Articole medicale

04.05.2012

După infarct, un stent îți poate salva viața. Trebuie doar să fie pus bine și la timp.

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct acut de miocard, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește. La nivelul Uniunii Europene, 16% dintre bărbați și 15% dintre femei mor din această cauză, în pofida progreselor cardiologiei moderne.

Ce este infarctul acut de miocard?
Inima funcționează ca o pompă, fiind formată din patru camere: două atrii și doi ventriculi, ce primesc sânge oxigenat de la plămâni și trimit sângele mai departe în întreg organismul. Principalele artere care vascularizează inima - arterele coronare - pornesc din aortă și asigură oxigenul și substanțele nutritive necesare pentru funcționarea inimii. Când una sau mai multe ramuri ale arterelor coronare sunt obstruate din diverse cauze (ex.: placă de aterom, cheag), sângele nu poate ajunge la zona de mușchi cardiac aferentă, iar aceasta nu va primi oxigenul necesar funcționării ei. Spunem atunci că mușchiul inimii (miocardul) suferă un proces ischemic.

O ischemie miocardică de durată limitată se poate manifesta ca angină pectorală. Însă, după circa 20 de minute de ischemie, celulele musculare încep să moară, producându-se un infarct de miocard, ce determină pierderea contractilității și funcției unei porțiuni din mușchiul inimii.

Infarctul de miocard se tratează?
Considerat „inamicul public nr. 1", infarctul acut de miocard nu este totuși o boală de netratat.
Soluția cea mai avansată și frecventă este angioplastia cu stent, adică implantarea unuia sau mai multor stenturi - „tuburi" din rețele reticulare, din oțel inoxidabil - pe arterele coronare blocate, pentru revascularizarea acestora. Pe scurt, procedura constă în inserția unui cateter printr-o arteră periferică și avansarea până la nivelul rădăcinii aortei, unde își au originea arterele coronare. Într-o primă etapă se realizează o coronarografie, adică introducerea unei substanțe de contrast și vizualizarea cu ajutorul razelor X a arborelui coronarian. Ulterior, segmentele de arteră blocate se dilată cu ajutorul unui balonaș aflat la capătul sondei și se introduc unul sau mai multe stenturi, care permit restabilirea circulației sangvine.

Procedura aparține domeniului cardiologiei intervenționale și se realizează cu ajutorul angiografului, un echipament fără de care tratamentul a numeroase afecțiuni grave din sfera cardiovasculară ar fi imposibil.

Câte șanse de supraviețuire au pacienții cu boli cardiovasculare din Moldova?
În timp ce toate celelalte regiuni ale țării dețin între 5 și 10 centre de cardiologie intervențională, în Moldova - la o populație similară - nu există decât două astfel de centre, Institutul de Cardiologie Iași și Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia.

Doctorul Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, coordonator al unitatății de profil a rețelei Arcadia, explică: „Spitalul nostru a fost lansat drept cea mai mare și mai modernă unitate monodisciplinară de cardiologie intervențională din țară, iar prin aparatura și echipamentele de care dispune oferă pacienților acces la proceduri și explorări imposibil de efectuat din punct de vedere al dotării tehnice în alte clinici sau secții de cardiologie din Iași sau Moldova. Noi îl considerăm, pe scurt, o șansă la viață pentru pacientul cu suferință cardiacă din Moldova. Laboratorul nostru de cateterism este dotat cu angiograful Philips ALLURA XPER FD 10 C, un echipament care ne permite să intervenim prompt pentru diagnosticul și tratarea a numeroase afecțiuni cardiovasculare, precum angina pectorală instabilă (anticamera infarctului de miocard), infarctul de miocard deja constituit, angina pectorală de efort, dar și obstrucția altor artere cum ar fi stenoza carotidiană, stenoza arterelor membrelor inferioare etc. În momentul de față, primim pacienți din Iași și din întreaga regiune a Moldovei și considerăm că e de datoria noastră să preluăm toate cazurile care ni se adresează, chiar și în perioadele în care capacitatea de spitalizare de 46 de paturi pare a fi insuficientă. Pacienții noștri spun că serviciile primite aici sunt de nota 10, și asta e răsplata cea mai mare pentru eforturile depuse, alături de sentimentul cu totul special pe care îl avem știind că am trimis acasă, pe picioarele lor, o mulțime de bolnavi cărora nu li se acordase înainte nici o șansă..."

În laboratorul de cateterism de la Arcadia „oficiază" cu calm ardelenesc doctorul Cristian Sabău, ocupându-se cu economie de cuvinte și risipă de dăruire și pricepere de pacienții săi. Absolvent al facultății din Oradea și format ca intervenționist la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Cristian Sabău a intrat în echipa Arcadia în urmă cu peste un an. În prezent, realizează peste 70 de proceduri de cardiologie intervențională pe lună (coronarografii, arteriografii în diverse teritorii, angioplastii coronariene cu stent) la pacienții acuți și cronici, cu afecțiuni precum: infact miocardic acut, angină pectorală, infarct miocardic vechi, etc.

Dr. Cristian Sabău este, astăzi, singurul intervenționist din Moldova specializat în practicarea abordului radial în efectuarea intervențiilor, ceea ce înseamnă că inserția cateterului pentru coronarografie și stentare se face printr-o arteră de la nivelul brațului, nu din zona femurală; procedeul ușurează manevrele medicale și de îngrijire în timpul și post-intervenție și conferă pacientului confort sporit, prin scăderea duratei de imobilizare la pat și, în consecință, a duratei de spitalizare.

„Cel mai simplu lucru pe care îl pot spune este că, după un infarct, un stent îți poate salva viața. Trebuie doar să fie pus bine și la timp. Evident, preferăm să tratăm afecțiunile înainte ca un incident acut să se producă, de aceea nu contenim să încurajăm pacienții să ni se adreseze din momentul apariției primelor semne de suferință sau, încă mai bine, din momentul în care realizează că riscul lor cardiovascular este unul ridicat. Iată, acum - de Ziua Națională a Inimii - poate nu ar fi rău ca fiecare român să se decidă să facă un bilanț cardiovascular, ca semn de responsabilitate și ca o investiție în propriul lui viitor", adaugă dr. Cristian Sabău, nerăbdător să intre în laboratorul de cateterism. Acolo unde se simte cel mai bine, de fapt.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia sărbătorește Ziua Națională a Inimii prin acțiunea cu specific medical „Ascultă-ți inima!", desfășurată în perioada 5 - 6 mai la Iulius Mall Iași. Cu acest prilej, echipa medicală de cardiologie va oferi gratuit celor interesați numeroase servicii medicale din sfera evaluărilor cardiovasculare: ecografii cardiace, electrocardiografii, măsurători de tensiune, puls și saturație de oxigen din sângele periferic.

Spitalul de Cardiologie Intervențională Arcadia, deschis în vara anului 2010, raportează un număr total de peste 7.000 de pacienți tratați până în prezent și efectuarea a peste 700 de proceduri complexe de cardiologie intervențională în laboratorul propriu de cateterism.