O pacientă de 23 de ani, din afara României, a ales Spitalul Multidisciplinar Arcadia pentru o splenectomie laparoscopică, în detrimentul intervențiilor clasice propuse de alți medici. Operația de extragere a splinei prin morselare, a fost realizată prin abord laparoscopic, fiind o premieră în regiune.
Serviciile de explorări imagistice Arcadia au fost accesate de o pacientă din diaspora, care prezenta un politraumatism abdominal. Dr. Florin Mihai, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, a efectuat investigațiile imagistice la Computer Tomograf, în urma căruia a identificat un hematom cvasi circumferențial voluminos splenic și un hematom renal. Diagnosticul radiologului a fost însoțit de recomandarea unui consult chirurgical imediat, realizat de către Dr. Dragoș Chichirău-Viforeanu, Medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale; care a constatat necesitatea unei intervenții chirurgicale.
Splenectomia laparoscopică, cu incizii de 1 cm, a avut un grad ridicat de dificultate din punct de vedere tehnic, pentru că în zona splinei se formase un bloc de organe. Accesul chirurgical în zona de interes, cea a vaselor splenice, a fost complicat pentru că splina este un organ foarte delicat, puternic vascularizat și există riscul ca orice intervenție laparoscopică să producă o hemoragie care să impună o deschidere rapidă, clasică. Astfel, provocarea a fost trecerea unor obstacole fără a deteriora alte organe, care erau placate.
“Intervenția a fost un succes. Splina a fost extrasă prin morselare, fiind introdusă într-un sac special de extracție și morselată. Pur și simplu a fost fragmentată bucățică cu bucățică, cu rezultate estetice deosebite; ca și cum pacienta nu ar fi fost operată. Tânăra a fost externată după 3 zile, fără complicații sau pierderi de sânge, nefiind necesară transfuzia sangvină”, explică Dr. Dragoș Chichirău-Viforeanu, Medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale.
Sacul de extracție este special conceput pentru laparoscopie, pentru a extrage organe din burta abdomenului sau pentru morselare. Fără acest sac, organele nu pot fi fragmentate în burta pacientului, pentru că există riscul de pierdere a unor bucăți în interior. Principalul avantaj este că se poate transforma un organ de mari dimensiuni în bucăți mici, prin morselare și apoi extrase, fără a atinge pereții abdomenului și se evită contaminarea. În urma acestei tehnici de morselare, nu rămân semne vizibile spre comparație cu operațiile clasice; unde se face o incizie mare pentru a scoate splina, ceea ce lasă urme vizibile, cicatrici de mari dimensiuni. “Pacienta a venit din străinătate special pentru a se opera la Arcadia, prin laparoscopie; după ce a refuzat intervenția clasică în altă parte. Sacul de extracție este folosit în mod uzual pentru intervențiile chirurgicale laparoscopice la Spitalul Arcadia. Prin utilizarea morselării și a sacului de extracție se limitează posibilitățile unor complicații și se reduce dramatic riscul de infecții al pacientului”, adaugă Dr. Dragoș Chichirău-Viforeanu, Medic specialist Chirurgie generală, Coordonator Centrul de Specialități Chirurgicale.
Recuperarea după splenectomie laparoscopică este imediată, însă pacienții trebuie să practice o vaccinare profilactică, la recomandarea medicului de boli infecțioase. Nemaiavând splina, este necesară o protecție împotriva unor afecțiuni precum pneumonie și meningită.
Centrul de Specialități Chirurgicale Arcadia reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții de tratament chirurgical moderne, minim-invazive; care au în prim plan confortul pacienților pre și post operator. Echipa de oameni pasionați, dedicați profesiei, oferă soluții de sănătate moderne chiar și pentru cazuri medicale rare.