Articole medicale

14.07.2021

Computer Vision Syndrome: cum avem grijă de ochii noștri în era digitală?

Dr. Iulia Stefana Stan

Medic primar Oftalmologie

Din momentul în care ne ridicăm din pat și până când mergem la culcare tot mai mulți dintre noi utilizăm smartphone-uri, tablete, computere sau alte dispositive digitale. Din ce în ce mai mult, ochii noștri sunt „lipiți” de o multitudine de ecrane. Dacă vă numărați printre cei 90% dintre adulții care petrec peste 2 ore în fața unui ecran, există câteva aspecte pe care trebuie să le stiți: s-ar putea să fiți predispuși la o tulburare oculară digitală, cunoscută și sub denumirea de computer vision syndrome.

Simptomele pot include ochi roșii, uscați și iritați, oboseală oculară, senzație de „încordare” oculară, vedere neclară, probleme de focalizare, dureri de cap și dureri în zona gâtului și a umerilor.

În zilele noastre, mulți copii au acces la dispozitivele digitale pe care le folosesc pentru perioade mai lungi de timp. S-a observat că acei copii care se joacă afară tind să aibă o vedere la distanță mai bună decât cei care folosesc computerele pentru o perioadă lungă de timp, motiv pentru care se recomandă petrecerea a cel puțin 2 ore în aer liber.

Atunci când petrecem perioade lungi concentrati pe dispozitivele digitale, rata de clipire poate fi redusă cu până la 66%, rezultând ochi uscați, mâncărimi și arsuri. Alți factori includ dimensiunile fontului, postura, configurarea computerului și nivelul de lumină albastră emisă de ecran.

Recomandări pentru sănătatea ochilor în era digitală

  1. În timpul utilizării computerului, trebuie să vă asigurați că ecranul gadget-ului este la nivelul ochilor sau puțin mai jos, astfel încât să nu vă solicitați ochii privind în sus.
  2. Purtătorii de ochelari ar trebui să se asigure că lentilele nu prezintă murdărie, zgârâieturi, particule uleioase sau altceva ce ar putea bloca vederea. Portul de ochelari curați vă va ușura citirea caracterelor mici și va reduce senzația de oboseală oculară.
  3. Dacă textul de pe ecran apare neclar, monitorul ar putea avea o rezoluție proastă sau poate fi prea mic. Actualizați setările ecranului pentru a reduce efortul ocular sau actualizați monitorul cu unul de cel puțin 20 inchi.
  4. Există o regulă recunoscută la nivel mondial: regula 20/20/20, care este recomandată persoanelor care trebuie să solicite vederea pe un ecran pentru o perioadă mai lungă de timp. Aceasta presupune ca la fiecare 20 minute, timp de 20 secunde, să se privească un obiect aflat la distanță (20 feet), astfel oferindu-se o împrospătare a ochilor prin relaxarea mușchilor ciliari.
  5. Menținerea ratei de clipit în limite normale (aproximativ 15/minut) pentru a preveni apariția simptomelor de ochi uscat.
  6. Ar trebui să vă odihniți bine și să consumați alimente bogate în vitamina A și acizi grași omega 3. Legumele cu frunze verzi (varza kale, spanac, broccoli, muștar) sunt bogate în vitamina A care este esențială pentru sănătatea ochilor.
  7. Utilizatorii de computer ar trebui să poarte lentile cu antireflex în timpul programului de lucru. Acestea reduc din luminozitatea ecranului și ale altor surse de lumină.
  8. Utilizatorii de smartphone au tendința de a ține dispozitivul foarte aproape de față și ajung să-și suprasolicite ochii. Pentru astfel de persoane, este necesar să se adopte o postură corectă  pentru a preveni stresul nejustificat asupra ochilor. Acestea ar trebui să limiteze timpul petrecut pe telefonul mobil, să îl utilizeze la o distanță de lungimea unui antebraț și să ia o pauză în care să se concentreze pe altceva o vreme.
  9. Lumina albastră are tendința de a deteriora țesutul viu deoarece are o lungime de undă mică. Cantitatea de lumină albastră pe care o primiți se bazează pe mulți factori, inclusiv dimensiunea și tehnologia ecranului, luminozitatea și distanța dintre computer sau smartphone și fața utilizatorului și a timpului de expunere. Smartphone-urile, deși au ecranele mai mici decât computerele, generează o expunere mai mare la lumina albastră decât un TV.
  10. Pentru persoanele care stau la calculator în mod constant ore în șir, este întotdeauna recomandabil să facă un examen ocular anual și să dezvolte obiceiuri sănătoase de îngrijire a ochilor pentru a preveni apariția computer vision syndrome.

Deși ar fi ideală reducerea timpului petrecut în fața ecranelor în fiecare zi, nu este întotdeauna realist. Anunțați-vă oftalmologul dacă utilizați dispozitivele digitale excesiv si împreună aveți grijă de sănătatea oculară. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920 – Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor