Este firesc ca în această perioadă să simțim emoții precum frică, neputință, sentiment de expune în fața pericolului, îngrijorare și nesiguranță, aceste emoții fiind însoțite bineînțeles de gânduri și comportamente asemănătoare (emoție – gând - comportament).
Ce ne poate fi de folos la nivel general:
- Să dăm atenție zonelor pe care avem control în viața noastră.
- Să păstrăm legătura cu cei dragi.
- Să limităm cât putem expunerea la mass media.
- Să ne informăm din surse verificate.
- Să ne orientăm cu atenție pe valorile asumate de noi în această viață, pe principiile după care ne ghidăm deciziile, acțiunile.
- Să antrenăm totuși credința că binele este învingător.
- Să manifestăm empatie față de oameni, mai ales față de cei afectați de război.
Ce este important în procesul a păstra totuși controlul:
- Păstrează ritmul obișnuit de viață.
- Încearcă să practici activități plăcute pentru tine.
- Ai grijă de sănătatea ta fizică.
- Menține un program obișnuit pentru tine de somn, alimentație, mișcare.
- Menține programul profesional obișnuit.
- Include în programul tău și activități de relaxare, recreere.
- Îți poți construi un plan personal de acțiuni în caz de război (scurt și clar), apoi continuă-ți programul zilnic în mod firesc.
Avem grijă de noi, în acest fel putem avea grijă și de ceilalți
„Doar pe tine te poți controla, ce poți face pentru ceilalți este să contribui la binele lor.”
Poate fi benefic pentru noi, să ținem cont de modalitățile prin care putem liniști pentru început emoțiile puternice cu care ne confruntăm. Recomandăm astfel diferite tehnici de respirație, ele au ca scop o mai bună gestionare a perioadelor însoțite de emoții intense și cu caracter neplăcut.
Poate fi practicată o respirație simplă, de relaxare (inspirăm și numărăm până la 3 și ulterior expirăm prelung până la 7). Este important să acordăm mai mult timp pentru expirație, acest moment este esențial pentru starea de relaxare.
Respirația abdominală presupune un inspir prelung realizat pe nas, apoi reținerea aerului inspirat în abdomen, cu senzația de abdomen precum un balon, urmat apoi de expirul prelung realizat pe gură.
Poate fi o opțiune respirația realizată după modelul castel: inspirăm și numărăm până la 2, ținem respirația apoi până numărăm la 2, ulterior expirăm în timp ce numărăm până la 2, urmează apoi o pauză cât numărăm până la 2, urmată apoi de repetarea acestor etape (inspirație, reținere, expirație și repaos).
Toate aceste tipuri de exerciții de respirație produc efect vizibil dacă sunt practicate cel puțin 5 minute, de 3 ori pe zi (la trezire - înainte de a coborî din pat, înainte de masa de prânz, seara - înainte de adormire).
Există și metode mai aprofundate la nivel de corp care pot ajuta în procesul de gestionare al emoțiilor în perioade mai solicitante din viața noastră. Tehnica de relaxare musculară progresivă a lui Jacobson este un exemplu.
Pentru o mai bună concentrare și efecte vizibile și stabile în timp, pentru realizarea unui antrenament de gestionare emoțională, recomandăm adresarea către servicii de consiliere psihologică și psihoterapie.
Powered by Froala Editor