Modificările care apar la vârstnici și care au implicații nutriționale sunt fiziologice, sociale și economice. Modificările economice și sociale pot fi: venituri reduse, izolare socială din cauza reducerii mobilității, pierderea prietenilor, senzația de inutilitate, deteriorarea imaginii corporale și, nu în ultimul rând, instituționalizarea. Acestea au drept consecință pierderea interesului de a mânca, apariția obiceiurilor alimentare dezechilibrate și un status nutrițional alterat.
Declinul unor funcții și modificări fiziologice cu implicații nutriționale pot apărea odată cu înaintarea în vârstă: reducerea apetitului, reducerea mirosului și a gustului, reducerea eficienței masticației, modificarea percepției senzației de sete, reducerea lactazei intestinale și apariția intoleranței la lactoză, reducerea funcției motorii intestinale, declinul funcțiilor hepatice și renale, reducerea insulinosecreției și creșterea insulinorezistenței.
Modificările apar la nivelul tuturor funcțiilor și organelor și pot duce la multiple carențe și dezechilibre nutriționale care, în final, deteriorează starea de sănătate a vârstnicului.
Modificările metabolice constau în: scăderea metabolismului bazal odată cu scăderea progresivă a masei slabe (sarcopenia), creșterea masei grase cu scăderea necesarului energetic, alterarea metabolismului glucidic (insulinorezistență și/sau insulinodeficiență), alterarea toleranței la glucoză și dislipidemie (hipercolesterolemie). Consecința poate fi instalarea obezității dacă nu se adaptează consumul energetic la necesarul mai mic.
Modificarea compoziției corporale cu scăderea masei slabe, metabolic activă, și creșterea masei grase are drept consecință apariția obezității sarcopenice.
Sarcopenia reprezintă pierderea masei musculare, a puterii și a funcționalității, și poate afecta semnificativ calitatea vieții unui vârstnic prin scăderea mobilității, creșterea riscului de căzături și modificarea ratei metabolice. Sarcopenia se accelerează prin scăderea activității fizice, dar exercițiile care folosesc greutatea corpului îi pot încetini ritmul. Deși persoanele inactive înregistrează o pierdere a masei musculare mai mare și mai rapidă, sarcopenia este prezentă și la persoanele vârstnice active, dar într-o măsură mai mică.
Modificările fiziologice gastrointestinale cuprind: edentație parțială/totală adică pierderea danturii, boli dentare și periodontale, deteriorarea articulației temporo-mandibulare și alterarea masticației, anorexie (pierderea poftei de mâncare), xerostomie (uscăciunea gurii), alterarea deglutiției cu disfagie (dificultate la înghițire). De asemenea, scade secreția de enzime digestive și astfel apare alterarea digestiei anumitor alimente, scade fluxul sanguin intestinal, ce are ca rezultat alterarea absorbției nutrienților, hipoclorhidria și gastrita atrofică, scade motilitatea intestinală, consecința fiind constipația. Hipoclorhidria prin atrofia mucoasei gastrice afectează absorbția fierului, iar atrofia celulelor care secretă factor intrinsec Castle determină scăderea absorbției vitaminei B12 la nivel intestinal.
În ceea ce privește modificările fiziologice renale și cardiovasculare, apare scăderea fluxului sanguin renal, alterarea funcției excretorii prin scăderea numărului de nefroni, scăderea capacității de a concentra urina și scăderea tonusului sfincterelor cu apariția incontinenței urinare. Pot apărea afecțiuni ale prostatei la bărbați.
Din punct de vedere cardiovascular, poate apărea scăderea elasticității vasculare și creșterea rezistenței vasculare periferice, creșterea nivelului colesterolului seric cu apariția riscurilor pentru evenimente cardiovasculare majore (infarct miocardic, AVC).
Modificările fiziologice ale sistemului nervos central includ tremurături ale extremităților cu reducerea timpului de reacție, cu pierderea coordonării și a echilibrului, pierderea memoriei pe termen scurt, deteriorarea funcțiilor cognitive, alterarea dispoziției, stări confuzionale, depresie, toate acestea cu consecințe negative în ceea ce privește alimentația. Apare necesitatea hrănirii de o altă persoană, iar aparținătorii trebuie să fie atenți la aceste aspecte pentru a putea ajuta la timp și pentru a evita accidentele.
Printre modificările fiziologice senzoriale care apar la vârstnici se numără scăderea acuității vizuale și auditive, deteriorarea simțului olfactiv, deteriorarea gustului (inițial se pierd gusturile dulce și sărat, ulterior amar și acru), pierderea simțului tactil. Toate acestea duc la scăderea aportului alimentar, de aceea este important ca alimentele să fie prezentate frumos și să fie sapide, adică să aibă gust bun și apetisant.
Diminuarea senzației de sete determină risc de deshidratare și dezechilibre hidroelectrolitice, de aceea este important ca persoana în vârstă să aibă mereu o sticlă cu apă la îndemână pentru a asigura un minim de 1,5-2 litri de apă pe zi.
În ceea ce privește modificările fiziologice ale aparatului locomotor, sarcopenia determină scăderea țesutului muscular cu modificarea/scăderea metabolismului bazal, afectarea respirației și a mobilității. Scăderea densității osoase determină risc de osteoporoză, modificarea coloanei vertebrale și creșterea riscului de fracturi.
Alimentația vârstnicului trebuie să conțină calciu și vitamina D și trebuie să fie îndrumat spre medicul endocrinolog pentru evaluarea densității osoase și, eventual, tratament.
Modificarea fiziologică a funcției imunitare presupune depresia funcției imunitare umorale și celulare (adică atât limfocitele T, cât și anticorpii sunt mai puțin activi), cu rezistență scăzută la infecții și prevalența crescută a neoplaziilor și a bolilor autoimune.
O altă problemă care apare în cazul vârstnicilor este polipragmazia (administrarea mai multor medicamente concomitent). Persoanele în vârstă au multiple comorbidități care sunt tratate cu multe clase de medicamente. Aceste medicamente pot interfera cu absorbția, digestia sau metabolismul anumitor micronutrienți și pot determina prin adiție risc nutrițional și alterarea stării de sănătate.
Este important ca bătrânii să aibă companie atunci când mănâncă, să fie prezenți la mesele în familie și, de asemenea, să fie ajutați la procurarea și prepararea hranei pentru a reduce riscurile de malnutriție și carențele alimentare. Este vorba de convivialitate, acea caracteristică a dietei mediteraneene, care presupune ca bătrânii să fie cât mai integrați în familie și comunitate, având posibilitatea să socializeze, astfel menținându-se pofta de viață și de mâncare.
Puteți programa o consultație de Nutriție și dietetică la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.