Articole medicale

24.11.2023

Mituri frecvente în Endocrinologie

Dr. Anamaria Hrisca

Medic specialist Endocrinologie

Mituri frecvente în Endocrinologie
Mituri frecvente în Endocrinologie

În endocrinologie, ca de altfel în majoritatea specialităților medicale, există o serie de mituri care, de multe ori, întârzie un diagnostic sau interferează cu tratamentul medical prescris de medic. Iată doar un motiv pentru care recomandarea generală este aceea de a vă prezenta la medic pentru control de rutină sau pentru o consultație necesară atunci când unele simptome își fac simțită prezența.

Senzația de nod în gât sugerează mereu o afecțiune a glandei tiroide: FALS

Deși poate fi un simptom al unei glande tiroide mărite difuz în volum (gușă) sau a uneia/mai multor formațiuni nodulare de dimensiuni mari, cu efect de compresie, în majoritatea cazurilor acesta este de fapt un simptom asociat anxietății. O accentuare a simptomatologiei în condiții de stres susține cu atât mai mult elementul cauzal. Pentru a exclude o afecțiune a glandei tiroide responsabilă pentru aceste simptome, se recomandă efectuarea unei ecografii tiroidiene.

Creșterea ponderală importantă este consecința hipotiroidiei: FALS

Excesul ponderal din cadrul hipotiroidiei este cel mai frecvent datorat unui grad de infiltrare la nivel subcutanat la care poate contribui o rată metabolică scăzută, însă rareori depășește 5 kg. Alte simptome mult mai evocatoare pentru un hipotiroidism sunt: oboseala importantă, tegumentele uscate, concentrarea dificilă, tulburările de memorie, pulsul scăzut, tendința către constipație, toleranța scăzută la frig. Așadar o creștere ponderală importantă, fără alte simptome sugestive unui hipotiroidism, necesită adesea evaluare pentru excluderea altor patologii și abordare terapeutică în funcție de caz.

În tiroidita autoimună este întotdeauna necesară o dietă fără gluten: FALS

Una dintre întrebările frecvent adresate este cea legată de dieta fără gluten la pacienții cu tiroidită autoimună. Există situații în care este necesară o dietă fără gluten, însă aceasta se adresează pacienților cu Boala celiacă. Boala celiacă este o patologie autoimună, care poate fi uneori asociată cu tiroidita autoimună. Există studii ce sugerează un posibil efect benefic al dietei fără gluten inclusiv asupra patologiei tiroidiene. Așadar, pentru siguranță, în cazurile în care există simptome sugestive, este necesară evaluarea anticorpilor pentru un diagnostic precis.

O valoare normală a TSH sub tratament cu Levothyroxină semnifică vindecarea bolii și necesită întreruperea tratamentului: FALS

O valoare normală a nivelului de TSH în cursul tratamentului semnifică un dozaj corect în momentul respectiv și în consecință necesită continuarea tratamentului cu aceeași concentrație.

Administrarea tratamentului cu Euthyrox (levothyroxină) se poate realiza la orice oră și în orice condiții: FALS

Tratamentul cu Euthyrox (levothyroxină) necesită a fi administrat dimineața, pe stomacul gol, cu minimum 30-60 minute înainte de masă sau de alte medicamente. În cazul în care tratamentul pacienților include Calciu sau Fier, acestea vor fi administrate la o distanță de minimum 4 ore față de Euthyrox, pentru a nu interfera cu absorbția acestuia.

Dezechilibrul hormonal tiroidian poate fi vindecat doar prin dietă: FALS

Deși dieta joacă un rol extrem de important ca parte a modificării stilului de viață în special la pacienții cu patologie tiroidiană autoimună, nu există studii științifice care să dovedească vindecarea patologiei doar din modificări dietetice. Pentru o evoluție satisfăcătoare, pe lângă tratamentul cauzal, sunt importante modificări generale ale stilului de viață, ce se adresează atât reducerii nivelului de stres, cât și modificărilor legate de obiceiurile alimentare nesănătoase, renunțarea la fumat și evitarea sedentarismului.

Legumele crucifere (broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles) sunt interzise la pacienții cu patologie tiroidiană – FALS

O întrebare frecvent adresată de către pacienți este legată de consumul de crucifere în cadrul patologiei tiroidiene. Legumele menționate, prezintă potențial gușogen, însă doar consumate în cantități excesiv de mari și sub formă crudă. Acestea conțin glucozinolați, care, sub acțiunea enzimei numită mirozinază, sunt convertiți la izotiocianați, cu efect de inhibiție asupra sintezei hormonilor tiroidieni și apariția în timp a gușii. Însă prepararea termică adecvată a acestor legume conduce la distrugerea enzimei respective. Așadar fără a avea impact asupra glandei tiroide. În plus, consumul sub formă nepreparată termic, ar necesita ingestia unor cantități semnificative de alimente crucifere pentru a avea consecințe negative.

Prezența de chisturi ovariene stabilește diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice: FALS

Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice nu poate fi stabilit doar pe baza aspectului ecografic ovarian. O ecografie ovariană realizată în faza foliculară precoce, ce identifică un aspect sugestiv acestei patologii (un volum ovarian de peste 10 ml sau ambele ovare ce prezintă minimum 20 de foliculi sub 10 mm) necesită corelare cu periodicitatea ciclului menstrual (ciclurile menstruale neregulate fiind considerate la o distanță mai mare de 35 zile sau mai mică de 21 zile) și/sau cu prezența hiperandrogenismului clinic (acnee severă, păr aspru și negru prezent în exces în zone în care nu se regăsește în mod obișnuit, căderea excesivă a părului la nivelul scalpului) sau biologic (nivel crescut de testosteron sau precursori ai testosteronului). Așadar diagnosticul nu este susținut la o pacientă cu aspect ecografic sugestiv dar cu cicluri menstruale regulate și fără hiperandrogenism.

Contraceptivele orale combinate determină creștere ponderală: FALS

Contraceptivele orale combinate nu determină o creștere ponderală propriu zisă. Estrogenul din compoziția pilulei poate determina un grad de retenție hidrică și meteorism abdominal (senzația de balonare), iar progesteronul poate determina creșterea apetitului. Pacientele sunt informate în legătură cu aceste efecte ale medicației și în funcție de răspunsul fiecărui caz în parte, contraceptivele orale combinate pot fi schimbate, luând în considerare o concentrație diferită de estrogen sau progesteron.

Osteoporoza doare: FALS

Osteoporoza este o boală silențioasă, în care arhitectura osului devine treptat poroasă, cu o densitate minerală osoasă scăzută. Consecința acestor modificări este producerea de fracturi la traumatisme minime. Osteoporoza poate evolua o perioadă îndelungată fără simptome, iar durerea, dacă se instalează, apare deja ca o consecință a fracturilor sau tasărilor, în special la nivelul coloanei lombare. Diagnosticul în timp util și cu abordare terapeutică optimă reduce semnificativ riscul de fractură.

Consultul de endocrinologie este cel în măsură să ofere un răspuns corect fiecărui pacient, un diagnostic și un tratament adecvat. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.