Articole medicale

20.09.2019

Dermatita periorală - de ce apare și cum o putem trata?

Dr. Claudia - Adelina Artenie

Medic primar Dermato-venerologie

Dermatita periorală este o erupție benignă formată din mici papule inflamatorii, uneori însoțite de pustule, vezicule sau chiar scuame, predominant în jurul cavității bucale. Dermatita periorală afectează predominant femeile cu vârsta între 20 - 45 ani; foarte rar este întâlnită la copii. Deși zona periorală este mai frecvent implicată, afecțiunea poate apărea și în zona perioculară.

Cauzele și factorii care influențează apariția dermatitei periorale
 

Nu sunt cunoscute cauzele exacte, dar afecțiunea apare mai ales la persoanele care au utilizat perioade lungi de timp crème sau sprayuri cu corticosteroizi.

Factorii favorizanți sunt:

  • infecțiile bacteriene, candidozice;
  • prezența demodex foliculorum;
  • infectia cu helicobacter pylori;
  • utilizarea unor substanțe alergice de contact pe bază de fluor în pasta de dinți, apa de gură;
  • unii conservanți din produse cosmetice, șervețele umede;
  • expunerea la UV;
  • factorul hormonal.

 Contraceptivele orale au fost asociate cu ameliorarea dermatitei periorale.

Diagnosticare și tratament
 

Diagnosticul pozitiv este în primul rând clinic. La nivelul tegumentului apar mici papule eritematoase, uneori însoție de pustule, vezicule sau chiar scuame, situate de obicei bilateral, în jurul cavității bucale, dar și la nivel periocular. Mai rar, erupția poate fi unilaterală. Cel mai frecvent buzele rămân neafectate.

Erupția este de obicei însotită de simptomatologia variabilă de la senzație de arsură, până la prurit, accentuat mai ales de unele produse cosmetice. La unii pacienți se asociază cu blefarita, conjunctivita, consultul oftalmologic fiind obligatoriu în aceste situatii. În anumite cazuri diagnosticul clinic poate fi completat de examenul anatomopatologic.

Diagnosticul diferențial (etapă care precede stabilirea diagnosticului pozitiv; constă în compararea simptomatologiei afecțiunii prezentate de bolnav cu semnele și simptomele asemănătoare altor afecțiuni) se face cu rozaceea, acneea, dermatita seboreică, tinea facies, dar și cu afectiuni granulomatoase faciale, sarcoidoza.

Tratamentul este de cele mai multe ori cu antibiotic topic (metronidazol, clindamicină, eritromicină, acid azelaic). Tratamentul cu antibiotic topic poate fi asociat cu antibiotic sistemic. Antiinflamatoarele corticosteroidiene sunt de preferat a fi evitate. Pacientului îi pot fi recomandate de asemenea produse dermatocosmetice pentru piele sensibilă (creme, produse de curățare). De multe ori absența oricărui tratament, așa numită – zero teraphy – poate fi benefică. Utilizarea corticosteroizilor topici pentru perioade scurte de timp și doar la indicația medicului de specialitate, poate preveni apariția dermatitei periorale.

La 0232 920 Call Center Arcadia, puteți programa o întâlnire cu medicul dermatolog în cazul sesizării unor semne și simptome care descriu prezența acestei afecțiuni.

Powered by Froala Editor