În premieră la Arcadia a avut loc o intervenție chirurgicală laparoscopică de îndepărtare a splinei unei paciente de 9 ani. Succesul acestei operații a fost posibil datorită efortului concentrat al unei echipe multidisciplinare, condusă de dr. Ana Maria Scurtu, medic primar Chirurgie pediatrică, susținută de managementul medical al Spitalului Arcadia cu toate elementele necesare. O parte importantă a reușitei acestei intervenții a constat și în pregătirea pre și postoperatorie, conform standardelor internaționale.
Pacienta, în vârstă de 9 ani, s-a prezentat pentru investigații la dr. Mihaela Diana Fitrolakis, medic specialist Pediatrie din cadrul Centrului de Pediatrie Arcadia, acuzând dureri abdominale. În urma consultației dr. Fitrolakis a recomandat realizarea unei ecografii abdominale de către dr. Ioana Cernescu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală. Dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie, coordonatorul Centrului de Pediatrie Arcadia a realizat consultația ulterioară. Atât ecografia, cât și examenul RMN efectuat de către prof. dr. Dragoș Negru, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, coordonatorul Centrelor de Imagistică Medicală Arcadia, au condus la necesitatea analizei acestui caz de către dr. Ana Maria Scurtu, medic primar Chirurgie pediatrică, care a constatat evidențierea prezenței unui chist neparazitar, mediosplenic (situat pe hiliul splinei). Chistul avea o dimensiune de aproximativ 6 cm și putea fi vizualizat sub forma unei găuri în mijlocul splinei. Un astfel de chist este imprevizibil ca evoluție, existând riscul de hemoragie și de rupere a acestuia.
Având în vedere importanța splinei în activitatea sistemului imunitar al organismului și nu numai, a fost necesar ca operația să fie precedată și urmată de o schemă de vaccinare care să scadă riscul de șoc septic după îndepărtarea chirurgicală a acestui organ. Din acest motiv, de la prima consultație la medicul chirurg până la efectuarea propriu-zisă a operației, a fost necesar să treacă o perioadă de 2 luni, timp în care pregătirilor preoperatorii li s-a acordat toată atenția necesară, conform standardelor internaționale din domeniu. Un fapt demn de menționat în această cronologie este gestul pacientei care, alături de părinții săi, a decis ca unul din vaccinurile speciale pentru imunitate (achiziționat în plus față de necesar) să fie donat unei alte paciente minore.
A suferit o splenectomie. Îi place să meargă cu bicicleta și vrea să devină medic pediatru. Pentru plimbările pe bicicletă trebuie să mai aștepte o lună, iar pentru a deveni medic pediatru trebuie să învețe mereu.
Operația a avut loc la mijlocul lunii iulie și a fost realizată laparoscopic de către o echipă interdisciplinară, coordonată de dr. Ana Maria Scurtu, medic primar Chirurgie pediatrică, care a ținut să evidențieze aportul tuturor colegilor: dr. Mihaela Diana Fitrolakis, medic specialist Pediatrie, dr. Ioana Cernescu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, dr. Codruța Iliescu, medic primar Pediatrie, coordonatorul Centrului de Pediatrie Arcadia, dr. Anca Savu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Dragoș Negru, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, coordonatorul Centrelor de Imagistică Medicală
Arcadia, Serviciului de Transfuzii Arcadia și asistenților prezenți în sala de operație. Intervenția chirurgicală a durat puțin peste 2 ore și a permis recuperarea rapidă a micii paciente. La copii, splenectomia se efectuează în condiții de urgență, când splina se rupe și nu se poate aplica un tratament conservator, în cazul unor boli hematologice sau în cazul chisturilor.
Dr. Ana Maria Scurtu a declarat: „Nu a fost un caz simplu și a necesitat o acțiune complexă, a unei echipe multidisciplinare. A fost extirpată splina, rămânând câteva insule de țesut splenic în cavitatea abdominală, care se vor înmulți și vor asigura funcțiile splinei în organism. Operația a fost realizată laparoscopic, lucru care scade riscul eventualelor complicații postoperatorii. Pacienta s-a recuperat spectaculos de rapid.”
Printr-un efort comun, multidisciplinar, echipa medicală Arcadia a asigurat cele mai bune șanse la o viață sănătoasă pacientei de 9 ani care, după respectarea indicațiilor postoperatorii, se va putea bucura de jocurile copilăriei și își va putea crea viitorul pe care și-l dorește.