Articole medicale

17.11.2021

Chist hidatic tratat prin abord laparoscopic la Spitalul Arcadia

Dr. Dragos Iulian Chichirau

Medic specialist Chirurgie generală

O pacientă de 31 de ani a fost diagnosticată în Germania, acolo unde locuiește, cu o formațiune chistică hidatică voluminoasă. Având în vedere complicațiile și durata lungă de spitalizare care însoțesc intervenția chirurgicală clasică, pacienta a ales intervenția laparoscopică și Spitalul Arcadia, unde a fost tratată cu succes de echipa condusă de Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală.

Pacienta acuza dureri abdominale însoțite de grețuri și vărsături. Din aceste motive, s-a prezentat la medic. Diagnosticul a fost pus în urma consultului medical și a investigațiilor ulterioare. Formațiunea chistică hidatică voluminoasă era localizată la nivelul segmentului 4-5, ce înglobează și vezica biliară, și compresa veticulul hepatic.

Chistul hidatic (hidatoza) este o afecțiune parazitară cauzată de infecţia cu larvele viermelui Echinococcus granulosus, a cărui gazdă este, de regulă, câinele sau oaia. Transmiterea către om se realizează prin ingerare accidentală (sol, apă sau alimente infestate, fecalele animalului infectat). În cele mai multe cazuri, larvele se localizează la nivelul ficatului (în 50-70% din cazuri), conducând la apariţia chisturilor hidatice. În lipsa tratamentului, acestea pot ajunge la dimensiuni de 5-10 centimetri şi, în anumite cazuri, se pot extinde şi în alte zone ale corpului.

În cazul în care un chist hidatic se rupe, complicațiile sunt grave, putând conduce și la decesul pacientului. Din acest motiv, este important ca tratamentul să fie instituit cât mai rapid. De cele mai multe ori, tratamentul este cel chirurgical și se realizează fie clasic, fie prin laparoscopie.

Operația clasică presupune realizarea unei incizii de mari dimensiuni, injectarea unei substanțe, deschiderea chistului și extragerea puilor parazitari împreună o membrană a chistului, pentru a efectua drenajul printr-o cavitate deschisă. Acest tip de intervenție presupune spitalizare îndelungată, uneori chiar și pentru 30 de zile. Pacienta s-a documentat despre tehnica laparoscopică și avantajele acesteia și a ales Spitalul Arcadia pentru tratamentul afecțiunii.

Sub anestezie generală s-a intervenit chirurgical laparoscopic. Echipa operatorie a fost compusă din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală și Dr. Mihaela - Mădălina Gavrilescu, medic specialist Chirurgie Generală.

Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală: „În acest caz s-a practicat rezecția hepatică atipică, segment 4-5 hepatic, în bloc cu vezicula biliară. Dificultatea cazului a constat în managementul zonei pediculului hepatic. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu refacere rapidă, după o spitalizare de 3 zile. Rezultatul de la anatomie patologică a confirmat diagnosticul de chist hidatic evolutiv.”

Chistul hidatic poate regenera. Din acest motiv, pacienta a fost monitorizată periodic și a urmat tratamentul clasic pentru această afecțiune.

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sistemul integrat de servicii medicale pe care este fondată rețeaua medicală Arcadia reprezintă premisele diagnosticării corecte și tratamentului complet și personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

 

Powered by Froala Editor