Dacă până în prezent, în chirurgia estetică vorbeam de o adresabilitate predominant feminină, iată că acum putem observa o creștere a preocupării sexului masculin în ceea ce privește propriul aspect fizic. Această preocupare se datorează, ca și în cazul femeilor, unor patologii care nu pot fi corectate integral prin dietă sau sport.
Ginecomastia se caracterizează prin creșterea în volum a sânului la bărbați, cu persistența acestuia, determinând o deformare semnificativă a conturului toracic masculin.
Pacienții care se adresează chirurgului plastician în vederea corectării acestui dismorfism se plâng de aspectul inestetic al conturului toracic și probleme de ordin psihologic care îi impiedică să aibă activitatea sportivă pe care și-o doresc sau chiar să resimtă un stigmat social.
Cum se manifestă ginecomastia?
Aspectul sânului prezintă similitudini importante cu ale bustului feminin în ceea ce privește forma, proeminența și dimensiunile areolei, determinând o feminizare a toracelui, și indiferent de vârstă, un aspect fizic neplăcut.
Cauzele care pot determina creșterea în volum a sânilor:
- Ginecomastia fiziologică – este tranzitorie și de obicei apare o regresie spontană, fără tratament, între 6 luni și 2 ani de la debutul primelor semne;
- Ginecomastia patologică – manifestată prin exces de hormoni estrogeni determinați de tumori testiculare, adrenale, hipofizare, mutații genetice (sindromul Klinefelter, sindromul Kallman), hipertiroidism, ciroză, obezitate, malnutriție;
- Ginecomastia indusă medicamentos – de către steroizi anabolizanți, antiandrogeni, antidepresive, antibiotice, substanțe cu efect psihoactiv;
- Ginecomastia idiopatică – nu este identificată cauza creșterii volumului sânilor în ciuda analizelor și investigațiilor efectuate.
Care sunt tipurile de ginecomastie?
Tipuri de ginecomastie:
- adevărată – se caracterizează printr-o structură histologică similară bustului feminin atât din punct de vedere al formei, volumului, proiecției sânului, cât și al mărimii areolei; predomină țesutul glandular, care în mod normal este slab reprezentat la bărbați, având o consistență fermă la palpare;
- pseudoginecomastia – asociată cu o dietă dezechilibrată și sedentarism; se caracterizează prin prezența unui volum mare al sânului, din cauza depunerilor de țesut adipos, având la palpare o consistență moale, pufoasă;
- forme mixte – sunt cele mai des întâlnite; se caracterizează printr-o reprezentare importantă atât a țesutului glandular, cât și a celui adipos.
Diagnosticul ginecomastiei
În timpul consultației se efectuează anamneza detaliată a istoricului pacientului, precum și examenul local amănunțit, documentarea caracteristicilor sânului cu aprecierea consistenței țesutului glandular, creșterea în dimensiuni a sânului fără tendința spontană de involuție, eventuale creșteri ale masei corporale sau tratamente hormonale. Este recomandată efectuarea ecografiei mamare (explorare non-invazivă și nedureroasă), care poate oferi detalii despre raportul dintre țesutul glandular și cel adipos, precum și un consult endocrinologic pentru a exclude o patologie asociată.
Tratamentul chirurgical al ginecomastiei
După diagnosticarea acesteia, medicul chirurg plastician poate recomanda intervenția chirugicală, optând pentru procedura de lipoaspirație și/sau mastectomie subcutanată.
Lipoaspirația se realizează cu ajutorul unor sonde speciale introduse prin incizii inframilimetrice prin care se îndepărtează excesul de țesut adipos, realizându-se liposculptura regiunii. Procedura are un risc mic de compromitere a vascularizației complexului areolo-mamelonar (NAC), hematoame și infecție.
Mastectomia subcutanată se realizează printr-o incizie intra-areolară în polul inferior al areolei (de tip Webster) la joncțiunea între areolă și piele. Prin această procedură, în urma îndepărtării țesutului glandular rezultă o minimă cicatrice.
În funcție de tipul ginecomastiei și de particularitățile fiecărui pacient, tehnicile se pot aplica individual sau combinat pentru obținerea unui rezultat armonios. Intervenția se realizează sub anestezie generală, având o durată de 1h - 1h și 30 minute (în funcție de complexitatea cazului) și necesită o noapte de spitalizare. Vindecarea inițială variază între 2 - 3 săptămâni, urmând ca rezultatul final să fie obținut la 6 - 12 luni postoperator.
Rezultatul este unul semnificativ și definitiv, cu condiția menținerii constante a greutății.
Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, și aceasta prezintă o serie de complicații posibile:
- hematom;
- serom;
- infecție;
- tulburări de sensibilitate;
- cicatrici;
- asimetrie a țesutului glandular sau areolelor.
Indicații postoperatorii:
- medicație antalgică;
- antibioterapie;
- pansament la 2-3 zile;
- evitarea efortului fizic pe o perioadă de 14 - 21 zile;
- utilizarea unui corset special în primele 4 săptămâni;
- dietă echilibrată.
Ginecomastia este o intervenție eficientă, cu riscuri minime și recuperare facilă, prin care pacientul își redobândește aspectul masculin și își recapătă încrederea în sine.
Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor