Rectoragia reprezintă o pierdere de sânge proaspăt (roșu) prin orificiul anal. Aceasta se produce de cele mai multe ori prin prezența unei leziuni care se situează, în general, în partea de jos a tubului digestiv (colon, rect, anus), dar care poate fi situată și în partea sa superioară (ulcer duodenal, de exemplu) când hemoragia este foarte abundentă. Întrucât aceasta poate fi în cantitate mică sau mare se poate ajunge să se apeleze chiar la transfuzii de sânge când este abundentă.
Cauzele rectoragiei sunt multiple, multe din ele din fericire benigne, dar există și posibilitatea unor afecțiuni serioase, maligne sau cu potențial de malignizare. Cauzele care duc la pierderea sângelui prin orificiu anal sunt: hemoroizii interni, fisuri anale, cancerul de rect sau colon, polipi rectali sau colonici, diferite colite (colita radică, ischemică, infecțioasă), afecțiuni inflamatorii intestinale (rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn), traumatisme locale provocate prin contactele sexuale anale sau penetrarea anusului cu anumite obiecte dure, diverticuloza colonică, angiodisplazia colonică, alte cauze mai rare (ulcere rectale solitare, varice colonice, ulcere colonice după ingestia de medicamente antiinflamatoare).
Deși cele frecvente cauze de rectoragie sunt reprezentate de hemoroizii interni și fisurile anale, orice rectoragie, chiar puțin abundentă, impune un examen complet al colonului. Deși mulți pacienți pun sângerările pe seama „hemoroizilor” și astfel ignoră pentru mult timp aceste manifestări, pot asocia un cancer sau polipi, motiv pentru care este importantă adresarea la medic.
Rectoragia produsă de hemoroizi este caracterizată prin eliminarea de sânge rosu, proaspăt care tapetează scaunul sau apare la sfarșitul scaunului și nu este amestecat cu materiile fecale. Aceasta apare de regulă după emisia unui scaun de consistență crescută, după o defecație laborioasă. La început ea poate fi în cantitate mică și să apară rar, dar pe măsură ce cresc hemoroizii în dimensiune poate fi mai frecventă, chiar și după fiecare scaun, iar cantitatea de sânge pierdut să fie mai mare. Fisurile anale provoacă o sângerare în cantitate mai mică, care apare după defecație și se asociază cu durerea.
Bolile inflamatorii (rectocolita ulcero hemoragică, boala Crohn), sindroamele diareice acute provocate de diferite bacterii se pot manifesta prin prezența diareei cu sânge. De asemenea, materii fecale amestecate cu sânge sau învelite cu sânge pot proveni de la o tumora rectocolonică, iar sângele la începutul defecației de la un cancer rectal.
Diagnosticul rectoragiei este realizat pe baza anamnezei (a informațiilor obținute de la pacient), a examenului clinic (tușeu rectal - introducerea unui deget prin anus) făcut de un medic de specialitate. Întrucât cauza unei rectoragii nu este totdeauna ușor de găsit pentru stabilirea diagnosticului se recomandă efectuarea unor investigații exploratorii suplimentare, precum anuscopia, sigmoidoscopia, colonoscopia (introducerea unui tub flexibil prevăzut cu o camera video care permite explorarea întregului colon), angiografie (procedura care permite vizualizarea vascularizației colonului cu ajutorul unei substanțe de contrast). Alte investigații utile în stabilirea cauzei hemoragiei și a gravității acesteia sunt computerul tomograf cu sc cu vizualizarea tubului digestiv și analize de sânge.
Tratamentul este stabilit în funcție de cauza hemoragiei. Acesta poate varia de la unul medicamentos în cazul hemoroizilor, a fisurilor anale, a bolilor inflamatorii până la unul de natură chirurgicală dacă în urma investigațiilor se descoperă un cancer.
Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.
Powered by Froala Editor