Vitamina D este o substanță nutritivă necesară pentru un organism sănătos. Vitamina D este produsă de corp în mod natural când ne expunem la soare sau provine din anumite alimente: pește, ouă, lactate.
Alaturi de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor. Rolul major este de a menține nivelul normal de calciu și fosfor în sânge. De asemenea, are rol în menținerea funcției musculare și întărirea sistemului imunitar.
Care sunt beneficiile vitaminei D?
Un nivel optim de vitamina D:
- previne rahitismul, osteoporoza, fracturile;
- ajută la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei, hipofizei;
- contribuie la regularizarea ritmului cardiac;
- asigură dezvoltarea creierului;
- stimuleaza activitatea sistemului imunitar;
- ajută la prevenirea unor boli autoimune.
Care este efectul aplicării fotoprotecției asupra producerii vitaminei D în organism?
Cu toții ne întrebăm acest lucru și mulți oameni nu folosesc creme de protecție solară tocmai din teama că vitamina D nu se va mai sintetiza în organism dacă aplică fotoprotecție atunci când se expun la soare.
Conform studiilor, 15 minute de expunere solară neprotejată pe 15% din suprafața corporală (echivalent cu brațele sau un picior) de 3 ori pe săptămână oferă o cantitate suficientă de vitamina D pentru organism.
Cremele de fotoprotecție nu pot bloca 100% razele UV:
- SPF15 blochează 93%;
- SPF30 – 97%;
- SPF50 – 98%;
- SPF50+ – 99%.
O parte din razele UV trec prin piele și produc vitamina D atât de necesară organismului.
O metaanaliză recentă, publicată în „British Journal of Dermatology”, a demonstrat că nu există efecte asupra producției de vitamina D la persoanele care folosesc creme de fotoprotecție. Așadar, răspunsul la întrebarea formulată în titlu este: nivelul de vitamina D din organism nu este afectat de aplicarea cremelor cu SPF. Cu alte cuvinte, protecția împotriva apariției cancerului de piele prin aplicarea cremelor de fotoprotecție în timpul expunerii la soare nu ar trebui evitată de teama unor deficiențe de vitamina D care s-ar putea produce din cauza acestor ecrane cu SPF. Așadar, riscul apariției unor deficiențe de vitamina D provocate de utilizarea fotoprotecției este mic comparativ cu riscul apariției cancerului de piele.
Recomandările medicului:
- folosiți creme SPF pentru o piele sănătoasă (e mai ușor să previi cancerul de piele decât să-l tratezi).
- verificați periodic nivelul seric (din sânge) de vitamina D; doar dacă este nevoie, luați suplimente de vitamina D.
- consumați și alimente bogate în vitamina D: pește gras, ficat, ou, brânză etc.