În Europa alcoolul este principala cauză a bolilor cronice hepatice. Ne propunem să abordăm subiectul referitor la hepatita alcoolică din persectiva cauzelor și a evoluției și a diagnosticării și tratamentului acestei afecțiuni hepatice a cărei progresie este influențată de consumul cronic de băuturi alcoolice.
Ficatul este cel mai mare organ al corpului cu funcții vitale pentru sănătatea organismului, printre care: procesarea majorității nutrienților, echilibrarea nivelului grăsimilor, producerea bilei (necesară digestiei intestinale) și a substanțelor care favorizează coagularea sângelui și eliminarea toxinelor, a medicamentelor, drogurilor, a alcoolului sau a altor substanțe periculoase din sânge. Deși are o capacitate mare de regenerare, ficatul expus în mod constant la toxine poate suferi leziuni grave și uneori ireversibile.
La scară globală, consumul de alcool este în continuă creștere, anual, la nivel mondial 2,2% dintre femei şi 6,8% dintre bărbaţi îşi pierd viaţa în urma unor probleme de sănătate asociate consumului de alcool. România ocupă de ani buni un loc fruntaș în ceea ce privește consumul de alcool, până la 40% din paturile de spital sunt ocupate de pacienți cu probleme de sănătate cauzate de consumul excesiv de alcool.
Consumat în exces, alcoolul poate determina anumite afecțiuni hepatice, durata consumului și cantitatea consumată determină și influențează apariția și evoluția acestor afecțiuni. Alcoolul induce hepatotoxicitate atât prin efect toxic direct cât și prin intermediul unor produși de metabolizare, precum acetaldehida. Acest compus chimic are efecte toxice asupra mai multor organe și sisteme, iar la nivelul ficatului determină o inflamație care distruge celulele hepatice. În timp, după agresiunea hepatică repetată se formează în țesutul hepatic cicatrici fibroase care distorsionează arhitectura normală a organului, așa cum se întâmplă în cazul cirozei, afectând astfel capacitatea ficatului de a funcționa normal.
O persoană care consumă constant alcool, dezvoltă într-o primă fază steatoză hepatică (ficatul gras). Peste acest stadiu, continuarea abuzului de alcool determină progresia afecțiunii ajungându-se în etapa diagnosticului de hapatită alcoolică. Evitarea consumului de alcool este singura masură care poate împiedica evoluția hepatitei alcoolice catre ciroză. Ciroza hepatică reprezintă stadiul final și ireversibil al oricărei afecțiuni cronice hepatice cu complicații grave, ce poate evolua spre deces. În acest stadiu final al alcolismului cronic, țesutul ficatului se deteriorează din ce în ce mai mult, iar organul ajunge să nu mai poată funcționa.
Dintre complicațiile frecvente ale cirozei hepatice se pot enumera:
- varicele esofagiene- care se rup și determină vărsătura cu sânge sau scaunul negru,
- encefalopatia (sindrom neuropsihic complex manifestat prin confuzie, somnolență, modificări ale personalității),
- ascita (fluide în cavitatea peritoneală),
- cancerul hepatocelular.
Există o foarte mare variabilitate a acestei afecțiuni, atât în ce privește predispoziția unei persoane către alcoolism, cât și în ce privește rezistența ficatului la agresiunea pe care o reprezintă alcoolul.
Un risc mai mare de a dezvolta boala hepatică alcoolică îl au:
- persoanele de sex feminin consumatoare de băuturi alcoolice (concentraţii reduse de alcooldehidrogenază, absorbţie modificată în timpul ciclului menstrual)
- persoanele care prezintă infecții virale B, C (alcoolul grăbind avansarea bolii către stadiul de ciroză)
- persoanele care au predispoziţie genetică pentru alcoolism şi pentru afectare hepatică, denutriţia, carenţele proteice şi hipovitaminozele (accelerează instalarea şi decompensarea afecțiunii), consumul de medicamente hepatotoxice (acetaminofenul, hidrazida, droguri diverse) potenţează efectele nocive ale alcoolului și precipită instalarea cirozei hepatice).
Pacienții care prezintă manifestări ale hepatitei alcoolice și care vin la medicul specialist pot afla că această afecțiune are un potențial de reversibilate clinică iar în condițiile respectării indicațiilor terapeutice recomandate, pot avea o recuperare importantă a funcției hepatice.