În mod normal urina produsa de cei doi rinichi se va scurge în vezica urinară prin cele 2 tuburi subțiri numite uretere. Urina stocată în vezică va fi eliminata atunci când copilul urinează, datorită contracției unui mușchi aflat în peretele vezicii, numit detrusor.
Refluxul vezico-ureteral (RVU) reprezintă întoarcerea anormală a urinii din vezică, înapoi către rinichi.
Care sunt semnele și simptomele refluxului vezico-ureteral?
Majoritatea copiilor cu RVU nu prezintă semne sau simptome. Cel mai adesea RVU este diagnosticat după ce copilul prezintă o infecție urinară (ITU) febrilă în primul an de viață, sau în cazul în care copilul în vârstă de > 1 an prezintă infecții urinare repetate.
Ce cauzează refluxul vezico-ureteral?
RVU primar apare atunci când există un defect congenital la vărsarea ureterelor în vezică, pe o singură parte sau pe ambele părți, ceea ce va permite urinei să se întoarcă din vezica urinară înapoi în uretere, fie atunci când vezica este plină, fie atunci când ea se golește, fie în ambele situații. Majoritatea copiilor au acest tip de RVU primar.
RVU secundar este datorat unei anomalii situate fie la nivelul vezicii (vezica neurogenă), fie unui obstacol localizat pe uretră, așa cum se întâmplă la băieți într-o altă malformație congenitală numită valve de uretră posterioară (VUP). În aceste situații RVU este cel mai adesea bilateral, adică urina se va întoarce prin ambele uretere spre ambii rinichii, de aceea afectarea acestora va fi mai severă.
Cum este diagnosticat RVU?
RVU nu poate fi diagnosticat doar printr-o ecografie a rinichiului și a vezicii.
Ecografiile antenatale efectuate la făt înaintea nașterii ridică doar suspiciunea unei posibile malformații a rinichiului sau a căilor urinare prin prezența:
- hidronefrozei (dilatația „paharului” colector din mijlocul rinichiului);
- ureterohidronefrozei (dilatația ureterului și a bazinetului);
- megavezicii („vezica mare”) asociată cu dilatația bilaterală a ureterelor și a bazinetelor la un făt de sex masculin, care poate să sugereze prezența valvelor de uretra posterioară.
De asemenea, ecografiile post-natale nu pot diagnostica RVU (multe dintre ecografiile făcute la copii cu RVU confirmat prin efectuarea cistografiei micționale au fost normale). Un semn ecografic care doar poate sugera existența unui RVU la o ecografie renală și vezicală obișnuită este dilatația ureterelor pelvine.
De aceea, cistografia micțională reprezintă singura metoda de diagnostic și de gradare a RVU.
Dacă un copil are RVU, medicul îl va clasifica în grade de la I până la V: gradul I de reflux este cel mai ușor, iar gradul V este cel mai sever.
Cum se tratează refluxul vezico-ureteral?
Copiii care prezintă un RVU unilateral de grad < 3 deseori nu au nevoie de tratament, ci doar de o urmărire periodică, deoarece el poate să dispară în timp, prin maturarea ureterului la intrarea sa în vezică. De aceea, acest tip de RVU, dacă nu asociază infecție urinară, se urmărește până la dispariția lui, prin efectuarea uroculturii în orice episod de febră > 38 gr C la copil, supravegherea ecografică la 3-6 luni interval și repetarea anuală a cistografiei micționale.
În schimb, RVU asociat cu infecție urinară (episod unic febril, sau recidive de infecție urinară) necesită tratament antibiotic preventiv, administrat în doză de ¼ din doza uzuală, în fiecare seară înainte de culcare, fără a sari nicio doză, pentru a preveni apariția unei noi infecții urinare. Acest tratament antibiotic profilactic va fi administrat până la dispariția spontană sau prin intervenție chirurgicală a RVU. Această doză minima de antibiotic va opri multiplicarea unei bacterii care ar putea ajunge în urină, dar nu va afecta în niciun caz imunitatea copilului, funcționarea ficatului, flora intestinală, chiar și în administrări îndelungate.
Copiii care prezintă RVU de grad > 3 și care fac infecție urinară chiar și în timpul tratamentului antibiotic profilactic, precum și cei care prezintă o afectare a funcției rinichiului după efectuarea scintigrafiei renale necesită intervenția chirurgicală.
Copiii cu RVU secundar trebuie tratați cu antibiotic profilactic până la tratarea cauzei care a determinat refluarea bilaterală a urinei. Excepție face doar vezica neurogenă în care antibioterapia profilactică este contraindicată, dar la care trebuie efectuat un studiu urodinamic și inițiată evacuarea prin sondaj vezical a urinei de 6 x/zi.
Care sunt intervențiile chirurgicale în refluxul vezico-ureteral?
Cel mai frecvent tip de intervenție chirurgicală este reimplantarea uretero-vezicală, prin care chirurgul va poziționa corect ureterul afectat în vezica urinară, astfel încât reîntoarcerea urinei către rinichi să nu mai fie posibilă. Este procedura cu cele mai mari rate de succes. Copiii care fac această intervenție chirurgicală petrec de obicei câteva zile în spital, timp în care se recuperează.
O altă intervenție chirurgicală, minim invazivă, este injectarea unui gel special în peretele ureterului cu ajutorul unui endoscop de mici dimensiuni, introdus prin vezică în ureterul care prezintă RVU. Rata de reușită a acestei proceduri în cazul RVU este mai mică decât în cazul intervenției chirurgicale. Majoritatea copiilor la care se practică aceasta procedură pot ieși din spital a 2-a zi.
Tipul de intervenție chirurgicală va fi ales de chirurgul pediatru supraspecializat în abordarea afecțiunilor malformative reno-urinare, împreună cu părinții, care vor fi informați asupra avantajelor, dezavantajelor, riscurilor și șanselor de reușită pentru fiecare pacient în parte.
Ce trebuie să știe părinții?
RVU nediagnosticat și netratat poate duce la probleme pe termen lung, prin apariția cicatricilor renale și afectarea în timp a funcției rinichiului respectiv.
RVU persistent se poate complica cu:
- infecții urinare recidivante
- hipertensiune arterială
- apariția proteinelor în urină, semn indirect al nefropatiei de reflux, deci de afectare a rinichiului;
- probleme legate de modul de funcționare a rinichilor, cu instalarea în timp a insuficienței renale cronice, care va necesita dializă sau transplant renal.
Apelați întotdeauna medicul dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome ale unei infecții urinare, mai ales dacă asociază și febră, sau în cazul unor infecții urinare care recidivează.
Diagnosticul și tratamentul precoce al RVU pot preveni apariția complicațiilor pe termen lung și a leziunilor renale definitive, care vor afecta funcționarea normală a rinichilor.
Powered by Froala Editor