Articole medicale

ORL
14.12.2015

Sinuzitele

Dr. Ionut Gabriel Hantascu

Medic primar ORL

Dr. Ionut HantascuSinuzita este una din cele mai frecvente patologii pentru care pacienții se prezintă în cabinetul ORL. Aceasta este caracterizată prin inflamația sau infecția mucoasei de la nivelul sinusurilor paranazale. Sinusurile reprezintă niște cavități aerice situate în interiorul oaselor feței ce se formează începând cu viața intrauterină. În funcție de simptomatologie, durată și frecvență, sinuzitele se împart în două grupe mari: sinuzite acute și sinuzite cronice.

Sinuzitele acute
Simptomatolgia sinuzitelor acute este reprezentată de:

  • obstrucție nazală;
  • secreții mucopurulente anterioare sau posterioare, care ajung în gât;
  • durere de cap sau facială;
  • senzație de plenitudine facială;
  • febră;
  • accentuarea durerii la aplecarea capului.

Cauzele sinuzitelor acute pot fi virale sau bacteriene. Marea majoritate a sinuzitelor acute au etiologie virală, în contextul unor rinofaringite virale, dar uneori se pot suprainfecta bacterian. O sinuzită care ține mai mult de 10 zile sau una care după o inițială ameliorare se agravează semnalează o suprainfecție bacteriană. Apariția sinuzitelor este favorizată de diferite patologii preexistente, cum ar fi deviația de sept nazal, prezența vegetațiilor adenoide (polipi), alergia rinosinusală, problemele stomatologice.

Diagnosticul se pune prin consult ORL, în urma discuției cu pacientul și a examenului clinic. Uneori, poate fi nevoie și de examinarea endoscopică a cavității nazale (cu camere video speciale), ce vor evidenția aspectele patologice caracteristice sinuzitelor acute. Radiografia de sinusuri este foarte rar necesară pentru a pune diagnosticul, ea rămânând utilă doar în situațiile neclare, când este nevoie de a diferenția o sinuzită acută de alte patologii cu simptomatologie similară.

Tratamentul sinuzitelor acute este în general medical, în timp ce manevrele chirurgicale sunt recomandate doar în cazul complicațiilor. Este necesară administrarea de:

  • medicație antiinflamatorie, cu rolul de a scădea inflamația de la nivelul mucoasei nazale și a sinusurilor, de a controla febra și durerea;
  • medicație mucolitică, pentru a fluidiza secrețiile și a favoriza eliminarea lor;
  • picături intranazale decongestionante, care deblochează nasul și drenează secrețiile;
  • lavaj nazal cu soluții saline (preparate de apă de mare).

Uneori, se mai asociază aerosoli cu substanțe antiinflamatorii și mucolitice, medicamente antialergice. În general, vindecarea are loc în 7 - 10 zile, cu dispariția treptată a simptomelor și îmbunătățirea stării generale. Dacă după 10 zile de tratament simptomatologia se menține sau se agravează, se consideră că sinuzita este suprainfectată bacterian și atunci este necesară instituirea tratamentului antibiotic specific.
Tratamentul chirurgical se adresează sinuzitelor rezistente la tratament, cu scopul drenării sinusurilor afectate, precum și în cazul complicațiilor orbitare, cerebrale sau generale. Tratamentul chirgical este modern, endoscopic, utilizând camere video și instrumente speciale, în vederea unei agresivități minime și a unei eficiențe maxime.

Sinuzitele cronice
Sinuzitele cronice se caracterizează printr-o simptomatologie mai atenuată, dar persistentă, care afectează calitatea vieții. Pe acest fond pot să apară și episoade frecvente de sinuzită acută. Pacienții acuză în general obstrucție nazală persistentă, secreții nazale sero-mucoase sau purulente, senzație de greutate și presiune facială, uneori cefalee persistentă, tuse cronică, oboseală permanentă, „stare de rău” general.

Diagnosticul sinuzitelor cronice necesită, în afară de discuția cu pacientul și examenul clinic ORL și endoscopic, și investigații imagistice - de obicei examen computer-tomografic (CT) și rareori IRM. Examenul CT de sinusuri, pe lângă un diagnostic corect și complet al bolii, permite evaluare exactă a anatomiei specifice fiecărui pacient, aspect absolut necesar în vederea efectuării unui tratament chirurgical corect, complet și în condiții de siguranță.
Sinuzita localizată la nivelul unuia sau mai multor sinusuri (fără să afecteze majoritatea acestora) este de obicei cauzată de:

  • o patologie intranazală: deviație de sept nazal, hipertrofie de cornete nazale, hipertrofia vegetațiilor adenoide, formațiuni tumorale, polipi ș.a.;
  • patologie dentară netratată;
  • corpi străini intranazali și intrasinusali;
  • fungi ș.a.

Tratamentul acestui tip de sinuzită este chirurgical, vizând eliminarea cauzei declanșatoare, precum și asigurarea drenajului și ventilației corecte a sinusurilor afectate.
Pansinuzita este reprezentată de inflamația cronică a mucoasei nazale și a majorității sinusurilor paranazale determinată de o reactivitate exagerată a acesteia la stimuli externi alergici, toxici, fungici. Tratamentul acestui tip de sinuzită cronică necesită medicație locală topică antiinflamatorie precum și medicație generală antiinflamatorie, antialergică, uneori antibiotică.

Dacă tratamentul medical nu controlează simptomatologia, este necesar tratamentul chirugical care are rolul de a îndepărta patologia existența și de a asigura ventilația sinusurilor. Tratamentul chirurgical modern este endoscopic intranazal, fără cicatrici la nivelul feței. Intervenția se realizează sub anestezie generală, este nedureroasă și puțin traumatizantă, necesită în general o singură zi de spitalizare, permite o recuperare și o reintegrare rapidă în activitate.

O sinuzită netratată, pe lângă faptul că afectează semnificativ calitatea vieții, poate determina complicații foarte grave, unori vitale. Persoanele care suferă de simptomatologia prezentată ar trebui să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect și precoce și un tratament specific. Întârzierea diagnosticului poate duce la cronicizarea bolii, implicând șanse mai mici de vindecare complet.