este medic primar Pediatrie, doctor în științe medicale, expert Urodinamică și Pelviperineologie, cu atestat de studii complementare în Nefrologie pediatrică și Ecografie abdominală. Cu o experiență de 24 de ani, Dr. Codruța Iliescu este Șeful Departamentului de Pediatrie.
Activitatea medicală este completată și de cea didactică, Dr. Codruța Iliescu este asistent universitar la Facultatea de Medicină a Universității „Gr. T. Popa” din Iași, contribuind nemijlocit la conturarea carierei viitorilor medici.
Cum a început drumul dumneavoastră spre Medicină și spre Pediatria generală? Ce v-a inspirat?
Cred că totul a început în joacă, la vârsta de 3 ani, când Moș Crăciun mi-a adus în dar prima trusă de sanitar. Din acel moment, orice persoană care intra pe ușa casei noastre, primea inevitabil o injecție și era sfătuit să „dea cu pit”, pentru că nu eram în stare la acel moment să pronunț corect cuvântul spirt.
Dorința de a deveni medic a venit însă mult mai târziu, pe la vârsta de 15 ani, în urma povestirilor și discuțiilor purtate cu bunicul meu matern. Acesta și-a dorit toată viața lui să devină chirurg. A urmat 2 ani de studiu la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, dar al 2-lea război mondial i-a frânt visul, pentru că nu a mai putut continua studiile după terminarea războiului. Îmbolnăvirea lui gravă de cancer pulmonar și moartea lui, atunci când aveam 17 ani, m-au determinat să iau decizia finală: să devin medic chirurg ca să continui visul lui și să încerc să lupt cu această boală necruțătoare.
Înainte de revoluția din 1989, admiterea la Facultatea de Medicină se făcea pe baza unui examen extrem de dur. Am reușit la Medicină după 3 ani de pregătiri intense, care au reprezentat și sacrificii extraordinare din partea părinților mei, care m-au sprijinit moral și financiar în a-mi atinge visul. Cred că vorbele sunt insuficient de consistente ca să exprime recunoștința și prețuirea mea pentru sprijinul lor.
Au urmat cei 6 ani de studiu la Medicină, apoi 1 an de exercitare a meseriei de medic generalist la un dispensar din Roman, apoi cei 5 ani de rezidențiat. Am început formația mea ca medic rezident în neonatologie și am avut șansa să lucrez cu Doamna Profesor Maria Stamatin, pe care o prețuiesc, admir și îndrăgesc pentru ceea ce este ca om, profesionist și formator. Mi-a fost dragă neonatologia și chiar și acum am o plăcere deosebită să consult nou-născuții.
Am urmat concursul de preparator universitar, la care ne-am înscris 3 candidați pe un loc și eu am reușit să-l promovez. A urmat colaborarea mea timp de 10 ani cu Profesorul Ovidiu Brumariu, alături de care am învățat nu doar cum să devin un bun pediatru, ci și rigoarea, dorința de autodepășire, sacrificiul, munca în echipă. Profesorul Brumariu rămâne Maestrul meu, omul care m-a învățat să ridic „ștacheta” în fiecare zi, să răspund provocărilor profesionale prin studiu, dorință de perfecționare, seriozitate și ambiție.
Studenții mei au fost și rămân o „oglindă” în care mă privesc zilnic de 20 de ani încoace și care mă stimulează să-mi actualizez, sintetizez, îmbunătățesc maniera de a împărtăși informațiile medicale, astfel încât să reușesc să vin în întâmpinarea dorinței și a nevoii lor de formare ca viitori medici.
Au urmat formarea în străinătate: 1 an petrecut în Belgia la spitalul din Lobbes, unde am învățat să mă autoevaluez, să profesez într-un sistem privat, să lucrez după protocoale de lucru foarte clare, a fost o experiență de viață și profesională care m-a ajutat foarte mult după angajarea mea în Arcadia. Apoi formarea mea în urodinamică la Paris, unde am avut șansa să lucrez cu Profesorul Gerard Amarenco, de la care am învățat ce înseamnă modestia și perseverența și căruia îi datorez cunoștințele teoretice și practice într-un domeniu fascinant al nefrologiei: incontinența urinară, studiile urodinamice și pelvi-perineologia.
A urmat obținerea competenței în ecografia abdominală, la Cluj Napoca, alături de echipa domnului Profesor Petre Mircea, care m-a format în acest domeniu atât de valoros practicii medicale, pe care îl prețuiesc pentru eleganța, profesionalismul, seriozitatea și curtoazia sa.
Care este relația care se formează între medicul pediatru și părinți? Dar între medicul pediatru și copii?
