Anual, în România, se nasc în jur de 1.200 de copii cu malformații congenitale cardiace. Estimările arată că în jur de 15.000 de persoane sub 18 ani suferă de acest tip de afecțiuni, dar majoritatea nu au fost încă diagnosticate. Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, atrage atenția asupra consecințelor netratării la timp a malformațiilor cardiace congenitale. La copilul nou născut, primul simptom este cianoza – sângele arterial comunică cu sângele venos printr-un defect, care există din naștere. De obicei, copilul se cianozează când plânge, nu se dezvoltă normal, nu crește în greutate suficient, obosește foarte repede. La adulți, se manifestă printr-o scădere a toleranței la efort, oboseală excesivă. În cazuri extreme apare cianoza. La examenul clinic apar anumite semne specifice, un suflu, dar este necesar ca diagnosticul final să se pună ecocardiografic.
În acest episod Arcadia Talks, Dr. Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie, oferă toate detaliile despre malformațiile cardiace congenitale și despre procedurile de cardiologie intervențională care se realizează în Spitalul Arcadia.
Alina Popa: Bună tuturor! Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate – Arcadia Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și, așa cum v-am obișnuit, aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Mă bucur să fiu astăzi împreună cu domnul doctor Igor Nedelciuc, medic primar Cardiologie. Tema discuției noastre face referire la afecțiunile cardiace congentiale.
Bună ziua, domnule doctor! Bine ați venit! Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră.
Dr. Igor Nedelciuc: Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitație!
Alina Popa: Domnule doctor, care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace congenitale?
Dr. Igor Nedelciuc: Afecțiunile cardiace congenitale, statistic vorbind, apar cam la 6 – 9 cazuri din 1000 de nou-născuți. Malformațiile congenitale pot fi complexe sau mai simple. Malformațiile mai simple reprezintă cam 20% - 30% din totalul malformațiilor. Sigur că sunt malformații care pot fi tratate prin procedura intervențională. Malformații mai simple, precum: defect septal interatrial, defect septal interventricular, persistență de canal, coarctacție de aortă și sunt malformații extrem de complexe care pot fi inversate, poziția ventriculelor, poziția inimii, poziția oaselor mari. Unele malformații prezintă urgență imediată după naștere și necesită o intervenție chirurgicală, altele pot fi amânate și pot fi corectate la o vârstă mai preșcolară sau în adolescență.
Alina Popa: Domnule doctor, cum și când se diagnostichează aceste afecțiuni și care este frecvența în rândul populației?
Dr. Igor Nedelciuc: În primul rând, diagnosticul, poate fi făcut și în timpul sarcinii. În timpul sarcinii e important ca gravida să fie văzută de un medic și să facă ecografie fetală. Unele malformații pot fi diagnosticate, chiar și cele care sunt extrem de complexe. Poate fi pregătit terenul pentru naștere și pentru a corecta cât mai repede. De obicei, malformațiile mai simple pot fi diagnosticate imediat după naștere. Prezența unui suflu cardiac induce ideea că este ceva în neregulă și atunci necesită o ecografie cardiacă ce poate confirma sau infirma diagnosticul. Pe parcursul creșterii, dacă pacientul crește conform vârstei, dacă se dezvoltă bine, dacă ia în greutate conform vârstei, șansa ca acest copil să aibă o problemă cardiacă este mică. Invers, când copilul nu ia în greutate conform vârstei, obosește foarte repede, nu poate mânca, apare o cianoză când plânge, clar că este o problemă. Acel copil necesită o investigație, în special o ecocardiografie care poate pune un diagnostic corect.
Alina Popa: Care sunt cauzele și de ce apar aceste afecțiuni?
Dr. Igor Nedelciuc: Cauzele sunt foarte complexe și greu de lămurit, în scurt timp. În special, dacă vârsta mamei este între 35 spre 40 de ani, copiii născuți au o șansă mai mare să aibă o malformație congenitală. Anumite boli care apar în timpul sarcinii, anumite boli virale, poate sunt alte probleme toxice, sau un anumit tip de tratament, toate pot contribui la aceste malformații. Este o boală congenitală, o boală din naștere, o boală genetică.
Alina Popa: Deci, aceste afecțiuni pot fi identificate din viața intrauterină, prin acele investigații necesare a fi efectuate pe perioada sarcinii.
Dr. Igor Nedelciuc: Așa ar trebui să se întâmple, marea parte a diagnosticului trebuie pus în timpul sarcinii.
Alina Popa: Domnule doctor, cum se manifestă și care sunt simptomele malformațiilor cardiace congenitale?
Dr. Igor Nedelciuc: Simptomele sunt foarte largi. Dacă discutăm despre copil mic, nou-născut, primele simptome apar când copilul plânge, se cianozează, copilul nu adaugă în greutate conform vârstei sau obosește foarte repede când suge. Astea sunt semnele la copiii mici. La copii mai mari, uneori greu pot exprima o anumită simptomatologie, dar părinții observă faptul că cel mic obosește repede, că nu se joacă cu ceilalți copii de vârsta lui, nu mai are forță, nu mai are suflu să alerge. Copilul când plânge sau când se emoționează, apare o cianoză. Medicul de familie, sigur, când urmărește un copil, dacă apare un suflu cardiac, acest copil trebuie îndreptat către un specialist.
Alina Popa: Domnule doctor, care sunt afecțiunile cardiace congenitale care se tratează prin Cardiologie Intervențională în spitalul Arcadia?
Dr. Igor Nedelciuc: Acum procedurile de cardiologie intervențională au avansat foarte mult în domeniul congenital. În primul rând, pot fi tratate radical anumite boli congenitale, cum ar fi: defectul septal interatrial, când există o comunicare între cele două artere. Între 90% - 95% din cazuri, aceste defecte pot fi tratate radical prin procedurile de cardiologie intervențională. Alte defecte, cum ar fi, persistența de canal, reprezintă o comunicare între două artere mari, aorta și artera pulmonară. În mod normal, această comunicare se închide în prima lună după naștere și dacă rămâne deschisă, în prezent poate fi închisă printr-o procedură de cardiologie intervențională. La fel și alte defecte care țin de valva aortică, valva pulmonară, când există o îngustare a valvei pulmonare, când ea nu se deschide conform, nu are o amplitudine de deschidere și crează un obstacol. La fel, aceste malformații pot fi rezolvate printr-o dilatare. Sigur, malformațiile complexe necesită totuși intervenții chirurgicale.
Alina Popa: Când este indicat să se realizeze intervenția chirurgicală?
Dr. Igor Nedelciuc: Termenii sunt foarte diferiți, în funcție de cât de gravă este malformația. De fapt, în mare, este important impactul acestei malformații în creșterea copilului și în afectarea circulației cardiace și pulmonare. Dacă defectul este mic, prin acest defect mic, o cantitate mică de sânge trece dintr-o cavitate în alta și atunci impactul hemodinamic este foarte mic. Copilul se dezvoltă conform vârstei, inima crește conform vârstei, are toleranța de efort mai bună și atunci nu are rost să se facă această intervenție la o vârstă foarte fragedă. Unele intervenții se fac la o vârstă de 5, 7 ani, preșcolară sau în tinerețe. Pe de altă parte, sunt alte patologii congenitale, precum comunicarea între două circuite, arterial și venos, este foarte mare și atunci un debit foarte mare din circulația sistemică încarcă circulația pulmonară sau invers. Aceste defecte împiedică dezvoltarea corectă a copilului și prezintă risc imediat de deteriorare a stării de sănătate și atunci necesită intervenție chirurgicală sau o procedură intervențională în primele zile după naștere.
Alina Popa: Domnule doctor, care sunt avantajele intervențiilor de cardiologie intervențională în malformațiile congenitale cardiace?
Dr. Igor Nedelciuc: Avantajul principal este ușurința. Nu este vorba doar despre ușurința tehnică, ci despre ușurința pentru pacient de a rezolva radical problema. Intervențiile percutane sunt, de obicei, de scurtă durată. Intervenția se realizează cu anestezie generală. Unui copil îi e greu de explicat să stea cuminte, deși el nu simte durere, dar de obicei el este speriat de sală, de intervenție și atunci necesită anestezia generală. Însă, recuperarea este foarte rapidă, copilul este detubat în aceeași zi, imediat după intervenție și a doua zi poate fi externat din spital, încât recuperarea ulterioară va fi foarte rapidă. Invers, după intervenția chirurgicală, recuperarea durează săptâmâni, chiar și luni.
Alina Popa: Deci, cardiologia intervențională aduce un mare plus în cazul acestor afecțiuni cardiace congenitale sau malformații?
Dr. Igor Nedelciuc: În anumite boli, da. Cu siguranță sunt anumite malformații congenitale care nu se mai operează, care pot fi tratate radical, prin metode mai simple.
Alina Popa: Domnule doctor, vă mulțumim că ați acceptat invitația la dialog! A fost o reală plăcere discuția cu dumneavoastră.
Dr. Igor Nedelciuc: Vă mulțumesc și eu!
Alina Popa: Vă mulțumim că ați fost alături de noi! Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Nu-mi rămâne decât să vă spun că ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks. Pe curând!
Malformațiile congenitale pot fi tratate în cadrul Rețelei Medicale Arcadia în maximă siguranță, alături de o echipă medicală empatică și pregătită să răspundă nevoilor pacientului.
Pentru programarea consultației, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.