Purgingul este reacția pielii manifestată prin roșeață, exfoliere, uscăciune, accentuarea reactivității și uneori înrăutățirea leziunilor, care apare după aplicarea locală sau administrarea orală a anumitor substanțe.
Ingredientele care pot cauza acest fenomen sunt reprezentate de substanțe care cresc turnoverul pielii (rata de regenerare) și au un efect exfoliant, fiind adesea întâlnit în cadrul tratamentelor recomandate pentru acnee. Substanțele cel mai frecvent implicate sunt reprezentate de retinoizi (administrați local sau oral) și acizii chimici: acizii alfa-hidroxi (acidul glicolic, lactic, mandelic), beta-hidroxiacizii (acidul salicilic), peroxidul benzoil, niacinamida, acidul azelaic, vitamina C. Purgingul poate apărea și în urma peelingului chimic care se efectuează la cabinet sau în saloanele cosmetice, care folosesc în principal acizii de mai sus în concentrații și mai mari.
Prin accelerarea ratei de regenerare celulară și prin efectul exfoliant sunt aduse la suprafață leziunile (de acnee în general), deja în formare, dar care nu erau încă vizibile. Rezultatul este un număr mai mare de leziuni, de înrăutățire a leziunilor, care sperie pacientul şi-l fac să renunțe la tratament, considerând că nu a fost eficient.
Simptome
Purgingul debutează cu roșeață, descuamare, uscăciune, o mai mare sensibilitate/ reactivitate a pielii. Dacă este vorba de o acnee sub tratament (cel mai frecvent retinoizi local sau administrați oral), se observă o înrăutățire a leziunilor. Apar mai multe puncte negre, puncte albe, microchisturi sau leziuni inflamatorii, deoarece se elimină stratul superior de celule moarte din epiderm, iar celelalte celule se regenerează mai accelerat. Aceste elemente de acnee erau deja prezente, dar devin mai rapid evidente.
Purgingul apare în general în primele 2 săptămâni de la începerea unui nou tratament şi durează până la 4-6 săptămâni. Dacă înrăutățirea leziunilor de acnee durează mai mult sau dacă apar în alte zone decât unde a fost aplicat produsul, trebuie reevaluat diagnosticul.
Trebuie menționat că nu orice reacție apărută pe piele reprezintă purging. Acesta trebuie diferențiat de dermatitele alergice sau iritative de contact, de reacţiile alergice medicamentoase, de erupțiile fotoinduse. Toate aceste reacții se manifestă tot prin eritem. De aceea este necesar un consult dermatologic pentru a pune un diagnostic corect și pentru a recomanda tratamentul adecvat.
Aproximativ 25% dintre persoane fac această reacţie, cel mai frecvent la utilizarea de retinoizi, chiar și atunci când aplică podusul corect. Totuși este necesară o anamneză amănunțită pentru a vedea dacă nu cumva produsul este neadecvat sau a fost folosit în exces. În acest caz vorbim despre altceva decât despre purging. Produsele aplicate în exces pot oferi o reacţie iritativă de contact, iar alte preparate pot provoca alergii chiar şi dacă sunt aplicate în cantitatea uzuală sau la administrarea orală. Retinoizii aplicați ziua sau retinoizii administrați sistemic, tratamentele cu antibiotic (Doxiciclina), antiinflamatoarele nesteroidiene (aplicate local sau administrare oral – Diclofenac) pot oferi reacții de fotosensibilizare şi este necesar să se folosească creme cu SPF 50+ în caz de expunere la soare.
Tratament şi prevenţie
Vestea bună este că purgingul este un fenomen temporar care durează în medie 2-4 săptămâni, iar apariția acestuia este un semn că tratamentul funcționează. De multe ori nu se poate preveni, dar se pot minimaliza efectele și severitatea procesului respectând următorii pași:
- Pe perioada acestui proces este necesară folosirea unui produs blând de curățare (fără alcool, parfum, detergenţi agresivi) care să nu afecteze bariera cutanată;
- Este importantă folosirea de creme emoliente și hidratarea pielii pentru a reduce riscul de inflamație, iritație și pierderea de apă transepidermică;
- Soarele agravează leziunile, crescând riscul de hiperpigmentare postlezională și de inflamație cutanată, de aceea protecţia solară este imperios necesară (creme SPF 50+);
- Introducerea ingredientului nou se face treptat începând cu o concentrație scăzută. Cantitatea potrivită este în funcţie de produs: un bob de mazăre pentru geluri-creme, câteva picături pentru forma lichidă. Mai mult nu înseamnă mai bine!
- Produsul se aplică mai rar în primele 2 săptămâni (de 2-3 ori pe săptămână). Ulterior, dacă produsul este bine tolerat, se poate aplica mai des (chiar zilnic);
- Ideal ar fi să se introducă treptat câte un singur produs activ nou, pentru a şti ce ingredient a determinat reacția. De asemenea, combinarea mai multor ingrediente active pot determina o severitate mai mare a efectelor adverse.
Concluzii
Purgingul este aşadar o reacţie a pielii la ingrediente active care au un efect exfoliant. Apariţia sa este un semn că tratamentul funcţionează.
Înrăutăţirea temporară a leziunilor de acnee este rezultatul turnoverului accelerat al pielii sub acțiunea substanțelor active.
Pe durata purgingului este necesară o hidratare adecvată a pielii şi protecție solară.
Roșeața, uscăciunea, sensibilitatea pielii apar în cazul purgingului, dar şi în cadrul dermatitelor iritative sau alergice de contact. De aceea este necesar un consult dermatologic pentru a le diferenția și a primi tratamentul adecvat.