Articole medicale

06.10.2021

Nașterea naturală

Dr. Cristina Cacicovschi

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

În episodul 5 Arcadia Talks, Dr. Cristina Cacicovschi, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, abordează subiectul nașterii naturale, vorbind despre primele semne ale acesteia, despre momentul în care viitoarea mămică trebuie să se prezinte la Maternitate și despre avantajele pe care întreaga familie le are în Maternitatea Arcadia.

Alina Popa: Bun venit la Arcadia Talks, un program de sănătate Arcadia - Spitale și Centre Medicale. Sunt Alina Popa și aflăm de la specialiștii Arcadia totul despre sănătate. Mă bucur să fiu astăzi împreună cu doamna doctor Cristina Cacicovshi, medic specialist Obstetrică-Ginecologie. Tema discuției noastre de astăzi a fost inspirată de interesul crescut manifestat de viitoarele mămici cu privire la nașterea naturală. Bună ziua, doamna doctor! Bine ați venit!

Dr. Cristina Cacicovschi: Bună ziua! Mulțumesc frumos pentru invitație.

Alina Popa: După nouă luni de sarcină, fiecare mămică, doamna doctor, își dorește să își cunoască și să își îmbrățișeze bebelușul. Spuneți-mi care sunt primele simptome ale nașterii și când trebuie să se prezinte la maternitate viitoarea mamă.

Dr. Cristina Cacicovschi: Așa este. Vine și momentul nașterii pe care mămicile îl întâmpină cu multă emoție, cu multe temeri. Multe dintre ele și mai ales cele care sunt la prima naștere se tem de faptul că nu își vor da seama când va veni momentul nașterii, că nu vor recunoaște acele semne. Eu vreau să le liniștesc și să le spun că pe tot parcursul experienței mele nu am întâlnit o mămică care să nu își dea seama. Nașterea debutează în primul rând cu apariția contracțiilor uterine dureroase. Înainte de debutul nașterii, aceste contracții uterine dureroase vor fi mult mai lente, vor avea un interval neregulat și intensitate redusă. Pe măsură ce se apropie momentul nașterii și aceasta se declanșează, contracțiile uterine dureroase devin regulate, la un interval de cinci minute, cu o durată din ce în ce mai lungă. La debutul nașterii, acestea vor fi în jur de 30 de secunde, iar pe măsură ce nașterea avansează, respectiv în momentul expulziei, acestea vor ajunge să dureze cam un minut. Contracțiile uterine dureroase sunt percepute inițial ca niște dureri hipogastrice, ca niște dureri menstruale, crampe abdominale percepute de viitoarea mămică în partea de jos a abdomenului. Uneori ele pot fi însoțite de dureri la nivel lombar.

Un al doilea semn pe care mămicile îl vor recunoaște este că în apropierea nașterii se elimină acel dop gelatinos, care până la momentul nașterii avea rolul de barieră între vagin, care este un organ contaminat și cavitatea uterină, care este sterilă. Dopul gelatinos arată ca un mucus, care poate fi însoțit și de mici striuri sangvinolente. Acesta se poate elimina ori în momentul debutului nașterii, ori cu câteva zile sau chiar săptămâni față de debutul nașterii.

Și un al treilea semn pentru care mămicile trebuie să se prezinte la maternitate este ruperea membranelor amniotice, ruperea apei așa cum se spune în popor. Când apare scurgerea de lichid amniotic, mămicile trebuie să vină neapărat la un consult de obstetrică și la maternitate.

Alina Popa: Doamna doctor, în ultima perioadă am constatat un interes crescut cu privire la nașterea naturală, o dorință a mamelor de a naște natural. Este știut faptul că nașterea naturală este un fenomen deosebit de complex. Cum se desfășoară nașterea naturală?

Dr. Cristina Cacicovschi: Așa este, nașterea naturală este un fenomen complex și reprezintă expulzia fătului, de preferat la termen și a placentei prin canalul pelvi-genital. Nașterea are trei mari perioade.

