630 de naşteri, dintre care două naşteri de gemeni. Emoţii, bucurie, grijă, tensiune – la fel ca în orice altă maternitate. Secţia de Neonatologie Arcadia şi unitatea sa de terapie intensivă neonatală reprezintă doar una dintre „redutele” in care medicii verifica, masoara, identifica, trateaza. Doar ca pacientii de aici sunt cei mai mici de care se ocupa medicina - varsta unora se masoara in secunde.
Despre grija cu care sunt inconjurati bebelusii, despre rigorile unui sistem de ingrijire exceptional, despre reusite si decizii-limita – cititi intr-un interviu cu dr. Mariana Nica, medic primar, coordonator al Departamentului Neonatologie Arcadia.
Doamna doctor, toti nou-nascutii care vin pe lume in Maternitatea Arcadia sunt responsabilitatea dvs. si a echipei pe care o conduceti, in calitate de coordonator al Sectiei de Neonatologie a Maternitatii Arcadia. Cum puteti descrie pe intelesul tuturor nivelul si complexitatea serviciilor medicale pe care sectia dvs. le asigura?
Sectia de Neonatologie din Spitalul Arcadia este pregatita sa intampine nou-nascutii rezultati din nasterile naturale sau operatii de cezariana, a caror evolutie in viata intrauterina a fost urmarita atent, corect si profesionist de catre medici angajati sau colaboratori.
Medicii specialisti neonatologi ai sectiei efectueaza serviciul de garda, 24 de ore din 24, astfel incat orice nou-nascut beneficiaza de un consult prompt si de prezenta nemijlocita, permanenta, a neonatologului. Acesta cunoaste dinainte „istoria” copilului, cu toate aspectele pe care le-a presupus evolutia sarcinii si e pregatit sa ofere nou-nascutului o asistenta medicala calificata, bazata pe inalta sa competenta si pe echipamentele si metodele moderne de sustinere, echilibrare si adaptare a copilului la viata extrauterina, inca din primele momente ale existentei.
Este cunoscut faptul ca primele minute de viata, ce incep o data cu declansarea respiratiei, sunt extrem de importante pentru calitatea intregii vieti ulterioare a noii fiinte. Din acest punct de vedere, Maternitatea Arcadia se distinge prin faptul ca aplica tuturor nou-nascutilor, chiar si celor perfect sanatosi, un protocol standard de adaptare la mediul extrauterin, timp de 2-3 ore dupa nastere.
Ce facem, efectiv? Asezam copilul pe o masa radianta incalzita, ce permite – in conditii de confort deplin pentru nou-nascut –monitorizarea atenta a tuturor parametrilor vitali (respiratie, saturatie in oxigen a sangelui, puls). Starea copilului este atent si permanent supravegheata de o asistenta medicala, cate una pentru fiecare bebelus, astfel ca fiecare gest, fiecare grimasa sau manifestare a acestuia este sesizata si raportata medicului neonatolog, care decide conduita medicala adecvata.
Daca evolutia copilului este normala, acesta este mutat dupa 2-3 ore de la nastere in sectorul nou-nascuti si viata obisnuita isi incepe cursul. Ori de cate ori sunt sesizate aspecte particulare in evolutia nou-nascutului sau elemente de patologie – la nastere sau in perioada de spitalizare post-natala – echipa medicala de neonatologie si, dupa caz, echipe medicale multidisciplinare, intervin pentru a asigura copilului serviciile de sanatate adecvate, necesare pentru investigatii, diagnostic, tratament. In situatii deosebite, Sectia de Neonatologie Arcadia este pregatita cu cele mai performante si avansate resurse, astfel ca poate asigura servicii de terapie intensiva neonatala, potrivit gradului de clasificare al maternitatii, gradul II.
Trebuie sa intelegeți ca unitati de terapie intensiva neonatala de grad superior, III, nu exista decit in 3 locuri din tara (Iasi, Bucuresti, Targu Mures) si au fost create printr-un program national numit RO-NEONAT. Cu exceptia acestor trei unitati strategice, suntem aliniati, ca nivel de competenta, tuturor maternitatilor avansate din Romania, insa resursele noastre – standardele de servicii si procedurile interne, dotarile, amenajarile – ne recomanda drept o unitate de gradul II de elita. Iar in perioada de fata, Maternitatea Arcadia ofera gratuit mamelor si copiilor asistenta medicala de tip ATI, necesara pe parcursul perioadei standard de spitalizare postnatala, pentru complicatii survenite dupa nastere.
Din momentul deschiderii sale si pana in prezent, la Maternitatea Arcadia s-au nascut peste 630 de copii. Cu ce probleme deosebite, din punct de vedere medical, v-ati confruntat pana acum? De cate ori ati tremurat pentru sanatatea sau chiar pentru viata bebelusilor de care v-ati ocupat?
De la deschiderea Maternitatii Arcadia au fost asistati nou-nascuti perfect sanatosi, insa au existat si mici pacienti cu probleme medicale deosebite: adaptare dificila a copilului prematur sau supramaturat, suferinte fetale diverse, acidoza importanta sau hipoglicemie severa, anomalii congenitale. Posibilitatile tehnice moderne, colaborarea cu un laborator performant si mai ales implicarea totala a celor care zi si noapte vegheaza la capul nou-nascutilor, precum si receptivitatea serviciilor de explorari functionale sau a colegilor din alte specialitati – care raspund intotdeauna prompt la solicitarile noastre, indiferent de zi sau ora – au permis de fiecare data stabilirea diagnosticului si tratamentul corect, performant al fiecarui copil.
Dupa externare, copiii intra automat intr-un sistem de monitorizare medicala, prin colaborarea permanenta dintre familie si neonatolog. Revenind la intrebarea dvs., probabil ca am avut pana acum peste 20 de cazuri grave sau serioase, in care bebelusii au avut nevoie de ingrijiri medicale de terapie intensiva si de servicii medicale multidisciplinare.
Pe scurt, cat de „in siguranta” sunt nou-nascutii care vin pe lume la Maternitatea Arcadia?
Orice nou-nascut venit pe lume la Maternitatea Arcadia beneficiaza de o ingrijire de cea mai inalta tinuta profesionala, din partea unui colectiv bine pregatit si care respecta intocmai ghidurile si protocoalele medicale in vigoare. Este o maternitate de gradul II moderna, eleganta, curata, excelent utilata cu tehnica superioara si „animata” de o echipa de profesionisti adevarati, care pun in munca lor si pricepere, si mult sufl et. Deseori ni s-a spus ca sectia noastra – si maternitatea, in general – reprezinta „izvorul de energie pozitiva” al intregului spital. Pentru noi, e o mandrie sa stim ca e asa.