Articole medicale

29.07.2022

Leucocitele (globulele albe)

Dr. Gabriela Grigoras

Medic specialist Medicină internă

Leucocitele (globulele albe)

Leucocitele, numite și globulele albe ale sângelui, au un rol vital pentru starea de sănătate. Deși reprezintă un procent mic din volumul de sânge al organismului, ele au rolul de a asigura protecție împotriva infecțiilor sau de apărare imunologică. Totodată, există și anumite situații în care numărul lor poate crește alarmant, sugerând afecțiuni grave.

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele reprezintă acele elemente figurate ale sângelui, alături de hematii și trombocite, care au un rol central în mecanismele de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale, inflamațiilor, neoplaziilor sau alergiilor.
Sunt celule nucleate și se mai numesc globule albe datorită absenței colorației acestora pe frotiul de sânge, observat la microscop.
Leucocitele sunt produse de celulele din măduva osoasă, au o durată scurtă de viață (între 1 - 3 zile), iar frecvența cu care sunt formate depinde de timpul de viață al fiecărui tip de leucocit în parte. Se regăsesc în tot corpul, circulând în sânge și sistemul limfatic. Leucocitele reprezintă aproximativ 1% din volumul sanguin.

Care este rolul leucocitelor?

Rolul fundamental al leucocitelor este de a combate patogenii prin fagocitoză sau prin răspuns imun. Odată formate, o parte dintre leucocite sunt depozitate în organele limfoide (ex. ganglioni), iar restul sunt trimise în circulația sanguină, cu rolul de a intercepta agenții patogeni și de a participa la mecanismele de aparare ale organismului.

Principalele funcții ale leucocitelor sunt:

  • producerea anticorpilor (IgA, IgG, IgD, IgE, IgM) care intervin în apărarea organismului împotriva unor patogeni (precum virusurile și bacteriile) și care formează memoria imunologică pe termen lung (ex. limfocitele);
  • identificarea bacteriilor, distrugerea și digerarea detritusurilor celulare (ex. neutrofilele);
  • producția și secreția histaminei și heparinei, furnizarea unui răspuns imun rapid la pătrunderea microorganismelor (ex. bazofilele);
  • implicarea în procesele alergice, distrugerea celulelor parazitare și neoplazice (ex. eozinofilele);
  • migrarea din circulația sanguină către țesuturi, unde distrug agenții patogeni, stimulează producția de anticorpi și declanșează răspunsul imun (ex. monocite care se transformă în macrofage).

Care este valoarea normală a leucocitelor în sânge?

Valoarea leucocitelor în sânge variază în funcție de vârstă, sex și diferite stări fiziologice. La adulții sănătoși, numărul variază între 4 500 - 11 000 de leucocite per microlitru de sânge. Alte intervale fiziologice, cu valori crescute peste intervalul standard, se întâlnesc la nou-născuți și la gravide, în trimestrul al treilea de sarcină. Creșterea numărului de leucocite poate fi determinată de stresul fizic sau emoțional și traumatisme. De asemenea, poate fi întâlnită la fumători cronici și la persoane care efectuează eforturi fizice intense.
Numărul de leucocite din sânge se poate afla simplu și ușor prin realizarea unui test de sânge numit hemoleucogramă completă, cu formula leucocitară.
Formula leucocitară cuprinde diferențierea numărului total de leucocite circulante în cele 5 tipuri de leucocite, care sunt exprimate în valoare procentuală și valoare absolută. Intervalele de referință pot varia ușor, în funcție de laboratorul care se ocupă cu prelevarea și procesarea probei de sânge.

Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole recomandate:
Tipuri de leucocite și ce indică valorile lor
Afecțiuni asociate cu modificări ale numărului de leucocite, diagnostic și tratament