Am lucrat timp de 15 ani în sistemul medical public și 9 ani în sistemul privat din România si Belgia. Am învățat că cele mai bune rezultate profesionale le poți obține lucrând în echipe performante: echipa făcută cu asistentele, cu medicii din specialitățile conexe pediatriei (chirurgul pediatru, radiologul, ortopedul, infecționistul, ORL-iștii, anesteziștii, oftalmologii etc), cu colegii pediatri, cu echipa de management.
Cred că pediatria este specialitatea în care trebuie să știi și să asiguri un parteneriat cu familia, pentru a reuși sa faci, sau să menții sănătos un copil. Acest parteneriat se bazează pe încredere reciprocă, colaborare, empatie, răbdare și atașament reciproc.
Experiența propriei maternități mi-a schimbat extrem de mult stilul exercitării meseriei de pediatru, pentru că, în orice moment, încerc să văd ceea ce se întâmplă pacientului meu și să propun soluții și din perspectiva mamei, nu doar a pediatrului.
Aveți o experiență de necontestat în nefrologia pediatrică, una dintre ariile dumneavoastră de interes. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni renale la copii?
Am o experiență de 20 ani în nefrologia pediatrică; ea rămâne marea mea dragoste, pe lângă pediatria generală. A fost un domeniu în care profesorul Brumariu și profesorul Amarenco și-au pus amprenta, o specialitate pe care o exercit cu drag, pasiune, dorință de perfecționare, în fiecare zi și în Arcadia în ultimii 3 ani.
Este o specialitate care se adresează mai ales afecțiunilor malformative ale rinichilor și căilor urinare, infecțiilor urinare, incontinenței urinare diurne și enurezisului, litiazei urinare, vezicii neurogene. Este o provocare zilnică pentru mine de a încerca și de a reuși să investighez și să tratez cât mai corect aceste afecțiuni, explicând detaliat părinților toți pașii pe care trebuie să-i facem împreună pentru o evoluție bună a afecțiunii copiilor lor nu doar pe termen scurt, ci și pe termen îndelungat.
Care sunt avantajele pe care micii pacienți le au în Centrul de Pediatrie Arcadia?
Cred că Centrul de Pediatrie din Arcadia le oferă micilor pacienți servicii medicale de calitate, într-o atmosferă calmă, prietenoasă. Micii noștri pacienți sunt tratați și consultați cu răbdare și pricepere, în echipe multidisciplinare dacă este nevoie, folosind aparatură medicală performantă. Spuneam adesea ca există un acronim sugestiv pentru ceea ce oferim noi ca și echipă în Arcadia Pediatrie:
DR. DA adică: disponibilitate, rapiditate, medicină bazată pe dovezi medicale, atenție.
Ne puteți povesti un caz care v-a impresionat în mod special?
Au fost mai multe cazuri care m-au impresionat în exercitarea profesiei de pediatru până acum, dar rămân 2 dintre ele pe care nu pot să nu le amintesc. Este cazul Teodorei, o adolescentă frumoasă de 14 ani diagnosticată cu lupus eritematos sistemic, cu evoluție favorabilă a bolii renale, care însă a dezvoltat complicații ale tratamentului cortizonic (a necesitat proteză de șold la vârsta de 16 ani pentru o necroză de cap femural), dar și o complicație rară a bolii (mielita lupică) care i-a fost fatală. De Teodora m-am atașat extrem de mult și, atunci când a decedat, am murit puțin alături de ea.
Celălalt caz este cel al lui Mihăiță, diagnosticat cu o boală rară (boala Fabry), care a dezvoltat într-o gardă de-a mea o complicație severă (edem pulmonar acut) și care mă privea în ochi îngrozit și mă ruga să nu-l las să moară. Și nu l-am lăsat...
Puneți pasiune în tot ceea ce faceți. Cum vă petreceți timpul liber?
Timpul meu liber este extrem de limitat și încerc să-l petrec alături de copiii și familia mea. Îmi place să ascult muzică, să dansez, să vizionez filme alături de băiatul meu cel mic Bogdan, să îngrijesc animalele noastre de companie (sunt destul de multe !!!), încerc să învăț tehnica grădinăritului, îmi place să pictez. Încerc să fac câte puțin din toate aceste mici activități in fiecare zi.
Îmi place marea, îmi plac plajele de nisip, îmi place soarele, îmi place să călătoresc, să cunosc oameni noi, să înțeleg stilurile diferite de a trăi viața, îmi plac muzeele de artă, îmi plac parfumurile, florile, culorile și combinațiile dintre ele, îmi plac cărțile, îmi place liniștea și armonia.
Powered by Froala Editor