Consultul preconcepțional este primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu care decide că a sosit momentul să conceapă un copil, pentru a-i oferi acestuia cel mai bun start în viață.
O sarcină planificată înseamnă rezolvarea din timp a tuturor problemelor medicale și stabilirea unui ritm de viață sănătos.
În cadrul consultului preconcepțional, medicul va realiza un istoric medical amănunțit al partenerilor, completat de un examen fizic general.
În acest fel, sunt luate măsurile necesare pentru ca cei doi parteneri să fie pregătiți din punct de vedere fizic și emoțional pentru a avea un copil.
Discuția cu medicul specialist din timpul unui consult preconcepțional se poate referi la:
- antecedentele obstetricale/ginecologice: sarcini anterioare, ciclu menstrual, utilizarea contraceptivelor, boli cu transmitere sexuală, froțiuri Papanicolau, infecții vaginale;
- antecedentele medicale/chirurgicale: intervenții chirurgicale, transfuzii, spitalizări, condiții medicale preexistente (obezitate), alergii, medicație curentă;
- stilul de viață: stres, dietă, exerciții fizice, consum de cofeină, tutun, alcool sau droguri;
- mediul de la locul de muncă și de acasă: posibili factori teratogeni (care produc malformații) și alte pericole, precum: expunerea la fecalele pisicii, raze X sau plumb.
Primele analize de laborator recomandate de medic înaintea conceperii unui copil sunt: grupa sanguină și Rh-ul, teste serologice de hepatită, sifilis și HIV, hemoleucograma, examen citologic Babeș - Papanicolau, examen secreție vaginală, glicemie, uree serică, creatinină serică, acid uric seric, examen sumar de urină, urocultură, culturi din colul uterin, complex TORCH (grup de infecții care pot fi transmise de la mamă la făt - toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes simplex 2), spermogramă.
Acestor analize strict necesare și obligatorii li se vor adăuga, atunci când este cazul, investigații specifice adaptate fiecărui pacient în parte.
De asemenea, medicul poate recomanda un tratament cu acid folic cu 3 luni înainte de concepție; acesta este menit să prevină posibilele malformații de tub neural ale embrionului, deci și un eventual avort cauzat de acestea.
Viitoarei mame i se recomandă în perioada de preconcepție și un consult stomatologic, pentru a evalua sănătatea gingiilor și a dinților și a se stabili, dacă e cazul, un tratament adecvat. Și pentru că este cunoscut faptul că în timpul sarcinii trebuie evitate majoritatea intervențiilor care necesită administrarea de anestezice și antibiotice, e bine să vă asigurați că au fost rezolvate problemele de sănătate înainte să se instaleze o sarcină.
Chiar și așa, trebuie să știți că în timpul sarcinii, nivelul crescut al hormonilor poate sensibiliza dinții și gingiile, iar riscul de infecții este destul de ridicat. Pregătirea pentru conceperea unei noi vieți presupune ca și viitorul tată să adopte și să mențină un stil de viață echilibrat. Acesta trebuie să reducă consumul de alcool, fumatul, iar în cazul în care este supraponderal, este recomandată scăderea greutății. Combaterea acestor factori de risc are rol în creșterea fertilității masculine.
Așadar, conceperea unui copil trebuie să ne găsească pregătiți, educați și sănătoși!