În condiţiile pandemiei cu noul coronavirus mâinile noastre au mult de suferit. În încercarea de a ne proteja pe noi şi pe cei dragi folosim dezinfectanți, precum alcool medicinal, geluri antibacteriene, substanţe speciale, săpunuri dure și produse de curățenie. Însă toate acestea afectează echilibrul pielii, provocând dermatite de contact, arsuri și alte leziuni la nivelul pielii. Spălarea frecventă a mâinilor, dar și temperaturile scăzute sau crescute contribuie la agravarea acestor afecţiuni, prin distrugerea filmului hidrolipidic al pielii.
Dezinfectarea frecventă și dermatita de contact
Ca urmare a factorilor menționați anterior, la nivelul mâinilor apare eczema sau dermatita de contact, care inițial se manifestă prin roşeaţă, uscăciune a pielii, mâncărime, usturime şi poate fi urmată de apariţia de vezicule și eroziuni. Netratată, pielea devine extrem de uscată și se îngroaşă, și poate duce la apariția unor fisuri dureroase sau chiar la suprainfecţia bacteriană ori micotică a zonelor respective. Eczema de contact a mâinilor poate fi de două tipuri:
- alergică;
- iritativă.
Eczema de contact provocată de substanţele dezinfectante este cel mai frecvent iritativă. Aceasta poate afecta orice persoană, fără istoric de alergii în antecedente, gravitatea leziunilor fiind în funcţie de grosimea stratului cornos al pielii şi de preexistenţa dermatitei atopice, psoriazisului sau altor afecțiuni care conduc la o uscăciune a pielii.
Diagnosticul este simplu de stabilit și are loc pe baza aspectului clinic şi a anamnezei. În general nu sunt necesare investigații suplimentare, decât atunci când se suspicionează o suprainfecţie bacteriană sau micotică. Testele alergologice se impun atunci când se presupune că este vorba despre o dermatită alergică de contact.
Dermatita de contact: tratament şi prevenţie
Ȋn formele uşoare, eczema mâinilor se tratează doar cu emoliente, creme hidratante și reparatorii, dar şi prin respectarea unor măsuri de prevenţie. În cazul leziunilor mai grave, se vor folosi preparate locale cu corticosteroizi medii sau potenţi, sub formă de cremă, unguent, loţiune sau pastă, în funcţie de stadiul eczemei. Pentru eczema în fază acută (faza exudativă - umedă) se vor aplica substanţe cu efect de uscare - comprese cu ser fiziologic, soluţii cu acid boric. Pentru eczema în stadiul subacut cronic (când apar cruste, scuame) se vor folosi corticosteroizi sub formă de cremă sau unguent.
Atenţie! Corticosteroizii nu se folosesc cu scopul de hidratare a pielii.
Pentru hidratarea pielii se vor folosi creme emoliente. Se pot folosi ȋn același timp și corticosteroizi locali și emoliente, dar trebuie aplicate la o distanƫă de minim 20 - 30 minute. Corticosteroizii se folosesc pentru o perioadă limitată de timp – de la câteva zile, la 2 - 3 săptămâni. Folosirea lor îndelungată poate avea efecte secundare, precum atrofia pielii (subţierea pielii), telangiectazii (vase mici sparte) sau creșterea riscului de infecţii locale. Emolientele se folosesc pe toată durata tratamentului, în toate fazele eczemei și au rol de hidratare a pielii, de refacere a filmului hidrolipidic și de restabilire a funcţiei de barieră a pielii.
Eczema mâinilor se poate suprainfecta viral, micotic sau bacterian. Infecţia bacteriană poate fi cu Streptococ sau Stafilococ, iar pielea devine mai roşie, durerea se intensifică, apar coşuri, cruste gălbui (mielicerice) și secreţii purulente. Ȋn acest caz consultația la medicul dermatolog este obligatorie, iar tratamentul se va face cu antibiotice topice sau pe cale generală. În general antihistaminicele nu sunt utile, decât dacă se suspectează o eczemă alergică de contact.
7 reguli generale de îngrijire a mâinilor
- Săpunurile folosite nu trebuie să fie obligatoriu antibacteriene, deoarece sunt agresive pentru pielea mâinilor. Folosiți săpunuri blânde de tip syndet (săpun fără săpun), fără parfum, alcool sau alte substanţe potenţial alergizante.
- Spălați-vă mâinile cu apă călduţă și din abundenţă. Înainte de spălare scoateți inelele, deoarece sub ele se pot acumula substanţe iritante. Uscați pielea cu blândeţe, prin tampotare, până la absorbţia completă a apei.
- Folosiți emoliente (crema hidratantă) după fiecare spălare şi ori de câte ori simțiți pielea uscată. Aceste produse refac bariera cutanată a pielii, dar trebuie să fie adaptate pentru pielea sensibilă, fără parfumuri sau alte substanțe alergizante.
- Folosiți substanțe dezinfectante de calitate superioară şi nu de provenienţǎ incertǎ (se recomandǎ utilizarea celor din farmacii). Nu folosiƫi orice dezinfectant de la supermarket. Dezinfectantul personal este noul accesoriu pe care trebuie să-l purtați cu dumneavoastrǎ!
- Ȋn perioadele reci, ȋnsoţite de vânt şi umiditate, purtați mănuşi călduroase, dar evitați lâna şi materialele aspre.
- Purtați mănuşi de protecţie cu interior căptuşit cu bumbac pentru a evita contactul direct cu substanţe de curăţenie (detergenţi, substanţe de albit, degresante). Mănuşile de latex sau cauciuc pot provoca reacţii alergice - înlocuiți-le cu cele de vinil. Mănuşile trebuie schimbate dacă se deteriorează sau se umezesc, deoarece umezeala din interior poate agrava eczema. Purtați mănuşi de protecţie chiar și la grădinărit.
- Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente şi aspectul pielii se ȋnrăutăţeşte nu ezitaţi să consultaţi un medic dermatolog!
Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia
Powered by Froala Editor