Principiile medicinei minim-invazive, care oferă un grad sporit de confort pacienților, sunt reflectate prin tehnici cunoscute sub denumirea de proceduri intervenționale. Acestea au devenit o alternativă pentru intervențiile clasice, invazive, cu un anumit grad de risc pentru pacient.
Considerată o supraspecialitate cu specific chirurgical, derivată din radiologie, această ramură medicală oferă suport pacienților care prezintă afecțiuni acute sau cronice. Radiologia Intervențională se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul minim-invaziv în cazul afecțiunilor vasculare și non-vasculare identificate în alte sfere medicale precum: neurologie; ginecologie; urologie și oncologie.
Care sunt avantajele pentru pacienții tratați prin radiologie intervențională?
Abordul medical în tratamentul minim-invaziv este definit ca o manieră complet nouă de intervenție în cazul afecțiunilor și care prezintă multiple avantaje: mai puțină durere; mai puține cicatrici; anestezie locală; perioadă scurtă de internare; recuperare rapidă și reinserția socio-profesională aproape imediată, care implică reluarea activităților cotidiene. În comparație cu operația în chirurgia clasică, radiologia intervențională oferă multiple beneficii pacientului, printre care putem enumera faptul că nu se realizează incizia clasică de câțiva zeci de centimetri. Dimpotrivă, rezultatul acestei intervenții moderne este facilitarea unui proces de recuperare mult mai ușor al organismului consolidat prin riscurile minime ale procedurii; ceea ce permite pacientului să își reia deprinderile vieții în doar câteva zile. Elementul nou și inedit al Radiologiei Intervenționale este faptul că drumul până la afecțiunea diagnosticată este parcurs prin puncția unui vas sau a unui organ, într-un mod precis și sigur, sub ghidaj radioscopic.
Afecțiunea se tratează prin obturația sau prin blocarea circulației sangvine a vaselor de sânge, prin intermediul unor substanțe sau particule, dedicate, pentru embolizare. Acest tip de intervenții sunt realizate pentru fibromul uterin, varicocel, adenom de prostată sau orice alt tip de hemoragie acută și cronică, unde este recomandată embolizarea, ca primă indicație terapeutică.
Radiologia intervențională prezintă probabil unele dintre cele mai puține contraindicații medicale, în principal fiind vorba despre intoleranța la substanța de contrast sau despre prezența unei infecții în organism. Un alt avantaj este faptul că sunt utilizate materiale de ultimă generație care oferă beneficii suplimentare pacienților. În acest context, procedurile realizate prin radiologie intervențională sunt recunoscute ca fiind prima opțiune și prima recomandare atunci când se face vorbire de tehnologie medicală avansată.
Ce presupune radiologia intervențională?
Aplicabilitatea radiologiei intervenționale își găsește utilitatea în diagnosticarea și tratarea cu stent sau cu balon a arterelor membrelor superioare sau/și inferioare; precum și în aria neurologică a arterelor carotide. După finalizarea examinării clinice, tratamentul intervențional este realizat prin dilatarea zonei cu un balonaș și montarea unui stent – un tub din metal de diferite dimensiuni – care are rolul de a menține vasul deschis. În cazul acestor proceduri nu este necesară incizia chirurgicală și astfel se permite o recuperare a pacientului extrem de rapidă, cu un număr foarte mic de zile de spitalizare.
Radiologia intervențională este recomandată ca alternativă pentru un anumit tip de proceduri chirurgicale, pentru că astfel sunt evitate durerile de lungă durată, complexitatea inciziilor, precum și unele riscuri ale operațiilor clasice, invazive. Progresul tehnologic a contribuit decisiv în dezvoltarea procedurilor de radiologie intervențională, care au luat naștere din dezideratul de a modifica cu totul optica medicinei tradiționale, clasice.
Tipuri de intervenții radiologice
Un exemplu concret este procedura de embolizare a fibromului uterin, care este cea mai bună alternativă pentru operația de histerectomie; pacienta nefiind nevoită să treacă prin intervenția chirurgicală clasică. Mai mult, această intervenție radiologică contribuie la tratarea infertilității și sporește semnificativ șansele femeilor care își doresc copii.
Același tip de tratament minim invaziv este pretabil pentru afecțiunile bărbaților diagnosticați cu adenom de prostată sau varicocel. Există un număr mare de persoane care apelează la radiologul intervenționist și pentru patologii vasculare ca de exemplu stenoze carotidiene sau arteriopatie periferică. Pacienții care au beneficiat de acest tip de proceduri minim-invazive se declară uimiți și încântați, fiind surprinși de cât de facil se poate ajunge oriunde în corpul lor, printr-un abord femural sau la nivelul brațului; aceștia fiind conștienți și anesteziați local pe toată durata procedurii și pot privi pe monitor intervenția de care beneficiază.
De cele mai multe ori, radiologia intervențională implică cel mai rapid și mai ușor drum de parcurs de la diagnostic către tratament și cel mai important, la vindecare. Pacienții apreciază acest tip de tehnică minim-invazivă pentru că oferă multiple atuuri: procedurile sunt ușor de tolerat, prezintă un risc scăzut de infecții și durere, se realizează sub anestezie locală, iar spitalizarea este de maxim 1-2 zile, ceea ce permite reluarea rapidă a activității zilnice.
Procedurile de radiologie intervențională sunt realizate prin intermediul angiografului Philips Allura, unul dintre cele mai performante echipamente medicale, de înaltă complexitate, aflate în dotarea rețelei medicale Arcadia și a Spitalului de Cardiologie Intervențională. Pacienții Arcadia beneficiază de cele mai bune condiții și tehnologii disponibile, care pun în valoare performanța și expertiza medicilor în realizarea intervențiilor moderne, minim-invazive.
Powered by Froala Editor