Ce este și ce consecințe are infarctul de miocard?
În cazul în care oxigenul nu ajunge deloc într-o zonă a inimii, celulele musculare mor, iar mișcarea de contracție încetează în zona afectată. Procesul declanșează o durere toracică intensă, ce poate iradia în membrul superior stâng sau la baza gâtului. Funcția cardiacă se diminuează proporțional cu suprafața acestei zone inactive din inimă.
La ora actuală, există tratamente pentru a limita cât mai mult zona de necroză provocată de infarct. De aceea, este esențial ca pacientul cu infarct de miocard să ajungă, în cel mai scurt timp de la debutul durerii, într-un spital unde se pot efectua tratamentele adecvate.
Originile infarctului de miocard
Ateroscleroza este o afecțiune a arterelor coronare (arterele care aprovizionează cu sânge mușchiul inimii – miocardul), pe parcursul căreia aceste artere se îngustează din cauza acumulării de grăsimi (colesterol) și calciu în pereții lor. Diametrul arterelor scade și mușchiul inimii primește mai puțin sânge. Aceasta conduce la o scădere a aportului de oxigen la miocard.
Angina pectorală este o afecțiune din cauza căreia inima primește mai puțin oxigen decât are nevoie și care se manifestă prin crampe dureroase în piept. Durerea apare mai întâi în cursul unui efort fizic (atunci când inima are nevoie de mai mult oxigen), după care este calmată de repaus (angina pectorală de efort). În cazurile mai severe, durerea poate apărea și în absența efortului fizic (angina pectorală instabilă).
Examene indicate
Electrocardiografia – înregistrează activitatea electrică a inimii. Se poate astfel observa ritmul cardiac, precum și dacă există o suferință a vaselor de sânge ce hrănesc inima și cât de întins este teritoriul afectat. Pe parcursul electrocardiografiei, se plasează mici electrozi pe toracele și pe membrele pacientului, legați la un aparat care înregistrează datele. Examenul este nedureros.
Analize de sânge – în sânge se pot depista substanțe (enzime cardiace) ce cresc temporar după un infarct de miocard. Ele atestă sau infirmă prezența unui infarct miocardic.
Ecocardiografia – permite vizualizarea inimii și a mișcărilor ei, cu ajutorul ultrasunetelor. Aparatul funcționează ca un radar; ultrasunetele sunt emise de aparat, sunt reflectate de către inimă și sunt recepționate înapoi de către ecocardiograf. Tehnica este nedureroasă.
Coronarografia – are scop diagnostic și urmărește vizualizarea arterelor coronare, cu ajutorul unui aparat cu raze X (angiograful) și a unei substanțe de contrast. Un tub de mic dimensiuni (cateter) se introduce printr-o incizie în zona inghinală până la arterele ce irigă inima și prin el se injectează substanța de contrast. Aparatul cu raze X vizualizează arterele inimii datorită substanței de contrast, iar imaginile sunt înregistrate și stocate pentru o analiză ulterioară în vederea diagnosticului. Explorarea se efectuează cu anestezie locală și presupune spitalizarea pacientului.
Cateterismul cardiac – într-o manieră similară coronarografiei, se poate introduce un cateter în interiorul inimii. Prin injectarea substanței de contrast, aparatul cu raze X (angiograful) urmărește și înregistrează presiunea sângelui în diferite camere ale inimii, precum și mișcările pereților cordului. Explorarea se efectuează cu anestezie locală și presupune spitalizarea pacientului.
Ce trebuie făcut pentru a preveni un infarct de miocard?
- Evitați fumatul pasiv sau activ. Renunțați definitiv la țigări, dacă sunteți deja fumător.
- Efectuați controlul periodic al tensiunii arteriale. Dacă tensiunea este mărită (peste 140/90 mmHg), consultați un medic cardiolog și urmați tratamentul prescris, în mod corect și consecvent.
- Controlați regulat nivelul colesterolului din sânge. Un nivel crescut reprezintă un important factor de risc pentru infarctul miocardic.
- Respectați o alimentație sănătoasă, echilibrată, fără exces de grăsimi și cu un aport redus de sare.
- Dacă medicul vă permite, practicați în mod constant un sport de relaxare (mers pe jos, alergat, ciclism, înot).
- Supravegheați-vă greutatea corporală. Excesul ponderal și obezitatea sunt factori de risc pentru infarctul de miocard.
Sfaturi de aur
- Activitatea profesională e mai puțin importantă decât sănătatea și nu trebuie lăsată să devină o sursă de stres, de insatisfacție sau de dezechilibru emoțional.
- Sportul și relaxarea NU reprezintă o pierdere de timp, ci o investiție în calitatea vieții, o condiție pentru echilibrul fizic și psihic, pentru o existență armonioasă și satisfăcătoare.
Munca excesivă NU reprezintă un beneficiu pentru dumneavoastră.