Prima perioadă se numește perioada de dilatație a colului. Este cu durata cea mai lungă. Poate dura între 6 și 8 ore la o mămică care mai are nașteri în antecedente și 8-12 ore la prima naștere. În această perioadă, sub influența contracțiilor uterine dureroase, are loc dilatația colului. Tot pe parcursul acestei perioade se produce formarea pungii amniotice cu ruperea membranelor și scurgerea lichidului amniotic. Cea mai mare perioadă se va desfășura la sala de naștere alături de medic și de asistenta medicală. Pe parcursul întregii perioade, pacienta va fi urmărită din punct de vedere al semnelor vitale, i se vor monitoriza tensiunea, pulsul, temperatura, intensitatea durerii. Fătul, de asemenea, va fi urmărit prin ascultarea bătăilor cordului fetal, prin ascultarea și înregistrarea mișcărilor active fetale. Tot în această perioadă, medicul este cel care va examina pacienta și va constata progresul nașterii.

A doua perioadă a nașterii este perioada de expulzie a fătului. Aceasta se desfășoară din momentul în care

dilatația colului s-a produs complet, iar capul fătului a ajuns pe planșeul pelvi-perineal. În această perioadă, mama va simți nevoia imperioasă de a efectua eforturi expulzive. În deplină colaborare cu medicul, în timpul unei contracții dureroase este foarte important ca viitoarea mămică să exercite două-trei eforturi expulzive, astfel încât acestea să fie eficiente. Este momentul în care se produc o serie de modificări la nivelul perineului. Se va constata o dilatare a perineului anterior urmată de dilatarea orificiului vulvar. În această perioadă medicul se pregătește pentru asistența la naștere. Se va îmbrăca cu un echipament steril corespunzător și își va pregăti și trusa de asistență la naștere. Este momentul în care medicul va verifica și dacă este nevoie de efectuarea epiziotomiei, de care întreabă multe mămici. Dacă perineul e suficient de extensibil atunci se poate evita această manevră. Bineînțeles că această manevră nu se face decât cu anestezie locală sau în cazul în care pacienta a optat pentru analgezie peridurală, ea va avea o analgezie destul de bună pentru efectuarea acestei epiziotomii. Medicul care asistă la naștere va ajuta pacienta printr-o serie de manevre care vor permite degajarea capului, urmate apoi de manevre pentru degajarea umerilor, trunchiul și pelvisul expulzându-se mult mai ușor pentru că au dimensiuni mai mici. După expulzia fătului, medicul va clampa cordonul ombilical, iar dacă fătul nu are nevoie de îngrijiri imediate din partea medicului neonatolog, acesta va fi așezat pe abdomenul mamei.

A treia perioadă a nașterii este perioada de expulzie a placentei. Este o perioadă care durează aproximativ 30 de minute. Imediat după expulzia fătului urmează o perioadă de liniște, în care contracțiile uterine dureroase au încetat, așa-numita perioadă de repaus fiziologic. După aceste 5 minute, contracțiile uterine

dureroase se reiau cu o intensitate mult mai mică. Aceste contracții vor ajuta la decolarea placentei. În spatele placentei se va forma un hematom care va decola placenta de pe uter. Aceasta va ajunge în vagin, iar de acolo asistenta medicală o va expulza prin presiuni exercitate asupra fundului uterin. Imediat după expulzia placentei, medicul va verifica contractilitatea uterină și sângerarea genitală, va verifica integritatea perineului, iar în cazul efectuării epiziotomiei sau apariției altor cicatrici perineale, acesta le va sutura.

Alina Popa: Doamna doctor, ați menționat de travaliu. Durata travaliului este diferită de la persoană la persoană. Ați urmărit nenumărate sarcini și ați participat la aducerea pe lume a unui număr important de bebeluși. Care au fost sau care este cel mai lung travaliu și care a fost cel mai scurt travaliu? Și ce trebuie să facă viitoarea mamă în această perioadă?

