Menţinerea poziţiei verticale a corpului nu vine de la sine. Imaginați-vă proiecția pe sol a volumului ocupat de corpul uman – suprafața acoperită de această proiecție se numește „poligon de sprijin”. Echilibrul este asigurat prin modificări ale tonusului muscular, ce determină păstrarea proiecției centrului de greutate al corpului în interiorul „poligonului de sprijin”.
Perturbarea echilibrului se poate produce în multiple situații: diferite boli la nivelul sistemului nervos central și periferic, afecţiuni ale aparatului locomotor, tulburări senzoriale, probleme de vedere sau suferințe vestibulare diverse sunt tot atâția factori ce pot provoca dezechilibrul, suspendând unul sau mai mulți dintre factorii ce asigură controlul poziției corporale. De asemenea, există suferinţe lombare cu dureri și efecte de blocare ce nu mai permit mişcările de redresare ale trunchiului, sau diverse leziuni cervicale care anihilează reflexele poziţionale ale gâtului în raport cu corpul – toate acestea afectează sistemul senzitiv periferic, proprioceptiv și/sau exteroceptiv, declanşând pierderea controlului echilibrului static și dinamic.
Principala cauză a deficitului de echilibru provine din discrepanțele ce apar, la nivelul sistemului nervos central, între datele primite de la organul de bază responsabil de echilibru, adică aparatul vestibular, și informaţiile primite de la ochi sau de la alţi receptori.
Medicina modernă și resursele performante de care dispun astăzi centrele medicale avansate permit o abordare complexă a pacienților cu deficit de echilibru. Programul de reabilitare a acestora începe cu un bilanţ funcţional, în care anamneza și consultul clinic pot fi completate cu diverse explorări și investigații. Kinetoterapia indicată pacienților este axată pe dezvoltarea motricității grosiere (forţa musculară a marilor grupe de muşchi), pe dezvoltarea coordonării și funcţiilor muşchilor corpului; activitatea fizică atent supravegheată și coordonată de kinetoterapeut include exerciţii fizice personalizate, adaptate afecțiunilor și stării de sănătate ale fiecărui pacient în parte.
Atunci când centrul medical dispune de un posturograf – echipament special de diagnostic și de analiză posturală, programul de recuperare al pacientului cu deficit de echilibru poate deveni mai eficient, prin includerea exercițiilor realizate cu ajutorul platformei stabilometrice din componența posturografului.
La Arcadia, utilizăm performantul Global Postural System (GPS) de la Chinesport, posturograf ce folosește trei unități diferite de diagnostic și analiză, precum și un soft special pentru vizualizarea datelor și pentru interpretare, revoluționând metodele de analiză a echilibrului şi a tulburărilor de statică. Posturograful include un podoscop pentru analiza tulburărilor de statică ale piciorului, o unitate de analiză posturală pentru determinarea deficiențelor la nivelul coloanei vertebrale, precum și o platformă stabilometrică, extrem de eficientă în diagnosticul, analiza și corectarea tulburărilor de echilibru.
Prin exercițiile specifice urmate de pacient cu ajutorul platformei stabilometrice, se poate observa în timp apariția unor mecanisme compensatorii proprioceptive, vizuale, cutanate care preiau unele funcţii ale părţilor lezate și determină corectarea poziţiei corpului. Ulterior, recâştigarea echilibrului se face prin intervenţia sistemului musculo-scheletal.
Posturograful oferă date esențiale cu privire la evaluarea echilibrului și la poziția reală a centrului de greutate al corpului. Investigația permite determinarea stării de antrenament, a parametrilor de manifestare a echilibrului, etc., informații deosebit de importante pentru configurarea unui program de reabilitare optim și eficient.
Terapiile clasice reprezintă o soluție, însă tehnologiile moderne oferă oportunități și șanse noi în managementul problemelor de echilibru. Găsirea de noi metode și utilizarea celor mai performante echipamente pentru recuperarea echilibrului și corectarea staticii, în diversele afecțiuni care le perturbă, constituie preocuparea constantă a specialiștilor Arcadia. Posturograful este un echipament inestimabil în diagnostic și analiză, dar și o resursă valoroasă pentru a (re)antrena echilibrul static și dinamic.