Articole medicale

25.11.2019

Steroizii anabolizanți - o cauză a infertilității

Dr. Pamela-Nicoleta Apetrii

Medic primar Endocrinologie

Astăzi infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri. Este definită ca lipsa apariției sarcinii după un an de contacte sexuale neprotejate și regulate. Cauzele posibile ale infertilității pot fi atât feminine cât și masculine. În acest articol ne propunem să atragem atenția asupra unei cauze mai puțin cunoscută, dar din ce în ce mai frecventă.

Inițial rezervați profesioniștilor din bodybuilding, steroizii anabolizanți au devenit din ce în ce mai populari în rândul tinerilor care își doresc un aspect atletic cu eforturi minime, într-un timp cât mai scurt. Studii recente raportează o prevalență a consumului de steroizi de 3 - 4 % în rândul bărbaților și 1,6 % în rândul femeilor. În cazul bărbaților care practică activități sportive regulate, poate ajunge la 15 - 25 %.

Steroizii anabolizanți sunt substanțe derivate din testosteron, modificate în așa fel încât să se potențeze efectul anabolizant cu efecte minime androgenice.

Testosteronul este un hormon produs de testicule și în cantități mult mai mici de ovare. El este principalul hormon masculin (androgen) din corp.

Efectele androgenilor sunt mai evidente la pubertate când induc modificări fiziologice ale corpului:

  • dezvoltarea testiculelor și a penisului,
  • pilozitatea după model masculin,
  • îngroșarea vocii,
  • intensificarea activității glandelor sebacee,
  • induc spermatogeneza și contribuie la reglarea libidoului.

Prin efect anabolizant înțelegem modificări structurale care au drept rezultat creșterea masei și forței musculare.

Pe lângă aceste efecte, în funcție de tipul de steroizi folosiți, doza și durata administrării, pot apărea și efecte adverse. Frecvența acestora este necunoscută. Utilizarea steroizilor anabolizanți fiind ilegală, mulți pacienți, chiar în cazul în care experimentează simptome, nu se adresează unui medic specialist, iar dacă se adresează nu menționează consumul lor.

Dozele utilizate sunt foarte mari, ele fiind de 5 până la 100 de ori mai mari decât cele ultilizate în cazul în care ar trebui înlocuită complet producția de hormoni masculini. Se creează astfel, un exces care provine din exterior. Această situație este percepută de mecanismele de reglare din corpul nostru care intervin și blochează activitatea testiculară.

Dependența a fost raportată la mai bine de o treime dintre persoanele care își administrează steroizi anabolizanți.

De cele mai multe ori se creează combinații de steroizi orali și injectabili, în doze foarte mari, care se autoadministrează în cicluri de 4-12 săptămâni, urmate de 3-4 luni pauză, sau în doze progresiv crescânde până la o doză maximă ulterior se scade doza progresiv.

Exemple de steroizi orali: Fluoxymesteron (Halotestin), Mesterolon (Proviron), Methandienon (Dianabol), Methyltestosteron (Virilon), Miboleron (Cheque), Oxandrolon (Anavar, Oxandrin), Oxymetholon (Anadrol), Stanozolol (Winstrol).

Exemple de steroizi anabolizanți injectabili: Boldenon undecylenat (Equipoise), Methenolon enanthat (Primobolan), Nandrolon decanoat (Deca Durabolin), Nandrolon phenpropionat (Durabolin), Testosteron cypionat (Depotest), Testosteron enanthat (Andro-Estro), Testosteron propionat (Testex), Trenbolon acetat (Finajet).

Combinațiile în doze mai mici ale diferiților steroizi au efecte adverse mai mici decât în cazul administrării unei doze mari ale unui singur steroid. Uneori, după aceste cicluri pot fi utilizate substanțe cu rolul de a stimula testiculele să își reia activitatea.

Pe lângă acești steroizi anabolizanți, se mai asociază și substanțe accesorii, unele cu rolul de a potența efectul anabolizant, altele cu rolul de a contracara anumite efecte secundare. Multe din aceste substanțe sunt mai periculoase decât steroizii dacă sunt utilizate fără recomandare (ex. insulina, diuretice, thyroxina, creatina, opioide, efedrina, amfetamine, hormon de creștere, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici (tamoxifen) putând determina adevarate situatii de urgență medicală.