Dr. Cristina Cacicovschi: Așa este, durata travaliului este variabilă de la o persoană la alta. Teoretic, ar trebui să fie cu mult mai scurtă cu cât pacienta are mai multe nașteri în antecedente. Dacă la o primipară, adică la o persoană care se prezintă la maternitate cu o primă naștere, durata travaliului variază între 8 și 12 ore, la o persoană care mai are nașteri, durata acesteia este mult mai scurtă, undeva între 6 și 8 ore, poate chiar mai redusă. Cel mai scurt travaliu pe care eu l-am asistat la o primipară, adică la o persoană care era la prima naștere, cred că a fost în jur de trei ore. S-a desfășurat foarte rapid, cu o evoluție favorabilă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Cea mai scurtă durată a travaliului pe care am întâlnit-o în experiența mea a fost la o mămică care se afla la a doua naștere. Și atunci durata travaliului a fost în jur de o oră. În ceea ce privește cel mai lung travaliu, acesta apare de obicei tot la mămicile care sunt la prima naștere și cred că dacă stau să mă gândesc, cea mai lungă perioadă a travaliului la care am asistat eu a fost în jur de 10 ore.

Alina Popa: Doamna doctor, este mit sau realitate, se naște mai ușor natural sau travaliul este mai scurt dacă mama face anumite activități sportive?

Dr. Cristina Cacicovschi: Sigur că da, dacă mama face anumite activități sportive atunci își tonifiază musculatura și atunci musculatura abdominală ajută mămica să efectueze eforturi expulzive mult mai intense și cu o forță mult mai mare.

Alina Popa: Mă bucur că am clarificat și acest aspect. Doamna doctor, una dintre temerile viitoarelor mămici atunci când vorbim despre nașterea naturală este durerea. Cât de dureroasă este nașterea naturală și ce tipuri de anestezie pot fi folosite la nașterea naturală?

Dr. Cristina Cacicovschi: Nașterea naturală este un fenomen care în mod fiziologic este însoțit de durere. Durerea este percepută însă diferit de la o persoană la alta, în funcție de pragul la durere, în funcție de echilibrul psihic individual și de colaborarea cu medicul. Cea mai importantă tehnică de analgezie pe care pacientele care nasc la Arcadia o pot accesa este analgezia peridurală. Este o analgezie pe care o oferă medicul anestezist. El este cel care va efectua această procedură care constă în inserarea unui cateter la nivelul spațiului epidural prin care se vor administra anestezice. Aceste anestezice au rolul de a diminua durerea, în niciun caz de a o aboli complet. Pe tot parcursul travaliului, pacienta se poate mobiliza. O mare temere pe care o au pacientele vis-a-vis de această anestezie peridurală este că nu vor mai putea percepe acele eforturi expulzive din momentul expulziei. Din propria experiență, eu vreau să vă zic că pacientele pot să perceapă aceste eforturi expulzive dacă travaliul este corect dirijat și dacă cantitatea de anestezic este redusă astfel încât în acel moment pacienta să poată percepe aceste eforturi expulzive.

Alina Popa: Doamna doctor, oricât de mult ne-am dori să naștem natural, în ce situații nu este recomandată nașterea naturală?

