Hiperactivitatea vezicii urinare (HAV) este cea mai răspândită tulburare micțională la copil și se manifestă în principal prin urgența copilului de a micționa, imposibil de a fi amânată, asociată adeseori cu incontinența urinii.
În acest tip de tulburare micțională, uroterapia (reeducarea micțiunii) și anticolinergicele (clorhidrat de oxibutinină) reprezintă primele opțiuni de tratament.
Neurostimularea electrică transdermică parasacrată (PTENS) reprezintă o soluție non-medicamentoasă alternativă pentru tratamentul hiperactivității detrusorului la copiii care au un răspuns incomplet sau sunt non-responderi la tratamentul anticolinergic asociat uroterapiei.
Numărul de studii care utilizează PTENS pentru a trata copiii diagnosticați cu sindromul clinic de HAV a crescut în ultimul timp, această metodă fiind considerată în acest moment:
- eficientă;
- neinvazivă;
- ieftină;
- ușor de aplicat.
Neurostimularea electrică a căilor nervoase sacrate inhibă un reflex parasimpatic excitator și activează un reflex simpatic inhibitor. Acestea vor determina stoparea contracțiilor involuntare ale detrusorului vezical (mușchiul vezical responsabil de golirea și umplerea vezicii).
PTENS are un efect pozitiv și în tratamentul enurezisului nocturn non-monosimptomatic, crescând numărul nopților uscate după 60 zile de tratament. În această tehnică se utilizează curenți electrici de 10 Hz, cu pulsații de 700 ms, care sunt aplicați timp de 20 minute în regiunea parasacrată într-o singură ședință săptămânală sau în 3 ședințe/săptămână.
Studiile apărute în ultimii 2 ani au arătat o ameliorare semnificativă a HAV la copiii supuși PTENS (71,4% dintre cazuri), comparativ cu placebo (14,3% dintre cazuri). Aceste studii au demonstrat că și în cazul aplicării unei singure ședințe de PTENS/săptămână se constată reduceri semnificative ale simptomelor HAV. Copiii la care s-au aplicat 3 ședințe de PTENS/săptămână au avut avantajul de a veni mai des în contact cu personalul specializat în aceste probleme urologice, având astfel mai multe șanse de a-și consolida uroterapia.
Percepția părinților asupra eficienței acestei metode este un fenomen subiectiv, dar poate fi un instrument util de apreciere a răspunsului la tratament, prin ameliorarea urgenței și a fenomenelor de incontinență urinară la copil.
PTENS este o modalitate relativ nouă de tratament pentru HAV, iar protocoalele bazate pe ședințele unice săptămânale, care și-au dovedit eficiența prin trialuri clinice efectuate la copii, pot crește complianța pacienților la această metodă.
În Arcadia, această metodă este disponibilă și deja aplicată micilor pacienți diagnosticați cu incontinență urinară datorată sindromului clinic de hiperactivitate a vezicii urinare. Pacienții pot accesa acest serviciu medical în urma unui consult uro-nefrologic, iar aplicarea metodei se realizează în serviciul de fizio-kinetoterapie din Spitalul Multidisciplinar Arcadia.