Printre efectele adverse menționăm:
 

  • apariția sau agravarea acneei;
  • alopecia (căderea părului în regiunea scalpului);
  • simptome urinare din cauza măririi de volum a prostatei sub efectul androgenilor; nu sunt încă studii privind legătura dintre ultilizarea steroizilor anabolizanți și cancerul de prostată sau creșterea nivelului PSA (Antigen specific prostatic);
  • disfuncția erectilă și libido scăzut în special în perioadele de pauză până la reluarea activității testiculare și implicit a producției proprii de testosteron;
  • ginecomastia (mărirea de volum a glandei mamare bilateral) ca urmare a transformării unor steroizi anabolizanți în estrogeni ;
  • afectarea hepatică (apare mai frecvent în cazul administrării orale);
  • carcinomul hepatocelular și tumora Wilm’s apar foarte rar, în special în cazul administrării de lungă durată și în doze foarte mari a steroizilor anabolizanți;
  • hipertensiunea arterială, aritmii cardiace, disfuncția ventriculară, creșterea numărului globulelor roșii în sânge; riscul cardiovascular este de 4,6 ori mai mare în cazul consumatorilor de steroizi anabolizanți;
  • insuficiența renală secundară rabdomiolizei și glomerulonefritelor membranoproliferative difuze a fost raportată în cazul marilor consumatori;
  • comportamentul agresiv, depresia, euforia, psihoza ce se pot datora atât supradozajului cât și sevrajului;
  • infecții severe secundare injectării cu ace nesterile: HIV, hepatita B si C;

Care este impactul asupra fertilității?
 

Excesul de androgeni indus de administrarea steroizilor anabolizanți determină scăderea la nivel hipotalamo-hipofizar a FSH și LH (ambii fiind hormoni cu rol în stimularea activității testiculare). Astfel, se sistează producția spermatică și de testosteron la nivel testicular. Apar modificări cantitative și calitative la nivel de spermogramă: oligozoospermie (spermatozoizi în număr scăzut) chiar azoospermie (absența completă a spermatozoizilor), modificări ale motilității și morfologiei spermatozoizilor. Toate acestea duc la apariția infertilității.

Suplimentar, doze mari de steroizi anabolizanți consumați pe perioade îndelungate induc modificări structurale la nivel testicular ce duc la apoptoza (moartea) celulelor implicate în spermatogeneză. Atrofia testiculară (scăderea în dimensiuni) poate avea grade variabile fiind corelată cu durata administrării și dozele de steroizi anabolizanți ultilizați. Tehnici mai moderne de analiză genetică (FISH) au arătat prezența anomaliilor cromozomiale ale spermatozoizilor persoanelor consumatoare de steroizi anabolizanți.

Aceste anomalii de cele mai multe ori sunt reversibile, cam la 7-25 luni de la întreruperea tratamentului. Au fost raportate cazuri la care azoospermia a persistat și până la 5 ani de la sistarea steroizilor anabolizanți.

În concluzie, infertilitatea secundară abuzului de steroizi anabolizanți este subdiagnosticată, însă cu potențial reversibil în majoritatea cazurilor. Conduita de urmat este sistarea lor, recuperarea funcției testiculare realizându-se cu un timp de latență variabil.

Steroizii anabolizanți determină foarte multe efecte secundare. Educația populației prin informare corectă este probabil strategia de bază în scăderea utilizării lor, mulți dintre consumatori nefiind la curent cu efectele pe termen lung ale steroizilor anabolizanți asupra fertilității. Utilizatorii de steroizi anabolizanți pot fi foarte mulțumiți de aspectul lor exterior, însă acesta vine cu prețul unor modificări interioare ce pot aduce prejudicii serioase sănătății. Tratarea abuzului de steroizi anabolizanti începe cu întreruperea administrării și solicitarea asistenței medicale. Pentru programarea unei consultații la medicul endocrinolog aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

 

 

Powered by Froala Editor