Dr. Cristina Cacicovschi: Sunt situații în care nașterea naturală este contraindicată. Aceste situații țin de o serie de factori materni și de factori ovulari, factori care țin de sarcina. În ceea ce privește factorii materni, de exemplu, o pacientă care are în antecedentele patologice o afecțiune severă, care poate progresa sau se poate acutiza pe parcursul nașterii atunci nașterea naturală este contraindicată. Este vorba de acele afecțiuni care țin de aparatul cardiovascular, cardiopatii severe sau insuficiențe respiratorii sau sunt patologii care prezintă un risc infecțios. Și aici vreau să menționez de infecția cu HIV. Alți factori materni care contraindică nașterea naturală țin de obstrucția canalului de naștere. Sunt situații în care există o serie de tumori osoase care contraindică pasajul fătului prin canalul pelvi-genital. De asemenea, existența unor cicatrici la nivelul vaginului, perineului sau colului pot contraindica nașterea naturală, aceste cicatrici fiind consecința unor intervenții chirurgicale pe care pacienta le-a avut anterior. De exemplu, în situația unor intervenții pentru incontinență urinară de efort. De asemenea, o cicatrice pe uter, postcezariană. Dacă incizia este făcută vertical atunci contraindică complet nașterea naturală. Nașterea naturală este contraindicată și atunci când există o serie de factori care țin de făt. Dacă fătul are o suferință fetală acută, atunci cu siguranță nașterea va decurge prin cezariană. De asemenea, dacă există o serie de anomalii care țin de placentă, o contraindicație absolută a nașterii naturale este inserția praevia a placentei, praevia centrală, acea placentă care acoperă în totalitate colul. Mai sunt o serie de anomalii care pot ține de dimensiunile fătului. Un făt foarte mare, care creează o disproporție între dimensiunile bazinului și ale fătului, va contraindica nașterea naturală. Mai sunt și alte patologii care pot ține de cordonul ombilical, inserții velamentoase, le numim noi, ale cordonului ombilical.

Alina Popa: Rețeaua Medicală Arcadia are sistem integrat, ambulatoriu și spital. Practic, viitoarea mamă își poate urmări sarcina în zona de ambulatoriu, de la prima ecografie și până la prima îmbrățișare. Care sunt avantajele pe care le au mămicile în Maternitatea Arcadia?

Dr. Cristina Cacicovschi: Orice mămică care va naște în Maternitatea Arcadia trebuie să știe că va fi tratată cu mult profesionalism, cu respect și empatie. Fiecare rezervă din maternitate este dotată cu paturi ergonomice, cu aparate de monitorizare continuă a funcțiilor vitale, cu prize pentru gaze. De asemenea, în fiecare rezervă există integrat un sistem de Nurse Call prin care pacienta este în continuă legătură cu personalul medical și îl poate apela ori de câte ori are nevoie de ajutor medical. Un alt avantaj al Maternității Arcadia este faptul că mămica poate fi alături de viitorul tată al copilului. Acesta poate participa la naștere, pe toată perioada travaliului și chiar și în momentul nașterii. De asemenea, dacă își dorește, viitorul tătic poate fi cazat împreună cu mama și copilul. Un alt avantaj al Maternității Arcadia este că în sala de naștere patul este cu un confort maxim și oferă maximă siguranță. Echipa de gardă continuă pe liniile de Obstetrică-Ginecologie și Anestezie conferă pacientei siguranță. În blocul operator vis-a-vis de sala de naștere există și sala de intervenții chirurgicale. Și atunci, în cazul unei urgențe obstetricale majore, nu se pierde timp prețios pentru transferul pacientei. Alte avantaje ale nașterii la Arcadia: imediat după naștere, după nașterea naturală în special, mămica poate beneficia de ora magică. Pe parcursul spitalizării, mămica poate apela și la un consultant în alăptare, iar dacă copilul sau mămica vor avea nevoie de un consult de altă specialitate, având în vedere că suntem un spital multidisciplinar, le pot accesa fără nicio problemă. Consider că Maternitatea Arcadia este spațiul ideal în care mama împreună cu copilul se găsesc în maximă siguranță alături de un personal profesionist.

Alina Popa: Doamna doctor, mă bucur că ați acceptat invitația la dialog și astăzi am discutat despre nașterea naturală.

Dr. Cristina Cacicovschi: Mulțumesc frumos. Și eu mă bucur să fiu alături de dumneavoastră.

Alina Popa: Mă bucur că ați fost alături de noi. Așteptăm întrebările voastre exprimate printr-un comentariu și fiecare întrebare va primi un răspuns. Ne revedem în scurt timp cu o nouă ediție Arcadia Talks! Pe curând.