Articole medicale

25.07.2024

Investigație imagistică prin rezonanță magnetică la cap (RMN cranio-cerebral)

Investigație imagistică prin rezonanță magnetică la cap (RMN cranio-cerebral)

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) la cap, o componentă esențială în diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor cranio-cerebrale și neurologice, este o metodă noninvazivă și neiradiantă care oferă informații clinice precise și detaliate ale structurilor care formează cutia craniană, precum: creierul și regiunile acestuia, nervii cranieni, craniul și scalpul, vasele de sânge, trunchiul cerebral, orbitele și sinusurile.

Când este indicat un RMN cranio-cerebral?

O investigație RMN cranio-cerebrală este indicată pentru a identifica o gamă largă de afecțiuni, printre care:

  • anevrisme cerebrale;
  • scleroză multiplă;
  • hidrocefalie;
  • accidente vasculare cerebrale (AVC);
  • infecții și chisturi;
  • tumori cerebrale;
  • inflamații;
  • tulburări hormonale (sindromul Cushing);
  • hemoragii (hemoragie epidurală);
  • malformații congenitale.

La fel, o investigație RMN poate fi recomandată în cazul în care pacientul prezintă simptome precum slăbiciune, convulsii, amețeală, schimbări de comportament, vedere încețoșată, dezechilibre hormonale sau dureri de cap cronice.

Cum te pregătești pentru o investigație RMN cranio-cerebrală?

Deoarece RMN-ul implică utilizarea unui câmp magnetic foarte puternic, pacientul trebuie să îndepărteze toate obiectele metalice care ar putea interfera cu acest dispozitiv: bijuterii, ceasuri, curele, proteze dentare, aparate auditive, agrafe de păr, ochelari de vedere etc. În cazul unui RMN la cap, pacientul nu trebuie să fi folosit produse de machiaj sau fixativ, întrucât acestea pot conține particule de metal care pot interfera cu câmpul magnetic din interiorul dispozitivului.

Pentru a spori vizibilitatea anumitor zone ale creierului, examinarea RMN poate fi efectuată cu substanță de contrast. În acest caz, pacientul trebuie să prezinte un set de analize (creatinină și uree), pentru a evalua buna funcționare a rinichilor.

În cazul în care pacientul are în corp orice fel de implant metalic (stent cardiac, pacemaker, plăci metalice sau șuruburi, tije vertebrale, proteze articulare, sisteme de neurostimulare etc.), acesta trebuie să anunțe medicul radiolog-imagist pentru a verifica compatibilitatea materialului cu dispozitivul RMN. Unele obiecte metalice (clipsuri vasculare, stimulatoare cardiace, implanturi cohleare, catetere metalice) interzic efectuarea examenului RMN.

Cum se desfășoară investigația RMN cranio-cerebrală?

Înainte de a începe examinarea RMN, pacientul va fi așezat pe masa dispozitivului, care se va mișca, ulterior, spre interiorul scannerului pentru a poziționa zona scanată în apropierea magneților dispozitivului. Pentru a asigura calitatea imaginilor obținute și pentru acuratețe în diagnostic, pacientul trebuie să rămână nemișcat pe toată durata investigației.

În timpul scanării, câmpul magnetic și undele radio vor repoziționa atomii de hidrogen din țesuturile cerebrale. Astfel, acești atomi de hidrogen vor fi identificați de către dispozitivul RMN și vor fi transformați în imagini transversale ale structurii examinate.

De regulă, RMN-ul cranio-cerebral durează între 30-60 de minute, însă intervalul de timp pentru examinare poate fi influențat de mai mulți factori, printre care: tipul de investigație și complexitatea acesteia, prezența artefactelor de mișcare și cooperarea pacientului.

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) poate fi realizată atât pentru adulți, cât și pentru copii, cu sau fără sedare.

Beneficiile examinării RMN cranio-cerebrale

Un RMN cranio-cerebral:

  • oferă imagini detaliate ale structurilor cerebrale și ale țesuturilor din jur;
  • nu implică radiații ionizante;
  • poate identifica afecțiuni cerebrale în stadii incipiente;
  • permite monitorizarea eficacității tratamentelor.

Parte importantă a Rețelei Medicale Arcadia, cele 4 Centre de Imagistică Medicală, situate în Centrul Medical Arcadia Cicoarei, Centrul Medical Arcadia Sărărie, Centrul Medical Arcadia Nicolina și Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia completează un circuit integrat de servicii, gândite atent, în sprijinul pacienților. Centrele de Imagistică Medicală Arcadia sunt dotate cu o tehnologie complexă care prezintă numeroase beneficii pentru pacienți.

RMN 3 Tesla și acces gratuit și cu prioritate la examinare în Rețeaua Medicală Arcadia

Aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică IRM Philips Ingenia 3 Tesla completează dotarea tehnologică de excepție din Centrele de Imagistică Medicală Arcadia. Pentru un diagnostic precis, echipa medicală corelează informații complexe și complete, obținute printr-o tehnologie revoluționară.

De două ori mai puternică, tehnologia 3 Tesla oferă avantajele multiple: folosește semnale de radiofrecvență, complet neiradiante, imaginile obținute sunt de calitate foarte bună, cu o rezoluție înaltă, timpul de examinare este redus, supresia grăsimii este mai eficientă, difuzia este mai rafinată, iar confortul pentru pacient este sporit (gantry mai mare) – reducerea anxietății și a claustrofobiei.

8 tipuri de bilete de trimitere Monitor sunt acceptate cu prioritate, fără timpi de așteptare. În Centrele de Imagistică Medicală Arcadia te programezi rapid și ușor pentru investigații imagistice gratuite (RMN, CT) în baza biletului de trimitere de la medicul specialist.

Programează o investigație: 0232 920, Call Center Arcadia.