Articole medicale

23.04.2019

Spirometria – mijloc de diagnostic și monitorizare a afecțiunilor pulmonare

Dr. Constantin Sasu

Medic specialist PNEUMOLOGIE

În România, aproximativ o treime (33%) din locuitori sunt fumători, iar aproximativ o treime (29%) din cei nefumători sunt foști fumători. Fumatul reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni printre care și cele pulmonare. În acest context, una dintre metodele prin care ne putem „testa” plămânii este spirometria.

Ce este spirometria?
 

Spirometria este un test prin care se măsoară cât de „sănătoși” sunt plămânii și poate fi folosită pentru a diagnostica sau monitoriza unele afecțiuni pulmonare. În timpul testului veți expira (sufla) cât de mult aer și cât de tare puteți într-un dispozitiv numit spirometru. Testul măsoară cât de mult aer expirați în total și cât de mult aer  expirați în prima secundă a testului. Este un test de efort, nu este dureros și durează de obicei aproximativ 10-15 minute.

Ar trebui să fac o spirometrie? DA, dacă:

  • sunteți fumător, ați fumat sau ați lucrat mult timp într-un mediu cu noxe respiratorii;
  • tușiți des;
  • rămâneți fără respirație când mergeți mai repede;
  • sunteți îngrijorat de sănătatea plămânilor dumneavoastră;
  • urmați deja tratament pentru o afecțiune pulmonară.

În ce constă testul?
 

În primul rând vi se va explica de către medic, înainte de începerea testului, cum trebuie să suflați. De asemenea, nasul va trebui pensat cu un clips pentru a nu respira pe nas. La începutul testului, veți fi rugat să respirați profund (inspir profund urmat de expir ușor) pe gură, în spirometru. Apoi va trebui să suflați cu putere în spirometru, procedura reluându-se de cel puțin 3 ori.

În timpul executării testului trebuie să:

  • respirați cât mai profund cu buzele strâns lipite de piesa bucală;
  • nu introduceți limba în interiorul piesei bucale;
  • încercați să suflați cât de tare puteți;
  • continuați să suflați până când nu mai aveți aer în plămâni sau medicul vă spune să vă opriți.

Cum interpretăm rezultatele?
 

Medicul va analiza rezultatele – CVF (capacitatea vitală forțată) și VEMS (volumul expirator maxim în prima secundă) – pentru a stabili cât de bine funcționează plămânii dumneavoastră. Dacă cantitatea de aer suflată în prima secundă este scăzută, este posibil ca să aveți o îngustare (obstrucție) a căilor aeriene, probabil din cauza unui astm bronșic sau BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Dacă sunteți deja sub tratament inhalator pentru una din boli, spirometria poate ajuta la evaluarea tratamentului. Acest test poate fi folosit și pentru înlăturarea suspiciunii unor alte afecțiuni pulmonare.

Pentru fiecare persoană există un interval în care valorile sunt considerate normale pentru vârsta și înălțimea ei. Astfel, dacă funcția pulmonară este normală în funcție de vârsta, înălțimea, sexul și etnia dumneavoastră, spirometria ar putea arăta ca în imaginea din stânga. Dacă aveți o afecțiune pulmonară care să necesite tratament, ar putea arăta ca în fotografia din dreapta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultatul spirometriei unei persoane cu funcție pulmonară 
 normală pentru vârsta, înălțimea, sexul și grupul etnic al ei.

Rezultatul spirometriei unei persoane care ar putea
 avea o afecțiune pulmonară ce să necesite tratament.

Cum ar trebui să ne pregătim înainte de a efectua testul?
 

Rezultatele spirometriei pot fi influențate de anumite activități precum fumatul, consumul de cafea și/sau alcool, exerciții fizice intense sau mese copioase. De asemenea, dacă urmați tratament inhalator medicul vă poate solicita oprirea acestuia înainte de test.

Astfel, trebuie evitate:

  • hainele strâmte – care împiedică expansiunea toracelui;
  • fumatul – cu 1 oră înainte de test;
  • alcoolul – cu 4 ore înainte de test;
  • mesele copioase – cu 2 ore înainte de test;
  • efort fizic intens – cu 30 de minute înainte de test;
  • medicație bronhodilatatoare – cu 6, 12 sau 24 ore înainte de test.

Ce probleme pot apărea în timpul testului?
 

Pentru unele persoane, poate fi dificil să sufle cu putere în spirometru. Dacă vă simțiți obosit sau ușor amețit, rugați medicul să faceți o scurtă pauză înainte de a încerca din nou. Se poate întâmpla ca în timpul testului să vă vină să tușiți, în acest caz opriți testul (nu tușiți în spirometru), eliberați-vă căile aeriene și apoi reîncepeți.

Ce se întâmplă dacă rezultatul testului nu este normal?
 

Este posibil ca doctorul să vă administreze un medicament inhalator care vă ajută să respirați mai ușor și apoi să repetați testul după 15-20 de minute. Acest lucru are scopul de a vedea dacă modificările testului sunt reversibile. Astfel, în funcție de răspunsul dumneavoastră la acest medicament, cunoscut sub numele de bronhodilatator, se va diferenția astmul bronșic (în care reversibilitatea este semnificativă) de BPOC (în care reversibilitatea este minimă sau deloc).

Rezultatul testului este normal, asta înseamnă că sunt sănătos?
 

Dacă aveți simptome tipice de astm bronșic iar spirometria este normală este în continuare posibil să aveți astm bronșic. Dacă fumați sau lucrați într-un mediu în care sunteți expus la noxe respiratorii (precum praf, fum, scame etc.) și rezultatul testului este în limite normale, aveți în continuare un risc de a dezvolta o afecțiune pulmonară. Niciodată nu este prea târziu pentru a vă lăsa de fumat, iar primul pas poate fi acela de a cere ajutor specializat.

Va mai trebui să repet spirometria?
 

Dacă ați fost sau sunteți diagnosticat cu o afecțiune pulmonară (precum astm bronșic sau BPOC) este posibil ca medicul să vă ceară să repetați periodic spirometria pentru a monitoriza acea afecțiune. De asemenea, persoanele care lucrează în mediu cu noxe respiratorii, vor efectua periodic acest test în cadrul examenului de medicina muncii.

Powered by Froala Editor