În România, aproximativ o treime (33%) din locuitori sunt fumători, iar aproximativ o treime (29%) din cei nefumători sunt foști fumători. Fumatul reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni printre care și cele pulmonare. Genetica, poluarea și soluțiile de curățare sunt alți factori pun plămânii în pericol. Unii factori de risc pot fi inevitabili, dar alții pot fi limitați prin prevenție. Astfel, este necesar să iei în considerare o serie de măsuri pentru a reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni pulmonare precum: pneumonie, astm, fibroză pulmonară, bronșită, emfizem pulmonar, hipertensiune pulmonară, apnee în somn, cancer pulmonar etc.
Măsurile de prevenție recomandate:
- menținerea unei diete sănătoase;
- exercițiile fizice regulate;
- renunțarea la fumat;
- evitarea expunerii la substanțe chimice;
- evitarea zonelor poluate;
- evitarea prafului;
- igiena corectă;
- investigațiile medicale efectuate anual.
5,63 milioane de români cu vârsta peste 15 ani fumează. Trei sferturi dintre fumători consumă tutun în primele 30 de minute de la trezire
Fumătorii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancer pulmonar, dar acesta poate apărea și la persoanele nefumătoare. O tuse persistentă ar putea fi un semn al cancerului pulmonar, dar chiar dacă nu te confrunți cu simptome care îți creează disconfort, consultația de pneumologie efectuată anual ajută la prevenirea afecțiunilor pulmonare. Cel mai adesea, afecțiunile pulmonare rămân nedetectate până în momentul în care apar complicații. Dificultatea în respirație, oboseala accentuată la cel mai mic efort sau senzația de sufocare pot fi primele semne care arată că ai probleme cu plămânii.
Există diferite teste pentru verificarea gradului de sănătate a plămânilor, iar una dintre cele mai frecvente metode prin care pot fi „testați” este spirometria. Spirometria este un test prin care se măsoară cât de „sănătoși” sunt plămânii și poate fi folosită pentru a diagnostica sau monitoriza unele afecțiuni pulmonare. Este un test de efort, nu este dureros și durează aproximativ 10-15 minute.
Ar trebui să faci o spirometrie? DA, dacă:
- ești fumător, ai fumat sau ai lucrat mult timp într-un mediu cu noxe respiratorii;
- tușești des;
- rămâi fără respirație când mergi mai repede;
- ești îngrijorat de sănătatea plămânilor;
- urmezi deja un tratament pentru o afecțiune pulmonară;
- ești atent cu starea ta de sănătate.
La Arcadia, echipa medicală acordă atenție evaluării și monitorizării pacientului, interpretării analizelor medicale, dar și stabilirii cu acuratețe a diagnosticului și tratamentului personalizat. Pentru programări, ai la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor