Articole medicale

ORL
19.10.2020

Intervenții chirurgicale asupra amigdalelor: mituri și realități

Amigdalectomia reprezintă intervenția chirurgicală ce vizează scoaterea amigdalelor palatine.
Micșorarea în volum a amigdalelor palatine se numește amigdalotomie. Există numeroase mituri în legătură cu aceste intervenții și, din acest motiv, oferim, în cele ce urmează, câteva răspunsuri.

Dacă copilului i se vor scoate/micșora amigdalele, acesta va răci mai ușor, chiar va face pneumonie.
FALS – amigdalectomia se practică frecvent atunci când amigdalele își pierd funcția de apărare (prin episoade repetate de infecții bacteriene) și astfel fac mai mult rău decât bine. Tractul respirator inferior prezintă mecanisme separate de apărare. 

Amigdalectomia nu se face mai devreme de 6-8 ani.
FALS – atât amigdalectomia, cât și amigdalotomia se pot efectua la orice vârstă, atunci când se impune.

După operație copilul, trebuie să consume multe alimente calde sau chiar fierbinți.
FALS – băuturile și alimentele fierbinți favorizează apariția sângerărilor.

După operație, pacientului îi este permis să mănânce înghețată.
ADEVĂRAT – consumul de înghețată ajută la hemostază și astfel scade riscul de sângerare. 

După operație, copilul nu va mai răci. 
FALS – după amigdalectomie, pacientul nu va mai dezvolta forme de amigdalită acută/angină pultacee, nu se va mai constitui flegmonul periamigdalian, dar viroze respiratorii vor mai exista.

Aceste intervenții se practică doar în sezonul cald.
FALS – aceste intervenții se pot practica atât vara, cât și iarna. Recomandarea este de a fi efectuate la distanță de aproximativ 3 săptămâni de un episod infecțios acut.

Dincolo de mituri, primul gest pe care este recomandat să-l faceți este acela de a programa o consultație de specialitate. După consult, medicul este acela care vă poate prescrie tratamentul și vă poate răspunde la orice întrebare. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920.

Powered by Froala Editor