Dacă, în ciuda eforturilor părinților se consideră totuși ca dezvoltarea limbajului nu este suficientă în raport cu vârsta copilului, este recomandat să se apeleze la un logoped. Majoritatea tulburărilor de limbaj pot fi corectate, iar rezultatele sunt cu atât mai eficiente cu cât demersul de corectare este început timpuriu.
Dificultățile apărute la nivelul vorbirii până la vârsta de 4 ani nu pot fi considerate tulburări de limbaj deoarece pot avea doar o cauză fiziologică (de ex: nematurizarea aparatului fono-articulator și a sistemelor cerebrale implicate în vorbire), care se recuperează de la sine.
După 4-5 ani copilul are „instrumentele” necesare pentru a vorbi corect și, dacă nu se întâmplă așa, este cazul să vă adresați unui logoped.
Corectarea vorbirii presupune un număr variabil de ședințe, în funcție de dificultățile pe care le întâmpină copilul, dar și de felul în care el evoluează pe parcurs. Copilul va deprinde să vorbească corect treptat, după multe exerciții pe care le desfășoară împreună cu logopedul. Acesta va folosi în activitatea sa fie o oglindă, în care copilul va privi modul în care logopedul emite diferitele sunete, fie fișe de activitate sau diferite jocuri prin care să stimuleze sau să exerseze pronunția corectă.
Fiecare copil are un ritm al său de dezvoltare și progres! Tocmai de aceea, nu trebuie să ne așteptam la rezultate imediate. Uneori, corectarea se realizează rapid, alteori durează multe luni, un rol esențial în acest demers avându-l părinții. În completarea activității logopedului, părinții trebuie să susțină exercițiile date ca „temă pentru acasă”, să-l încurajeze și să-l stimuleze pe copil în direcția unei vorbiri corecte.
Logopedia are în mod sigur un rol foarte important în dezvoltarea limbajului (a comunicării), dar cele 2 ședințe (de câte 30 de minute) săptămânale nu sunt îndeajuns.
Așa cum ați văzut, pentru a avea succes în corectarea deficientelor de limbaj ale copilului, părintele este un factor important. Câteva sugestii utile pentru părinți:
- cereți explicații de la logoped în privința deficienței de limbaj pe care copilul o are;
- rugați logopedul sa vă spună care este modul corect de articulare a sunetelor problematice pentru copilul dvs. și ce activitate specifica trebuie să realizați acasă;
- exersați sunetele învățate de copil, cu logopedul, acasă, în orice împrejurare.
Toți membrii familiei joacă un rol important în învățarea de către copil a limbajului. O familie implicată și deschisă spre comunicare constituie un stimul permanent pentru copil. Chiar și atunci când copilul este mic și suntem convinși ca el nu înțelege ceea ce ii spunem, comunicarea cu el trebuie sa fie permanentă, o constantă a mediului său de viață. Este important să îi vorbim corect, cât mai mult și cât mai variat. Fiți siguri ca el nu doar vă aude…
Pentru programarea unei ședințe de logopedie, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor