Articole medicale

23.03.2023

Miopia și metode eficiente de încetinire a progresiei miopiei

Dr. Andreea Lucia Carp

Medic specialist Oftalmologie

Miopia și metode eficiente de încetinire a progresiei miopiei

Ce este miopia?

Miopia, o afecțiune oftalmologică, determină vederea încețoșată la distanță. De obicei, o persoană cu miopie poate vedea clar la apropiere - când citește o carte sau se uită la ecranul unui laptop, dar cuvintele și obiectele par neclare pe o tablă albă, la televizor sau când se uită la distanță.

De ce este miopia o preocupare?

Rata miopiei este în creștere în întreaga lume, de la 22% în 2000 la 33% în 2020, și se estimează că 50% din populația generală va suferi de miopie până în 2050.
Progresia miopiei este determinată în cea mai mare parte de creșterea prea rapidă a lungimii globilor oculari. Ochii prezintă un proces de creștere de la naștere până la începutul adolescenței, iar ulterior acest proces încetinește. Însă, la copiii cu miopie, ochii cresc prea mult și acest proces poate continua până în anii adolescenței. Odată ce copilul devine miop, vederea lui se poate deteriora la fiecare 6-12 luni, necesitând o corecție optică din ce în ce mai puternică. Miopia tinde să se stabilizeze până la sfârșitul adolescenței și în jurul vârstei de 20 de ani. Creșterea excesivă a ochilor îngrijorează specialiștii, deoarece poate determina apariția unor boli oculare, cum ar fi degenerescența maculară miopică, dezlipirea retinei și cataracta.
Managementul miopiei își propune să ofere o vedere bună și să aplice tratamente specifice pentru a încetini creșterea excesivă a ochilor. Experții sunt de părere că gestionarea miopiei ar trebui să fie începută pentru toți copiii sub 12 ani și să continue până la sfârșitul adolescenței.

Organizația Mondială de Oftalmologie Pediatrică și Strabism (WSPOS) a emis un protocol în 2023 privind eficiența metodelor de încetinire a progresiei miopiei.

Ce NU funcționează asupra progresiei miopiei

Progresia miopiei nu poate fi încetinită cu:

  • Subcorecția miopiei;
  • Ochelari cu punct stenopeic (lentilă neagră cu numeroase perforații);
  • Lentile cu filtru împotriva luminii albastre;
  • Lentile bifocale;
  • Lentile progresive;
  • Lentile de contact monofocale zilnice/lentile de contact rigide permeabile la gaz.

Ce funcționează asupra progresiei miopiei

Progresia miopiei poate fi încetinită prin:

  • Modificarea comportamentului și a rutinei zilnice: minimum două ore/zi petrecute afară, în aer liber, reducerea timpului petrecut în fața gadgeturilor, pauze și iluminat corespunzător în timpul cititului și scrisului;
  • Tratamente optice: ochelari cu zone de tratament (DIMS - Defocus-incorporated multisegment, HAL - Highly aspheric lenslet); lentile contact: multifocale, ortokeratologie (purtarea unor lentile de contact personalizate pe timpul nopții);
  • Tratament farmacologic: picături cu atropină cu diverse concentrații.

Medicul oftalmolog poate recomanda metoda de încetinire a progresiei miopiei potrivită pentru fiecare copil.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.