Articole medicale

04.10.2023

Dezobstrucția nasului copilului: cum, când, cât?

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Dezobstrucția nasului copilului: cum, când, cât?
Dezobstrucția nasului copilului: cum, când, cât?

Obstrucția nasului prin secreții abundente reprezintă un fenomen frecvent întâlnit la sugar și copilul mic. Acest fenomen apare cu ocazia infecțiilor respiratorii sezoniere și reprezintă un disconfort important pentru copil și un motiv de îngrijorare pentru părinții care nu știu cum să acționeze pentru a îmbunătăți situația. La copiii mai mari, eliminarea secrețiilor nazale se face mai uşor, dar la cei mici, care nu ştiu să îşi sufle nasul, îndepărtarea secrețiilor nazale poate sa devină o problemă.
De cele mai multe ori, un astfel de copil va primi diverse siropuri pentru tuse (expectorante, fluidifiante sau antitusive) sau va face aerosoli cu ajutorul unui nebulizator. Acest tip de abordare poate fi utilă la un copil mai mare, care știe și poate să expectoreze sau la afecțiuni bine definite, cum ar fi fibroza chistică, în care medicația nebulizată și fizioterapia respiratorie vor juca un rol central în tratament. Ambele strategii pot fi însă inutile și uneori chiar riscante dacă sunt folosite intempestiv la copiii cu vârstă sub 3 ani.

Dezobstrucția nasului la sugari

Iată o serie de recomandări importante pentru sugari și copiii mai mici de 2 ani.

  1. Să ținem sugarul în poziție cât mai ridicată, pentru a diminua efectul obstrucției rinofaringelui și nasului prin secrețiile nazale apoase sau vâscoase abundente apărute în primele zile ale evoluției răcelii.
  2. Să-i oferim sugarului cât mai multe lichide (ceai neîndulcit, apă plată) sau lapte matern în prânzuri mici și dese. O bună hidratare va face secrețiile din nas mai fluide, deci mai ușor să se scurgă singure (spre exterior sau în gât) sau mai facil de evacuat prin aspirația lor.
  3. Să degajăm căile respiratorii superioare prin efectuarea lavajului nazal. Ce ați face ca să curățați covorul din living dacă ați vărsa pe el un borcan cu peltea de gutui sau o farfurie cu piftie? Ați folosi aspiratorul dat la putere maximă sau ați spăla din abundență covorul cu apă călduță?

Aspirarea energică în această situație ar smulge în mod sigur și fibrele covorului, odată cu pelteaua pe care am dori să o îndepărtam. Același efect l-am obține și la nivelul mucoasei nazale a sugarului, dacă am încerca să aspirăm secrețiile nazale abundente și vâscoase.
În schimb, spălarea nasului cu ser fiziologic călduț (așa numitul lavaj nazal) utilizând niște seringi speciale, cu un mic dispozitiv de silicon în capăt, care etanșează nara în timpul lavajului, va fi mai eficient în degajarea nărilor și rinofaringelui de secreții și în mod sigur mai ieftin decât un aparat de nebulizare.
Cu alte cuvinte, la o răceală banală, dominată doar de secreții nazale abundente, la sugarul și copilul mic care nu știe să sufle eficient în batista, puteți să încercați această tehnică de lavaj. Internetul este plin de filmulețe care să demonstreze această tehnică simplă și eficientă, considerată adesea de unii părinți traumatizantă.

Dezobstrucția nasului la copiii mai mari de 2 ani

La copiii cu vârsta >2 ani se pot pune câteva picături din produse care desfundă nasul, fie direct în nas (vasoconstrictoare dedicate copiilor), fie pe o batistă în vecinătatea feței copilului (cum ar fi produsele mentolate, dedicate acestui scop, pe bază de extract de eucalipt). Aceste produse sunt însă contraindicate la sugari deoarece ele se pot absorbi în sânge prin mucoasa nazală și pot determina efecte secundare serioase (tahicardie, hipertensiune arterială, agitație).
Nu se fac aerosoli, cu niciun „medicament miraculos” sau diferite alte substanțe care nu sunt destinate administrării sub forma de aerosoli, deoarece acestea nu numai că nu ajută, dar pot avea efecte adverse serioase. Aerosolii nu vor înlocui batista, și vor trebui să fie folosiți cu o recomandare medicală clară.

Nu toți copiii care au secreții nazale galbeni/verzui au nevoie de un tratament antibiotic.

Indiferent de culoarea, consistența și recurența secreților nazale purulente la copii, consultul ORL și exsudatul nazal sunt în măsură să stabilească dacă e nevoie într-adevăr sau nu de un tratament cu antibiotice. În plus, va conta întotdeauna și durata evoluției bolii. Ne vom gândi la o sinuzită bacteriană la acei copii care au secreții nazale de tip mucopurulent și alte semne asociate (febră, cefalee frontală, obstrucție nazală importantă, tuse chinuitoare), ce durează de cel puțin 10 zile.
În SUA, circa 5 milioane de copii primesc anual antibiotice pentru diagnosticul de sinuzită acută și doar 50% dintre ei au cu adevărat indicație. Un studiu recent (July 25, 2023, Identifying Children Likely to Benefit From Antibiotics for Acute Sinusitis A Randomized Clinical Trial, Nader Shaikh et all, publicat în JAMA 2023; 330(4):349-358) aduce în acest sens câteva dovezi importante:

  • copiii cu sinuzită acută identificați la exsudatul nazal cu germeni precum Haemophillus influenzae, Streptococcus pneumoniae și Moraxella catarrhalis vor răspunde mai bine la tratamentul antibiotic decât cei fără germeni identificați;
  • administrarea de antibiotic la copiii cu sinuzită a scurtat doar cu 2 zile durata de evoluție a bolii;
  • dispariția simptomelor de boală a fost consemnată după 7 zile la copiii tratați cu antibiotic și după 9 zile la cei tratați cu placebo.

De aceea un consult ORL, care va examina cu atenție urechile, nasul și gâtul copilului suspectat de sinuzită bacteriană, alături de anamneza amănunțită vor conduce la diagnosticul corect. Medicul poate căuta, de asemenea, factori care predispun copilul la infecții ale sinusurilor (modificări structurale, alergii sau probleme ale sistemul imunitar). Testarea în paralel pentru bacterii specifice prin efectuarea exsudatului nazal poate reprezenta o strategie de reducere a utilizării excesive a antibioticelor în această afecțiune.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.