie orală anaerobă Gram-negativă, asociată cu o serie de afecțiuni la nivel parodontal, peritonsilar, orofacial, abdominal sau afecțiuni ale sângelui.
Studiile derulate asupra microbiotei intestinale au relevat că pacienții cu cancer colorectal prezintă o cantitate mare de Fusobacterium nucleatum în țesutul tumoral și în materiile fecale, studiile etiologice indicând că F. nucleatum are rol pro-carcinogen în diferite stadii ale cancerului colorectal. Un studiu publicat în jurnalul Embo Reports de experți de la Columbia University College of Dental Medicine susține că o toxină bacteriană favorizează creșterea masei tumorale, iar o proteină a celulei tumorale favorizează aderența bacteriei la celulele bolnave, stimulându-se astfel creșterea acestora.
S-a constat în trecut că la aproximativ unul din trei pacienți cu cancer de colon era asociată prezența bacteriei F. nucleatum, descoperindu-se ulterior că Fusobacterium nucleatum produce o toxină numită Adhesin FadA care accentuează creșterea tumorii. De asemenea, experții au mai descoperit că doar celulele canceroase, nu și cele sănătoase, poartă o moleculă, numită Annexin A1, la care bacteria aderă. Astfel, cu cât aderă mai multe bacterii F. nucleatum la celulele bolnave, cu atât există o cantitate mai mare de Annexin A1, creându-se un cerc vicios care are ca rezultat dezvoltarea tumorii.
Au fost derulate studii pe pacienți cu cancer colorectal care au relevat că acei pacienți cu cea mai mare producție a moleculei Annexin A1 au prognosticul cel mai nefavorabil. Annexin A1 ar putea să ofere informații despre gradul de agresivitate prezentat de tumoare, acest aspect fiind util în crearea planului de tratament.
Testul genetic Symbyogut oferă informații complete despre compoziția microbiotei (care este o combinație unică pentru fiecare individ), identificând modificările survenite la nivelul componentelor sale. De asemenea, testul studiază funcțiile specifice ale microbiotei și interacțiunile acesteia cu organismul gazdă.
Testul genetic Symbyogut poate fi realizat în siguranță în cadrul Rețelei Medicale Arcadia. Mai multe informații pot fi obținute prin apel la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Dr. Maria Vrânceanu
Expert nutrigenetică, nutrigenomică și medicina antiaging