Articole medicale

27.11.2020

„Nutriția nu este o părere, este o știință...”

Dietetician Oana Andreea Dumitrascu

Dietetician autorizat Nutriție și Dietetică

„Nutriția nu este o părere, este o știință...”

Oana-Andreea Dumitrașcu este nutriționist dietetician licențiat și oferă consultații și programe de nutriție la Arcadia, în sprijinul tuturor celor care doresc să adopte un stil de viață sănătos.

De ce ați ales să deveniți nutriționist dietetician?
 

Nu cred ca trece o zi fără să ne gândim sau să vorbim despre alimente și nutriție. La urma urmei, toată lumea trebuie să mănânce. Auzim mereu  că „suntem ceea ce mâncăm” și acum, mai mult ca oricând, se știe foarte bine că mâncarea pe care o consumăm are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. „Prevenția” este un cuvânt cheie în sănătate, iar o dietă sănătoasă este piatra de temelie a îngrijirii preventive. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că una dintre ramurile cu cea mai rapidă creștere în domeniul sănătății în prezent este nutriția. Într-o anumită măsură creșterea epidemiilor precum obezitatea și diabetul implică și o nevoie crescută de specialiști în nutriție și dietetică pentru a traduce știința nutriției în aplicații practice.

Care sunt cele mai importate reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a avea o alimentație sănătoasă?
 

Când oamenii vor să se simtă bine cu privire la modul în care mănâncă, primul lucru pe care îl fac este să înceapă să renunțe la anumite alimente sau grupe de alimente din dieta lor. Renunță de obicei la lactate, gluten, zahăr, carne. Deși acest lucru poate să îi facă să se simtă bine în primele câteva zile, în cele din urmă nu creează o schimbare reală, deoarece este doar o acțiune temporară.
Deci, în loc să renunțați la alimente puteți să  luați  în considerare ce ați putea adăuga în dietă. Ar putea fi o cantitate mai mare de fructe și legume, poate mai multe grăsimi vegetale sau cereale integrale. Ați putea încerca să introduceți cereale precum quinoa și ovăz sau să încercați combinații alimentare noi.
Pentru că sănătatea reală nu înseamnă restricții. Este vorba despre diversitate și echilibru, varietate de alimente într-o gamă completă de culori potrivite organismului.

Când trebuie să apelăm la nutriționist?
 

La nutriționist se poate apela în orice moment al vieții, indiferent de starea de sănătate sau de boală. Pacienților nu trebuie să le fie „frică” să vorbească cu un nutriționist, iar prima interacțiune cu acesta nu ar trebui sa fie  atunci când s-a instalat o anumită afecțiune sau atunci când au apărut câteva kilograme în plus. O consultație nutrițională făcută la timp poate economisi bani și îmbunătăți calitatea vieții.

Nutriționistul este alături de cei care vor să facă schimbări în alimentație, de cei îngrijorați că aportul alimentar nu aduce nutrienții necesari, de viitoarele mămici, de cei care au de pus în practică recomandări medicale sau de cei care doresc să slăbească în mod sănătos sau, de ce nu, să adauge câteva kilograme.

Care sunt cele mai mari greșeli care se fac în alimentație?
 

O greșeală frecventă este că se consideră ca există diete „minune” care se potrivesc tuturor. Este foarte important să vă cunoașteți corpul și ceea ce funcționează special pentru dumneavoastră. Un nutriționist poate fi un partener important în acest proces, astfel încât să fie făcute cele mai bune alegeri.

O altă greșeală întâlnită frecvent la pacienții mei este alimentația la extreme: perioade cu alimentație hipocalorică, în care se mănâncă foarte puțin și de obicei disociat și perioade în care se supraalimentează și, eventual, practică o formă de mișcare drept compensare.

Când putem vorbi despre o dietă de succes?
 

O dietă de succes este de fapt un stil de viață pe care îl putem adopta pe termen lung – cu obiective realiste și alegeri alimentare potrivite din toate punctele de vedere: nevoi nutriționale adaptate vârstei, stării de sănătate, activității fizice, preferințelor personale, anotimpului, tradițiilor și obiceiurilor, bugetului etc.

Din acest motiv este important pentru mine să construiesc relații de încredere și pe termen lung cu pacienții mei. Astfel pot să recomand cea mai buna variantă de dietă, personalizată pe nevoile fiecărui pacient.

Care sunt cele mai mari provocări profesionale cu care v-ați confruntat până acum?
 

Există o multitudine de informații despre nutriție, diete, produse de slăbit cu care suntem bombardați mereu. Există companii, vedete sau persoane cu influență media care susțin că știu totul despre nutriție sau încearcă să vândă oamenilor produse care îi vor „vindeca” atunci când, în realitate, doar partea comercială este importantă.
Uneori și în mass media există o abordare alb-negru, limitată. Oamenii tind să creadă informația prezentată, mai ales dacă știrea începe cu „studiile au demonstrat că...”.
De cele mai multe ori se ajunge la nutriționist după ce s-au încercat câteva diete, luate de pe internet, primite poate de la cunoștințe, diete care, pe termen scurt, dau rezultate. Provocarea apare la menținerea acestor rezultate pe termen lung.
Nutriția nu este e o părere, este o știință.

Powered by Froala Editor