Articole medicale

07.07.2021

Insolația: care sunt metodele de tratament?

Dr. Demetra Simona Axinte

Medic primar Pediatrie, Neonatologie

Insolația: care sunt metodele de tratament?

Vara a venit cu binemeritatele vacanțe, dar, odată cu expunerea la soare, apar și lucrurile neplăcute: arsurile sau alergiile la soare. Bineînțeles, metoda cea mai eficientă de tratament este prevenția, dar totuși ni se mai întâmplă și accidente minore sau majore în urma expunerii necontrolate la radiațiile solare.

Arsurile în cazul copiilor
 

Arsurile solare în cazul copiilor sunt dăunătoare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Arsurile solare pot apărea la 15 minute de la expunerea la soare, însă disconfortul și simptomele cauzate de acestea își pot face simțită prezența câteva ore mai târziu.
Semnele și simptomele arsurilor solare la copii sunt: iritabilitate, refuzul alimentației, înroșirea pielii, durere, mâncărime, usturime la nivelul pielii, inflamarea pielii, apariția bășicilor, greață, dureri de cap, febră și amețeli. Pielea copiilor este mult mai sensibilă la radiațiile UV, comparativ cu cea a adulților, de aceea este extrem de important să îi protejăm pe cei mici de arsurile solare.
În cazul bebelușilor, arsurile solare sunt extrem de periculoase, crescând riscul de complicații. Este important așadar să se apeleze la ajutor medical de urgență.

Arsurile în cazul adulților
 

Și în cazul adulților, arsurile solare se manifestă prin înroșirea și sensibilizarea pielii și apar la 12-24 de ore de la expunerea la radiații. Cu toții suntem predispuși la arsurile solare, însă persoanele cu pielea foarte albă și cu pistrui prezintă risc crescut de arsuri solare.

Tipurile de arsuri solare
 

Arsurile solare pot fi clasificate în 3 categorii, în funcție de severitatea simptomelor:

  • Arsuri solare de gradul 1 – acestea sunt cele mai comune arsuri solare și se manifestă prin apariția zonelor înroșite, sensibile și dureroase, la nivelul pielii. Simptomele se pot agrava pe perioada primelor 36 de ore, iar apoi se vor ameliora pe parcursul următoarelor 5 zile.
  • Arsuri solare de gradul 2 – acestea afectează, pe lângă primul strat al pielii, și pe al doilea și cauzează bășici dureroase și pline de lichid, care se vor sparge și vor duce la exfolierea stratului superficial al pielii. Simptomele înregistrează o acutizare în primele 48 de ore, iar apoi încep să fie mai blânde. Acestea pot lăsa cicatrice după vindecare. Arsurile solare de gradul 2 se vindecă în 10-12 zile.
  • Arsuri solare de gradul 3 – în cazul arsurilor de gradul 3, pielea este afectată în profunzime. Astfel, aceasta devine predispusă la infecții. Arsurile de gradul 3 au simptome mai agresive. Este necesară îngrijirea medicală pentru tratarea acestor arsuri solare, dar și pentru reducerea riscurilor asociate.

Principalele simptome ale arsurilor solare: înroșirea pielii, temperatura crescută la nivelul pielii – zona este fierbinte la atingere, sensibilitate, durere sau mâncărimi la nivelul pielii arse de soare, umflarea pielii în zonele arse de soare, apariția unor bășici umplute cu lichid, care se pot sparge, durere de cap, febră, greață.

Practic apare o dereglare prin care organismul este supraîncălzit și nu mai reușește să-și regleze temperatura prin mecanismele specifice.

Pentru o vindecare rapidă a insolațiilor sunt necesare:

  • Întreruperea expunerii la soare și aducerea pacientului într-un loc răcoros.
  • Hidratarea (cu apă sau apă și lămâie sau apă de cocos) și aplicare de comprese reci pe mâini și picioare.
  • tratament clasic sau homeopat.

Tratament clasic (alopat) pentru arsurile solare
 

Simptomele arsurilor solare se vor ameliora în 2 zile, însă vor dispărea definitiv după mai multe zile. Tratamentul alopat pentru arsurile solare nu va vindeca pielea, însă va ameliora durerile și va reduce disconfortul până când pielea se va vindeca de la sine.
Tratamentul clasic pentru arsurile solare include medicamente antiinflamatoare, care să calmeze inflamația și durerile asociate acesteia. Există antiinflamatoare și sub formă de cremă sau gel, care pot fi aplicate pe zonele afectate pentru ameliorarea durerilor.
Compresele reci aplicate direct pe zonele cu probleme sunt eficiente în tratarea arsurilor solare. Cremele și gelurile din comerț, pe baza de aloe și mentol, sunt și ele eficiente în tratarea arsurilor solare. Hidratarea are, de asemenea, un rol esențial în procesul de vindecare a arsurilor solare.

Tratamente homeopate pentru arsurile solare
 

Homeopatia poate furniza adevărate remedii în ajutorul tratamentului pre și post expunere la soare. Trebuie să ne reamintim că homeopatia acționează după principiul similitudinii, adică vom folosi medicamentul homeopat care are gradul cel mai mare de asemănare cu simptomul/leziunea produsă de radiațiile UV. Remediul homeopat corect ales are rolul de a opri durerea și de a ajuta pielea să-și revină cât mai repede la normal.

De exemplu, pentru arsurile de grad I caracterizate prin agravare la atingere, erupție papulo-eritematoasă, se poate recomanda Urtica urens. Pentru cele de gradul II, cu flictene (vezicule cu apă), se poate recomanda Cantharis. Dacă apar vezicule mari în tensiune cu piele foarte roșie și edemațiată, se recomandă Apus mellificaBelladona poate fi luată în calcul atunci când episodul este însoțit și de febră sau cefalee intensă. Leziunile sunt foarte dureroase, uscate fără vezicule, pielea este de culoare roșu lăcuit, radiază multă căldură și se agravează atunci când stă întins la orizontală. Causticum se recomandă pentru arsurile severe care lasă cicatrice retractile.

Tratamentul homeopat pentru alergiile solare
 

Tratamentul se prescrie în funcție de simptomele acute ale pacientului (reacție individuală). De exemplu, Hypericum perforatum are rolul de a desensibiliza pielea care se acomodează mai ușor la razele UV, astfel efectele acestora vor fi minime. Este utilizat cu succes ca și tratament preventiv, luat zilnic cu 14 zile înainte de expunerea la soare. Pulsatila se recomandă pentru cei cu piele albă, sensibilă la razele solare. Sunt persoane care fac vara alergii solare și iarna alergie la frig, cu digestie lentă, intoleranță la alimentele grase. Sulfur se recomandă pentru alergii solare cu arsuri și prurit intens care se agravează la căldura și la baie. Pacienți cunoscuți cu alergii multiple și intoleranți la căldură. Există numeroase variante homeopate de tratament, dar consultul este obligatoriu.

În paralel cu medicația alopată sau homeopată se vor folosi:

  • topic – creme hidratante sau geluri pe bază de aloe vera, tincturi de: calendula, hypericum, unt de cocos, iaurt, ovăz.
  • Gemoderivate care accelerează vindecarea: extract de muguri de coacăz negru, extract din scoarță de salcie, plasma Quinton hypertona.
  • Vitamina C.

Grație homeopatiei variantele de tratament sunt multiple și pot fi adaptate pe morfotipologia particulară a fiecărui pacient, indiferent de vârstă așa că rămâne să vă urăm vacanță liniștită în care să puteți profita din plin de efectele benefice ale soarelui!

Nu uitați de prevenție și, atunci când este cazul, de consultație. Aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

Powered by Froala Editor