Hormonii tiroidieni sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului reproductiv feminin. Ei modulează metabolismul, dezvoltarea foliculogenezei și a ovulației, având rol atât în implantarea embrionului, cât și în menținerea unei sarcini.
Disfuncțiile tiroidiene reprezintă cea mai frecventă patologie autoimună care afectează femeile tinere, de vârstă fertilă. Netratate, acestea se pot asocia cu multiple complicații precum infertilitate, risc crescut de avort spontan sau naștere prematură, decolare placentară, hipertensiune gestațională, restricție în creșterea intrauterină, deficit neurocognitiv la făt.
Din punct de vedere practic, mai mult de jumătate dintre sarcini sunt neplanificate și uneori confirmarea lor are loc către a doua jumătate a perioadei de gestație. Din acest motiv, fiecare femeie de vârstă fertilă cu hipotiroidism sau hipotiroidism subclinic ar trebui instruită în contactarea medicului curant, inițierea/creșterea dozelor tratamentului substitutiv.
Glanda tiroidă a fătului începe sinteza hormonală după săptămâna 12 de sarcină, dar nu devine pe deplin funcțională până în săptămânile 18-20 de gestație. Din această cauză, în prima jumătate de sarcină, fătul este dependent de hormonii tiroidieni materni. Funcționarea optimă a tiroidei este importantă și în ceea ce privește sănătatea bebelușului. Hormonii tiroidieni sunt necesari în formarea optimă a tubului neural și a sistemului nervos central al bebelușului, precum și în formarea și dezvoltarea optimă a sistemului osos.
La pacientele hipertiroidiene se recomandă amânarea obținerii unei sarcini până când se va obține, cu ajutorul tratamentului medicamentos sau chirurgical, un control optim al funcției tiroidiene. Pacientele aflate în tratament cu antitiroidiene de sinteză sunt instruite să contacteze medicul curant de îndată ce au confirmarea unei sarcini, din cauza posibilelor efecte adverse ale medicamentelor asupra dezvoltării fătului.
O atenție specială va fi oferită pacientelor cu noduli tiroidieni. Deși este cunoscut efectul stimulant asupra nodulilor și o posibilă creștere în dimensiuni a acestora, femeile de vârstă reproductivă nu ar trebui să fie descurajate în obținerea unei sarcini. Cea mai bună abordare terapeutică este reprezentată de o atentă urmărire ecografica tiroidiană în timpul sarcinii, dar mai ales după naștere.
Trebuie amintit faptul că disfuncțiile tiroidiene pot afecta și partenerul. Hormonii tiroidieni pot interfera cu formarea, calitatea și motilitatea spermatozoizilor, fapt ce poate întârzia obținerea unei sarcini.
Consultul preconcepțional este esențial în prevenirea efectelor adverse ale disfuncțiilor tiroidiene asupra fertilității și sarcinii. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.