Articole medicale

14.06.2021

Cele mai solicitate intervenții de chirurgie estetică la vârste tinere

Dr. Angela Tecuceanu

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Rolul esențial al chirurgiei estetice este de a armoniza trăsăturile și proporțiile feței și ale corpului. Restaurarea stării de spirit și a încrederii de sine pot fi conturate printr-o intervenție chirurgicală sau non-chirurgicală.  
Noțiunea de „tinerețe” poate varia extrem de mult și ține cont nu numai de vârsta cronologică și cea biologică, ci și de tipul de personalitate al fiecărei persoane. Preocuparea pentru frumos a existat încă din cele mai vechi timpuri, dar ceea ce s-a schimbat astăzi este doar perspectiva diferită din care privim frumusețea.
Nu de putine ori, adulții tineri (20 - 40 ani, conform clasificărilor internaționale) pot prezenta modificări ale aspectului fizic pe care ne așteptăm să le întâlnim la adultul matur sau chiar la vârstnici. În timp ce componenta genetică reprezintă factorul invariabil, factorii de mediu pot fi influentați prin schimbări ce pornesc din interior pentru a se reflecta la exterior. Pielea, organul cel mai mare al corpului, reflectă cel mai fidel schimbările produse de mediu, alimentație, hormoni, stres, ocupație și necesită restaurarea caracteristicilor sale ce țin de elasticitate, textură, colorație, nivelul de hidratare.

Care este momentul optim pentru a beneficia de o procedură estetică?
 

Întrebarea frecvent adresată de pacienți își are răspunsul fără echivoc: atunci când simți că starea ta interioară este influențată de aspectul exterior care produce nemulțumire sau frustrare. Nemulțumirea față de propriul aspect al persoanelor tinere este cauzată de obicei de un ten cu aspect obosit, tern, cearcăne accentuate sau pierderea volumului la nivel facial atât în ceea ce privește sexul feminin, cât și masculin. În ceea ce privește restul corpului, cele mai des întâlnite nemulțumiri sunt hipotrofia/atrofia mamară asociată sau nu cu ptoza mamară care beneficiază de tehnici de augmentare cu implant mamar sau transfer autolog de grăsime, repoziționarea sânului ptozat prin tehnici de mastopexie la care se poate asocia implantul mamar sau reducerea mamară în cazul pacientelor cu gigantomastie. Lipodistrofia la nivel fesier, dispoziția în exces a țesutului adipos în zone nedorite au ca tratament de primă intenție lipoaspirația de țesut adipos din zonele cu exces și lipofilling acolo unde este nevoie pentru a redobândi un contur frumos.

Care sunt cele mai solicitate proceduri estetice?
 

Au fost concepute proceduri estetice non-invazive care să îmbunătățească aspectul pielii, de biorevitalizare a zonelor cele mai expuse (față, gât, decolteu) prin utilizare de preparate special concepute pe bază de acid hialuronic, antioxidanți, vitamine, aminoacizi care să hidrateze și să activeze formarea de colagen și elastină oferind fermitatea și netezirea pielii acolo unde este nevoie.

Există protocoale care sunt respectate în acest sens, adaptate fiecărui pacient, ce depind de vârsta și starea inițială a dermului. Pentru corectarea asimetriilor, volumizarea sau accentuarea conturului la nivel facial putem opta pentru fillere. Acestea acoperă un spectru larg de utilizare, fiind metoda noninvazivă care se realizează prin aplicare de cremă anestezică, pentru hidratarea sau volumizarea buzelor, corectarea ridurilor fine, șanțurilor nazogeniene, corecția cearcănelor și rinoplastia non-chirurgicală. Toxina botulinică de tip A (Botox) se poate asocia prin injectare în puncte bine stabilite și are rolul de a relaxa musculatura responsabilă de mișcările de expresie pentru corecția ridurilor de expresie. De asemenea, o indicație clară a toxinei botulinice este în tratamentul „gummy smile” (expunerea în diferite grade a mucoasei gingivale). Din arsenalul pe care îl avem la dispoziție pentru restaurarea volumului facial face parte și transferul de grăsime de tip nanofat, ce presupune recoltare de grăsime din zone unde există surplus și injectarea acesteia după prelucrare.

Social Media și idealul de frumusețe
 

Impactul pe care social media îl are asupra tuturor este colosal. Modelele prezentate ca fiind ideale ascund de cele mai multe ori imperfecțiuni bine camuflate, filtrele pe care le oferă rețelele de socializare creionează o imagine nerealistă, astfel că oamenii nu mai pot face distincția între realitate și mediul virtual. Discuția cu chirurgul estetician este extrem de importantă pentru a stabili care sunt expectativele pacientului și nu catalogarea drept etalon a tot ceea ce se perindă în mediul online. Menirea chirurgului estetician este de a cultiva și de a transpune în realitate noțiunea de frumos prin păstrarea identității fiecărui individ, de a obține echilibrul aspectului exterior fără a distorsiona sau imita și de a contura o imagine cât mai aproape de perfecțiune. Orice procedură se realizează personalizat, în funcție de istoricul medical. Nimic nu este lăsat la întâmplare și totul se desfășoară sub atenta supraveghere a echipei medicale.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

 

 

 

Powered by Froala Editor