Articole medicale

26.02.2019

Cum se desfășoară prima consultație prenatală?

Dr. Cristina Buzgar

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Probabil ați aflat deja că sunteți însărcinată. Următorul pas? Programați-vă pentru prima consultație prenatală, pentru a afla că totul este bine.

Prima consultație prenatală
 

Prima consultație prenatală cuprinde o serie de elemente extrem de importante:

  • anamneza completă a părinților: vârsta, data ultimei menstruații a viitoarei mămici, istoric personal și familial al problemelor de sănătate, medicație în curs, istoric obstetrical, risc genetic al viitorului copil etc;
  • consultație ginecologică și o ecografie – de obicei cu sonda endovaginală dacă sarcina e mai mică de 12 săptămâni.

După stabilirea, în urma examenului ecografic, a numărului de embrioni, a situării lui/lor intrauterine și a viabilității produsului de concepție, se fac măsurători exacte care stabilesc cu maximă acuratețe vârsta gestațională și prognosticul sarcinii.
Ideal ar fi ca prima ecografie să aibă loc între 5 și 8 săptămâni de sarcină, pentru a evita posibilele complicații legate de oprirea în evoluție, iminența de avort, avort spontan sau chiar sarcină extrauterină.

Prima ecografie de sarcină
 

La ecografie, în sarcina incipientă se evidențiază câteva elemente, importante pentru confirmarea sarcinii și urmărirea dezvoltării acesteia în siguranță.

Sacul gestațional apare sub forma unei formațiuni rotunde de culoare neagră în interiorul cavității uterine. Este vizibil începând de la un diametru de 2-3 mm (adică o sarcină de aproape 5 săptămâni). Pentru evidențierea acestui element la o vârstă atât de mică a sarcinii, se va realiza o ecografie vaginală. Știați că în următoarele 3 săptămâni sacul gestațional va crește cu câte 1 mm pe zi?

Vezicula vitelină este primul element care se formează în interiorul sacului gestațional la 5 săptămâni. Ecografic, între 5 și 12 săptămâni de sarcină, se evidențiază o formațiune rotundă, neagră (cu lichid), cu un contur intens alb, măsurând 4-5 mm. Un diametru sub 2 mm sau peste 6 mm poate sugera un prognostic nefavorabil (avort spontan, anomalii genetice). Vezicula asigură hrana embrionului în stadiile inițiale de dezvoltare.

Embrionul apare sub forma unei îngroșări pe marginea veziculei viteline și poate fi depistat ca o structură de sine stătătoare la o lungime de 2-3 mm (5 săptămâni și 3-4 zile de sarcină). Lungimea embrionului, de la vârful capului până în josul coloanei vertebrale, (lungime cranio-caudală/LCC) este cel mai bun element de stabilire a vârstei sarcinii și a datei probabile a nașterii. În primul trimestru, datarea sarcinii bazată pe LCC comportă o eroare de mai puțin de 5 zile, în trimestrul II eroarea poate să ajungă la 10 zile, iar în trimestrul III la 3 săptămâni.

Embrionul se dezvoltă progresiv. La 7 săptămâni începe să fie vizibil capul, la 8 apar mugurii membrelor superioare și apoi inferioare, iar la 12 săptămâni se pot identifica chiar degetele. Știați că la 13 săptămâni bebe poate să își bage deja degetul în guriță? În cele 40 de săptămâni de sarcină, bebelușul se dezvoltă rapid și este important să rămâneți conectată la un calendar de investigații medicale necesare.

La 6 săptămâni și 3-4 zile de sarcină, putem urmări deja activitatea cardiacă. Ecografic, se evidențiază un punct ce pulsează în interiorul embrionului. Frecvența cardiacă este în jur de 100-110/minut, crescând progresiv până la 9-10 săptămâni, când atinge 170-180/minut. La 12 săptămâni, frecvența va scădea până la 150-160/minut.

Structura uterului va fi evaluată pentru a exclude malformații uterine sau fibroame, chisturi sau tumori ovariene. În această perioadă, unul dintre ovare prezintă un „chist” normal în sarcină (corpul galben, cu aspect de „inel de foc” în imaginea Doppler color), cu important rol în producerea de hormoni (estrogeni și progesteron). Ulterior, această funcție va fi preluată de placentă. Aspectul „corpului galben” este variabil. Uneori, acesta poate conține lichid, alteori chiar un cheag de sânge, iar dimensiunile sale sunt în jur de 4-5 cm.

Ce se întâmplă după confirmarea sarcinii?
 

După confirmarea sarcinii medicul:

  • va calcula data probabilă a nașterii;
  • vă va informa asupra riscurilor posibile;
  • va detalia planul de urmărire a sarcinii – la Maternitatea Arcadia puteți beneficia de pachete de urmărire a sarcinii, cu importante beneficii pentru bebeluș;
  • vă va prescrie analizele necesare.

Veți primi sfaturi generale și alimentare. Veți fi consiliată și pregătită pentru etapele următoare: viața de cuplu în sarcină, naștere, alăptare etc. Maternitatea Arcadia susține și promovează alăptarea.

Discutați cu medicul orice nelămurire sau temere legată de sarcină sau naștere. Veți primi informații corecte și complete. Nu este recomandat să căutați răspunsuri la întrebări în anturajul de prieteni, rude și cunoscuți sau în surse neverificate cum ar fi diverse site-uri și forumuri de pe internet. Fiecare sarcină este specială și trebuie tratată ca atare.

Păstrați o legătură apropiată cu medicul! El vă va fi alături timp de cel puțin 9 luni și e important să aveți maximă încredere și să colaborați cu acesta chiar și pentru probleme aparent mai puțin importante.

Perioada sarcinii nu ar  trebui să reprezinte un stres pentru voi, viitorii părinți. Sarcina este, de cele mai multe ori, un proces fiziologic; corpul știe singur ce are de făcut. O urmărire corectă și o colaborare bună cu medicul specialist duc în mod cert la o experiență a sarcinii și a nașterii cât mai aproape de ideal. O simplă discuție bazată pe sinceritate, empatie și profesionalism cu medicul obstetrician vă poate anula cel puțin o mare parte din grijile specifice unor părinți în devenire. Bucurați-vă de cele 9 luni, de burtică, călătoriți, faceți fotografii! Trăiți împreună schimbările specifice în corp, suflet și familie! Un copil este un dar divin și o binecuvântare în viața unei familii.

 

Powered by Froala Editor